Europarlamentarii PSD Catalin Ivan si Corina Cretu au incercat sa preintampine un nou scandal european dupa schimbarea procurorilor Papici si Alexandru de la sefia DNA, adresandu-i o scrisoare lui Hannes Swoboda, seful socialistilor din Parlamentul European. Europarlamentarii PSD sustin ca „afirmatiile de influentare politica” nu sunt adevarate, procurii fiind inlocuiti potrivit legii si ca posibilele atacuri din partea Monicai Macovei sau a altor reprezentanti romani din PPE nu ar fi decat atacuri politice.

Scrisoarea nu a avut efectul asteptat, Hannes Swoboda raspunzand ziaristilor romani: „Disensiumile dintre Ponta si Antonescu pot fi rezolvate prin nominalizari pe criterii obiective”.

Scrisoarea celor doi europarlamentari PSD catre Hannes Swoboda:

Draga Hannes,
In lumina unor posibile atacuri din partea Monicai Macovei si a altor europarlamentari romani din PPE legate de finalizarea mandatelor unor procurori din Romania, te informam ca procedurile de inlocuire din functie au fost realizate in baza legii, de catre Procurorul General.

Acuzatiile de influente politice s-ar putea referi la inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru de la DNA. Procurorii schimbati vor ramane active la biroul Procurorului General, fara sa mai ocupe insa o functie de conducere, din moment ce mandatele lor s-au terminat. In acelasi timp, vor lucra in continuare la dosarele pe care le-au instrumentat si pana acum.

Cei doi fac parte din echipa adusa de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar si au lucrat la importante dosare de coruptie. In declaratiile sale publice, Daniel Morar a apreciat ca procedura schimbarii celor doi este corecta. Interimatul procurorului Papici s-a terminat dupa ce a finalizat dosarul privind acuzatile care I se aduc vicepremierului Liviu Dragnea la referendumul de suspendare a lui Traian Basescu de anul trecut.

Trebuie spus ca, intr-o interventie publica de azi, presedintele Basescu a admis ca a intervenit in procesul de justitie si l-a sunat pe Procurorul General, cerandu-I sa nu-I schimbe pe cei doi. Nu este prima data cand Traian Basescu admite public ca a intervenit in justitie.

Afirmatiile publice ale premierului Ponta si ale ministrilor sai nu au facut niciodata referite la obstructionarea justitiei.
Am vrut sa explicam clar ca cele doua inlocuiri au fost realizate in conformitate cu legea.”

Raspunsul lui Hannes Swoboda pentru presa romana: Nominalizari pe criterii obiective

Liderul socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, sustine ca presedintele PNL Crin Antonescu ar trebui sa fie mai respectuos fata de premier si de coalitia guvernamentala si considera ca liderii USL ar trebui sa discute problemele intre ei.

„Cred si sper ca dupa nominalizarea noului procuror pentru acea pozitie, cearta va fi de domeniul trecutului. Nu ma incanta aceasta disputa, dar premierul a spus deja ca regreta anumite exprimari. Cred ca lucrurile pot fi rezolvate usor cu niste nominalizari obiective in zilele urmatoare”, a precizat Swoboda, citat de Mediafax. El este de parere ca „liberalii incearca sa se distanteze putin de Guvern si de Partidul Social Democrat”: „Cred ca ar fi in interesul tarii daca liderii USL s-ar reuni si ar discuta despre disputele interne. Nu cred ca justitia ar trebui sa fie miezul unei dispute, acest lucru nu creeaza o imagine buna Romaniei in exterior”.

„Cred ca insusi premierul a recunoscut ca ar fi trebuit sa fie mai precaut”, a mai spus Hannes Swoboda, referindu-se la declaratiile lui Victor Ponta la adresa lui Lui Lucian Papici.
Liderul socialistilor din PE a mai precizat ca nominalizarile ar trebui lasate pe sema autoritatilor judiciare.

2 COMENTARII

  1. Cea mia grea si penibila misiune…este sa aperi minciuna…O poti face …o data…de doua ori…dar s-o faci tot timpul…este IMPOSIBIL.
    Clasa noastra politica …asta face de 24 de ani…GATA !!! AJUNGE !!! AFARA CU VOI !!!

Comentariile sunt închise.