ctpDeşi sunt perfect conştient de această crudă realitate, o uimire prostească mă năpădeşte de câte ori văd ieşind la suprafaţă noi zăcăminte de prostie din dulcea noastră Românie.

Am încercat să le spun acestor cretincioşi.ro, în emisiunea Gândul   live de joi, că tradiţionala ghiftuire cu bucăţi şi organe de miel, sub lozinca „Paşte fericit!”, are o unică explicaţie în istoria religioasă. Şi n-am făcut-o deoarece aş crede că cretincioşii au nevoie de vreo justificare ca să se îndoape sau că le-ar sta drobul în gât dacă ar şti cele ce urmează…

Ca să-i scoată pe evrei din robia egipteană, Dumnezeu Însuşi i-a prelucrat pe Moise şi Aaron să ia fiecare familie câte un miel de un an, parte bărbătească, fără meteahnă şi să-l înjunghie spre seară. Să-i adune sângele şi să ungă cu el amândoi uşorii uşilor şi pragul de sus. Pe urmă să-l mănânce fript, nu crud sau fiert.

Semnul acesta, al sângelui de miel pe casele evreilor, le-a apărat copiii şi animalele, căci, în noaptea aceea, Nimicitorul, trimis de Domnul, a ucis toţi întâinăscuţii egiptenilor şi ai dobitoacelor lor (Ieşirea,  12).

Dumnezeu a comis astfel un genocid, un infanticid, un act de superterorism, mai ceva ca Osama Bin Laden, pentru ca Faraonul, îngrozit, să elibereze prizonierii evrei.

În ultima superproducţie cinematografică pe acest scenariu biblic, „Exodul: Dumnezei şi Regi” (2014), Ridley Scott, ajungând la episodul masacrului ceresc, a simţit nevoia, moralmente vorbind, să adauge la scriptul sacru: Moise (Christian Bale) se duce „neoficial” la Faraon (Joel Edgerton) pentru a se delimita, terifiat, de ce are de gând să facă Dumnezeul său şi să-l prevină pe zeul întrupat al Egiptului că trebuie să-şi vegheze copilul.

Sfântul Augustin, în schimb, spune despre tot ce scrie în Vechiul Testament, de la primul cuvânt din Geneză, până la Amin!-ul care încheie rugăciunea regelui Manase: „Nu există nimic mai înţelept, mai curat şi mai religios decât toate acele Scripturi…” (De utilitate credendi, I, 6). Aş sta de vorbă cu spiritul Fericitului, ca să aflu cum cadrează terorismul genocidar al Domnului cu  fraza de mai sus…

Cu cretincioşii n-are rost să stau de vorbă. Printre nenumăratele blesteme şi injurii „creştineşti”, unii au ajuns să-mi spună că aş confunda novotestamentara omorâre a pruncilor din ordinul regelui Irod, pentru a-L pierde pe Iisus, cu infanticidul lui Dumnezeu din Egipt, veterotestamentar…
Sumbrul adevăr e că aceşti ultraşi ortodocşi n-au citit Biblia şi nici n-au de gând!

Există însă şi creştini civilizaţi, cu bună-cuviinţă şi bună conştiinţă, pe care îi respect. Lor mă simt dator a le da de gândit în legătură cu:

– Urarea tradiţională creştină este „Paşte fericit!”, nu „Răstignire fericită!” sau „Înviere fericită!”.

– Paştele sunt o veche sărbătoare evreiască, nu creştină. Patimile şi Învierea lui Iisus s-au întâmplat pur şi simplu de Pesah, suprapunându-se simbolic.

– Tăierea mieilor de Pesah e o reminiscenţă a jertfei aduse de evrei ca să li se salveze viaţa şi să fie liberi, cu preţul omorârii copiilor de altă etnie. Iată de ce „Paşte fericit!” poate fi tradus ca: „Genocid fericit!”.

