basescuBăsescu n-a mințit! Dezastrul cu absorbția fondurilor europene începe să iasă la iveală. Băsescu, dar și alți specialiști l-au confirmat, a spus că va fi vorba despre pierderea a peste 5 miliarde de euro. Pierdere care va afecta grav, după 1 ianuarie 2016, tot aranjamentul financiar-bugetar al României.

În prima jumătate a anului, fondurile europene ajunse în Trezoreria statului au fost cu 1,4 miliarde de euro mai mici decât ce se prevedea în bugetul adoptat la începutul lui 2015. Bugetul s-a ”închis”, însă, pe plus în primul semestru. Pentru că Ponta, penalul, a umblat iar cu rahaturi, ca de obicei. Astfel, după primele şase luni, veniturile totale au fost cu aproape un miliard de euro mai mari decât cheltuielile. Pentru a obţine acest rezultat pozitiv, practic un excedent, nu un deficit bugetar, Guvernul a tăiat 1,5 miliarde de euro de la cofinanţări şi alte 1,6 miliarde de euro de la cheltuielile de capital, capitol bugetar care se referă la investiţiile finanţate din bani publici. Prin urmare, pentru nerealizarea veniturilor au avut de suferit investiţiile, unde cheltuielile au fost cu 3,1 miliarde de euro mai mici decât era asumat prin Legea Bugetului pe 2015. 

În prima jumătate a anului, la bugetul general consolidat s-au colectat 110,6 miliarde de lei, echivalentul a circa 25 de miliarde de euro, la un curs mediu de 4,42 lei/euro, cursul de schimb pe care a fost fundamentat bugetul pe 2015, reiese din datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile au însumat echivalentul a 15,8% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce cheltuielile totale din primul semestru au fost de 15,2% din PIB, respectiv 106,4 miliarde de lei, echivalentul a 24 de miliarde de euro. Prin urmare, în primele şase luni ale acestui an, bugetul a înregistrat un excedent de 4,1 miliarde de lei, circa un miliard de euro, bani rămaşi necheltuiţi. Este însă un fals.

Eşecul fondurilor europene

Principalul capitol la care nu s-au respectat veniturile, adică unde guvernul a încasat mai puţin decât anticipase în programul pe 2015, program pe care s-a fundamentat bugetul, a fost cel privind fondurile europene, respectiv banii pe care executivul îi incasează de la Comisia Europeană.

Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţare au însumat, în primele şase luni, aproape 4 miliarde de lei (circa 0,9 miliarde de euro), cu 6,5 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) mai puţin decât suma prevăzută în buget, de 10,5 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro).

Practic, în prima jumătate a anului la buget s-au încasat mai puţin de 40% din fondurile europene pe care se baza executivul.

La finele lunii iunie, rata absorbţiei de fonduri europene era de 51,1%, plăţile de la Comisia Europeană însumând 9,7 miliarde de euro pentru exerciţiul financiar 2007-2013, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Fondurilor Europene. În decembrie 2014, rata absorbţiei era de 44,89%.

Tăierea investiţiilor

Investiţiile au fost cele care au de suferit ca urmare a eşecului absorbţiei fondurilor europene. Statul a tăiat atât banii de la cofinanţarea proiectelor din bani comunitari, cât şi de la investiţiile proprii.

Astfel, pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile s-au cheltuit 5,7 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), mai puţin de jumătate decât se prevederea în buget, respectiv 12,6 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro). Prin urmare, Guvernul a tăiat în prima jumătate a anului 6,8 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) de la cofinanţări, astfel încât acestea au fost realizate în proporţie de 45,6%, reiese din datele Finanţelor.

Totodată, cheltuielile de capital au însumat, în primele şase luni, 3,8 miliarde de lei (866,5 milioane de euro), cu 7,4 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) mai puţin decât se prevedea în bugetul adoptat la începutul anului. Mai exact, în buget se prevedeau investiţii de 11,2 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) în perioada ianuarie-iunie 2015.

 

sursa: comisarul.ro

8 COMENTARII

 1. ION nume de slugoi si pupincurist pdlist, pe escrocul si mafiotul de basescu invita l acasa la tine, poporul este satul de mutra celui ce timp de 10 ani a distrus totul in asta tara, ne a taiat pensii, salarii, a inchis scoli si spitale, iar guvernul ponta de trei ani nu reuseste sa repare talhariile facute de interlopii basisti, IL ACUZA PE ponta DE LIPSA INVESTITIILOR,dar el ce investitii a facut in cei 10 ani, au facut stadioane in sate cu 2 babe si 3 mosnegi ,ca sa poata fura milioane de euro ????? siktir ion

  • urata esti pha da-te-n mtii tai cu freza aia maro de tzaranca de la apaca…….. ar trebui sa te sucombe careva ca tare rau sperii lumea, baba pocita!

  • faaaaaaaaaaaa esti proasta de mori ,bucatareasa scrie pe fruntea ta …lasate de scris ,siktir scroafa TRECI in COCINA CU HOTII SI MAFIOTII TAI ORI ESTI SCROAFA VREUNUIA DIN EI !

 2. De la distanță comparativ cu toți papagalii care s-au perindat pe post de prim ministru Băsescu un om cu o inteligență mult superioară celorlalți cu o remarcabilă experiență de conducere ar fi un excelent prim ministru.Nu înțeleg de ce nu i se propune ,nu cred că ar refuza în ciuda vârstei:Mulți dintre corupții care nu sunt încă la pârnaie nu le-ar conveni să vină unul să pună bâta pe ei, că altceva nu merită această șleahtă de șacali înfomentați pe banii publici.Nu degeaba a ajuns să conducă cea mai mare navă din marina noastră pe vremurile de mult apuse,când numai valoarea mărfurilor pe care le transporta valora milioane de dolari.Omul ăsta dacă stă încă bine cu sănătatea ar face o treabă excelentă.Ne lipsesc astfel de oameni la conducerile de tot felul.Personal îi doresc multă sănătate și bucurii în familie.

  • …tare ma bucur ca sunt oameni care gândesc cu capul nu cu picioarele…cata dreptate aveti stimate domn …acum la rascruce de drumuri tara are nevoie de un PM ca Traian Basescu !…dumnezeu sa ne ajute …..de aceia borfasii actuali nu au loc de el …de puterea si inteligenta lui !

 3. Basescu ar fi cel mai bun prim ministru ,inteleg sa-l blameze politicienii dar il blameze multi jurnalisti ,economisti ,analisti de ce nu zic acestia adevarul

  • Il blameaza politicienii pt ca sa apara pe sticla, sa minta, de aceea sunt platiti. Deasemenea multi jurnalisti (antena3, RTv, B1 Tv), economisti, analisti mint ptr ca asa au fost instruiti, sunt platiti sa minta.

 4. O sa-l regretam noi pe Basescu! In tot cazul, are o minte brici, spre deosebire de marele mut!

Comments are closed.