– Iisus este numit de Ioan Botezătorul, când se întâlnesc prima oară, „Mielul lui Dumnezeu”, sensul fiind de Neprihănit, ce va lua asupra Sa toate păcatele lumii prin sacrificiu.

– De aici, confuzia.

– Tăierea mielului de Paşte nu are nicio legătură cu răstignirea lui Iisus!

– Mântuitorul nu le dă să mănânce şi să bea apostolilor, la Cina cea de Taină, nici carnea, nici sângele vreunui animal, ci pâine şi vin, ca trup şi sânge ale Lui.

– Dumnezeu a dat evreilor instrucţiuni amănunţite cum să măcelărească şi să mănânce mielul pascal. Iisus n-a cerut jertfa niciunei fiinţe, în afară de Sine…

Sărbătoarea Învierii ar fi mai pură, mai creştinească, fără înfulecarea rituală a mieilor!

sursa: gandul.info

31 COMENTARII

 1. CTP, conteaza ce crede Dumnezeu despre tine, nu ce cred oamenii. Eu cred ca de la El ai un plus pentru articolul asta. Te felicit.

 2. Mda, se mananca miel de Paste, dar asta nu este legata neaparat de Paste. Se mananca MIEL, nu MIELUTE. Ca regula generala in gospodaria taraneasca, se taie dintotdeauna mai intâi masculii indiferenta ca vorbim de oi, cabaline, pasari de curte, porcine. Exceptie fac cabalinele. Este la mintea cocosului ca s-ar taia miei si in martie, dar este post si nu se mananca carne.
  Odata cu Pastele, taranii se grabeau sa “scape” de MIEI, repet NU SI DE MIELUTE.
  Soarta mieilor este oricum pecetluita, fie ca îi manânca sau nu romanii, Au sa mearga la export si au sa-i pape altii.

 3. „tradiţionala ghiftuire cu …. are o unică explicaţie în istoria religioasă…”
  Eroare 1: iudeii mozaici sacrificau animalul conform legii vechi pentru Yahwe (nu erau atunci evrei… acest nume de botez a fost dat de Apus dupa 1500 se ani…) si foloseau sangele pentru ritualul lor
  Crestinii nu sacrifica animale si nici nu folosesc sangele pentru ritualuri – dar asta nu observa un ateu.
  Eroare 2: Preparatul alimentar la iudeii mozaici era facut cu ierburi amare sa isi aminteasca suferinta robiei.
  La crestini prepararea mielului se face cu retete apetisante care produc placere olfactiv-gustativa – se bucura stiind ca “saracia” acestei lumi o vor lasa in urma cu credinta in mantuire si in viata de Apoi – ceea ce un ateu si un pagan nu au in “vedere”.
  —————————–
  „Dumnezeu a comis astfel un genocid, … ”
  Eroare 1: nu faci dovada ca ai in minte vreo „reprezentare” a ceea ce ar fi (oare?) Dumnezeu dar ai si deliberat, judecat … si etichetat – e placut sa te joci cu ce nu cunosti? Ca un copil cu chibriturile..?
  Genocid este ce fac evreii khazari (care nu sunt iudeii mozaici) care omoara palestinienii, ce fac aceiasi inarmand adevarati sau falsi musulmani ai ISIS ca sa omoare sirienii, irakieni, este ce fac aceiasi in Ucraina, s.a.m.d.
  Nu mai inventati contra-sensuri cu pretentie de definitie ori adevar.
  Dar, … Asa-i cu ateii, nu stiu multe despre Dumnezeu dar Il dusmanesc…
  Nu stie ratacitul ca „Domnul a dat, Domnul a luat…” Dumnezeu a creat ce numesti tu „gena” si nu te duce mintea ce si de ce Dumnezeu face si desface.
  Nici macar Lucifer nu a fost atat de babalau sa nu-si dea seama… chiar daca nu i-a placut. Omule…. Nu ai nimic al tau, de la tine, prin puterea si presupusa inteligenta cu care defilezi…

  Ce ai facut tu sa ai 2 maini si sa le si vezi, misti… simti…? 2 ochi, o limba…
  Da’ stii sa te „faci” un supra-Dumnezeu! – aici se vede zdruncinatura mentala, nu stii despre ce vorbesti si nici nu ai citit macar definitiile – sa zic – filologice; pentru un [fost] inginer se cere mai multa rigoare academica in cercetarea conceptelor si studierea surselor.
  Asta daca ura si invidia nu umfla orgoliu pana la anihilarea discernamantului.
  Nu vorbim de „conformitate” ori de „corectitudine” in aplicarea criticismului, rationalismului ori chiar blocarea in materialismul dialectic.
  Astea nu au treaba cu Dumnezeu, sunt doar impresii, idei, pareri, teorii, concepte… inventii ale mintii slabanoage si degenerate a omului – fac parte din virtualitatea NE-VIE, daca poti intelege mataluta…
  —————————–
  Cand exemplele citate sunt de la eretici papistasi si protestanti (sectanti), cu totii apostati si anatemizati – se face dovada „unde-ista mintea” marelui ganditor practic,
  teosof CTP.
  Acolo, in asa-zisa cultura occidentala Dumnezeu nu este prezent ci doar nebunia
  ratacirii apusener – fie ea decorata si exprimata cu aparenta crestina.
  ———————-
  Aflam (si aila dansul, nu ca o noutate) “noi” reguli, postulate si demonstrate – acestea in mod evident nu au legatura cu intelesul, interpretarea, traditia crestina respectiv cu Ortodoxia.
  Bunul simt cere ca neintelegerile sa fie lamurite cu cei care se pricep, cei initiati in aceasta materie – Teologia.
  Aici insa, in text se vede calcul si „socoteala” protestanta si aroganta argumentata stiintific – nu este paranoia ci stupizenie.
  De aceea si merita atentie fiindca este imputirea spatiului public care “merita” semnalizata – NU FACETI, NU ZICETI, NU GANDITI ca… CTP.

  • Crestine, Isus ti-a spus sa nu ucizi animalele pentru carnea lor. Dar nu ai citit Biblia ca sa afli.

 4. domnule CTP spuneti dvs ceva, dar totusi se vede faptul ca nu aveti o cultura religioasa, degeaba dati o trimitere la Fer. Augustin si la Cartea Exodul, se vede cat de slab pregatit sunteti in acest sens, prin aceea ca faceti trimitere la un film aberant in care regizorul s-a luat si dupa imaginatia lui nu numai dupa Biblie. Eu apreciez oamenii care scriu bine, dar cand vad ca se baga in chestiuni care-i depasesc si nu le stapanesc le recomand sa-si vada de ale lor, dar na, ce sa faci? daca-n tenis nu puteti decat sa comentati, si uneori o faceti foarte prost, macar sa inventati si dvs o expresie, care sperati sa ramana posteritatii si sa deveniti un Baraba al ateilor, insa cred ca tot acei atei vor striga si rastignirea jurnalistica a dvs. Si acum sa va demonstrez ca sunteti lipsit de cultura religioasa: ati scris ca Hristos n-are nicio legatura cu Pastele iudaic si cu acest termen: Pasti! si afirmati ca ar fi doar o coincidenta de timp, or daca ati fi citit un pic (Josephus Flavius – Antichitatile iudaice: aci v-ati fi lamurit si cu problema legata de miel!!! dar trebuie sa admitem ca nu v-ati obosit prea tare, ca oricum stiti ca cititorii dvs va admit orice bol de prostie ca unui Ave roman al jurnalistilor, insa nu e asa, mai sunt si cititori care au studiat un dram!) sau ati fi cosultat, prin altcineva un teolog sau un ebraist, ati fi stiut ca Pasti vine de la ebr PESAH (vad ca folositi cuvantul ebraic, dar il folositi gresit, pt ca, daca ati fi citit mai atent Biblia ati fi observat ca mieii nu s-au taiat de Pesah, ci cu mult inainte, pesah se refera strict la trecerea prin Marea Rosie!), care inseamna trecere, referindu-se in plan vetero-testamentar la trecerea prin Marea Rosia, iar in cel novo-testamentar (si aici e cheia intelegerii cuv. Pasti, adica ceea ce dvs nu stiti! hai, fiti sincer!) se refera la trecerea poporului (Laos tho Theou! poporului lui Dumnezeu) de pe pamant la cer, deci de asta numim Pasti Sarbatoarea Invierii lui Hristos, deci nenea CTP si in sarbatoarea crestina e vb tot de o trecere, de pe pamant la cer, de la moarte la viata, de la tristete la bucurie sau de la infrangere la biruinta, dar na, deja ar fi fost prea de tot sa consultati epistolele pauline sa vedeti acolo ca in fff multe locuri apare aceasta idee si astfel ati fi evitat sa cadeti in penibil. Si sa nu va aud ca nu va intereseaza sau ca Biblia ar fi numai pt crestini, e o chestie de cultura generala sa citesti Biblia, Coranul etc. In plenipotenta dvs poate ca n-o sa va obositi sa cititi tot, dar ar fi bine, si sa luati seama ca pe viitor sa vb argumentat si sa nu se vada de la o posta cat de superficial tratati anumite chestiuni, sa admitem ca nu prea le aveti cu aceasta felie numita cultura religioasa!!! Si haideti sa fim onesti: expresia Rastignire fericita! nu exista, este o nastere prin cezariana jurnalistica, ati inventat-o ad-hoc.
  Si inca una: Ioan Botezatorul Il numeste pe Hristos Mielul care Se jertfeste pentru viata lumii, asa ca are legatura cu Rastignirea, insa cum ati scris sub forma de verdicte clar ca iar ati dat-o de gard. Mda! Se pare ca imbatraniti! Stati linistit, e firesc, ce sa-i faci? ne mai pierdem flerul. N-o luati personal, ci ca un sfat, puneti mana pe cultura si nu va aruncati in scaldatoare daca nu stiti innota, ca nu va arunca nimeni colacul de salvare.

  • Atunci lumea era guvernata de reptilieni si ei se hraneau cu sange si energia mortii, de aceea in Vechiul Testament se cere uciderea de animale. Dar a venit Isus si a spus sa nu ucideti animale pentru carnea lor. Scrie asta in Biblie.

 5. Nu de mintea Dvs. are nevoie Dumnezeu… Nu va chinuiti in minte, fara cuvantul Scripturii, spuneti sminteli…EL vrea sufletul vostru. Si, de multe ori, nu despre credinta este vorba, ci despre pocainta !

 6. tot ce spuneți este adevărat,sărbătoarea este a genocidului mielului,iedului și mai nou a iepurelui

  • Da, o baie de sange cald, din pacate. Fara mila, fara mila … dar acel sange va fi platit cu siguranta de catre oameni, in diferite forme.

   • E grav de tot atunci cand nu stii ca nu stii. Sau , habar n-ai ca esti pe langa realitatea temei . Numind “genocid” un eveniment normal de familie (in cazul Exodului – familie de evrei, robi in Egipt), adica participarea la masa , o masa normala care contine legume, carne si vin, tocmai ai aratat ca nu intelegi natura fiintei umane si relatia de familie, relatia cu societatea si relatia cu Dumnezeu. Pe de alta parte, zilnic beneficiezi de genocidul puilor de gaina ( mancand acasa sau la fast food), a vitelor, al oilor, etc. Si te faci parte la acest “genocid” nemilos . Iar NATURA, asa cum este ea zidita de Creator ( numeste-L cum vrei), are legea ei de functionare si existenta, pe care n-o poti schimba induferent cat de ignorant poti fi!!!

    • Problema e garva – cei ca tine perpetueaza raul si energia negativa in Univers. Pana ucideti animale si le mancati carnea nu sunteti decat niste canibali primitivi, de-aia sunteti rai si acasa, si in societate. Dar Dumnezeu va aplica legea, prin accidente, boli, razboaie. Tot sangele varsat il platiti. Poate ai sa te reincarnezi intr-un miel si sa te taie exact asa de Pasti, sa intri in burta unui prostalau care viseaza numai la mancare, bautura si sex. Eu nu mananc deloc carne mai,m-am aliniat legilor divine pe care nu ai sanse sa le intelegi. Spor la mancat.

    • Problema e grava – cei ca tine perpetueaza raul si energia negativa in
     Univers. Pana ucideti animale si le mancati carnea nu sunteti decat
     niste canibali primitivi, de-aia sunteti rai si acasa, si in societate.
     Dar Dumnezeu va aplica legea, prin accidente, boli, razboaie. Tot
     sangele varsat il platiti. Poate ai sa te reincarnezi intr-un miel si sa
     te taie exact asa de Pasti, sa intri in burta unui prostalau care
     viseaza numai la mancare, bautura si sex. Eu nu mananc deloc carne
     mai,m-am aliniat legilor divine pe care nu ai sanse sa le intelegi. Spor
     la mancat.

    • Bine Habernatus, nu vei afla niciodata cine e Dumnezeu si nici nu-l vei intalni, pentru simplul fapt ca esti un ucigas de animale si nici nu intelegi natura fiintei umane asa cum a proiectat-o Creatorul. Dar nu intentionez sa te destept eu, traieste in zeama ta mai departe.

 7. “Religia o fraza de dinsii inventata/ Ca cu a ei putere sa va subjuge’n lant….”
  Si de aici prostanacul CTP a afirmat ca Eminescu NU era religios!; fara sa inteleaga ca afirmatia ii APRTINEA “proletarului” din poezia Imparat si proletar! Asta ca sa vedeti ce prostii poate sa spuna sferto-doctul!

 8. Un singur lucru nu pot intelege in ruptul capului;daca tot nu credeti cine va da dreptul sa criticati.Si ca o lamurire;RELIGIA este un mod de al cauta pe Dumnezeu indiferent cum este numita,iar credinta este o relatie personala cu Dumnezeu.Daca sustineti ca Isus nu a ecsistat cu toate ca multi istiorici au scris despre El,
  atunci nu trebuie sa credem nici ca a ecsistat spre ecsemplu DECEBAL sau CEZAR,de care stim tot de la istorici.

 9. Bine, bine, bine… Totusi eu nu prea cred toata povestea cu Iisus premergatoare executiei (bine, si ce a urmat dupa executie e si mai putin credibil spre deloc), asa ca ma irita sa vad afirmatii de genul ” Patimile şi Învierea lui Iisus s-au întâmplat…” si nu “SE CONSIDERA CA…”.

 10. Impozitarea averilor bisericesti si manastiresti, se impune, intr-o democratie adevarata! La fel, este necesara impozitarea averilor tuturor cultelor religioase, de pe teritoriul tarii noastre. Ne-am saturat sa-i vedem pe sefii clerului si pe subalternii lor plimbandu-se in masini de lux (ultimul tip de Mercedes, BMW, Audi, etc…), in timp ce majoritatea enoriasilor traiesc de azi pe maine, intr-o saracie lucie.S-au cocotat in parlamentul Romaniei, s-au implicat in viata politico-administrativa a tarii, prin diferite institutii ale statului, pretinzand crestinilor ortodocsi moralitate, smerenie, iubire fata de semeni si alte calitati, cardinale, specifice crestinilor, fara a dovedii ei insisi, aceste calitati.In occident, Bisericile in afara rolului principal (manipulare sociala, prin cele 10 porunci ) pe care il au in societate, sunt si centre de asistenta sociala pentru familii sarace, batrani singuri si neputinciosi, copii orfanii, etc.La noi, biserica (entitate de manipulare sociala ) este cea mai mare afacere, cu cel mai mare profit, avand doar drepturi, nu si obligatii, fata de enoriasi si statul Roman.De ce trebuie ca bisericile sa aiba altare aurite, de ce trebuie sa aiba preotii ustensile din aur greu? De ce nu sunt cheltuiti acei bani pentru cauze umanitare?
  De ce exista atata ipocrizie in biserica, ca si entitate globala? De ce se vad preotii mai presus decat enoriasii? Pentru ca enoriasii le-au acordat acest statut.Cum poti tu ca patriarh sa conduci masini de zeci de mii de euro, cum poti tu ca papa sa indemni la filantropie cu o cruce de doua kilograme de aur in mana? Nu sesizeaza nimeni falsitatea?Cum pot ei indemna enoriasii sa posteasca, in timp ce ei se infrupta cu gratare si alte bunatati? Oare se simte Dumnezeu mai bine in altarul de aur cand saracii cersesc pe treptele bisericii? Preotii ar trebui sa aiba salarii de mizerie, pentru ca asta este lumea la care au aderat. La saracie, la renuntarea de posesiuni lumesti, la viata spirituala. Dar nu, ei nu vor ca salariile sa le fie impozitate. Religia indeamna la saracie si curatire sufleteasca, exact opusul a ceea ce este biserica in ziua de azi.

  • Nu ati inteles inca, ca religia este cea mai mare si cea mai buna afacere din istorie?
   Acesti indivizi, care inca mai traiesc in epoca in care era interzis sa spui ca pamantul este rotund, au tupeul, in epoca internetului si a informatiiei care circula cu viteza luminii, sa contrazica tot ce ei nu pot sa inteleaga. Nestiinta, ignoranta si teama de necunoscut este motivul pentru care apara aceste “valori” crestinesti pe care, oricum ei nu le inteleg.

  • Ce treaba ai tu daca enoriasii lor ii platesc ? Crucea aia de 2 kg e a bisericii, nu a lui personala, si de obicei acestea sunt donate de enoriasii din parohie. Fiecare sa-si vada de relligia lui. Dupa cum vorbesti, nu esti ortodox. Stii ce salariu are oficial un preot, de la buget ? Inainte de Ponta aveau 450 de lei pe luna, iar Ponta le-a mai dat sa aiba minim pe economie. Atat sa ai si tu, daca esti invidios pe salariul lor. In rest sunt probleme care nu privesc decat strict apartinatorii de biserica respectiva.

   • stimata doamna, Biserica si religia nu mai au nici o legatura cu Dumnezeu….a ramas doar o afacere….o afacere profitabila…putini sunt preotii care isi fac datoria cu daruire, credinta si dragoste de Dumnezeu,, iar acestia sunt marginalizati si de multe ori indepartati din biserici de mai marii lor…problema e ca aceasta “afacere” a furat si ultima speranta a acestui popor si l-a indepartat de Dumnezeu …

    • Este strict problema credinciosilor apartinatori bisericii respective. Sunteti niste … nu vreau sa zic cum, sa va legati de religia altora.

 11. Esto preot ,Artagosule? Putini stiu ca e asa si astia nu se uita la telenovele si bat matanii toata ziua cum indrumati voi pe fraieri sa faca ! Nu sunt fan al lui CTP ,dar in acest articol are sincera mea admiratie…!!Asa ca bashti la biserica la prostit prostii nu aici…!

 12. Multa prostie incape in acest individ. Lui ii sta bine langa blonda atutstiutoare ce apre pe toate canalele si se pronunta asupra a toate. Lipsa de cunoastere a Bibliei in toate amanuntele face din acest individ crescut la scoala de partid atee a PCR sa devina gretos si sa arate a prost.

Comments are closed.