Direcția Generală Antifraudă, din subordinea ANAF, a desfășurat un control tematic, în toată țara, la restaurante și saloane de cosmetică, în decursul lunii iunie și în primele zile ale lunii iulie. Au fost verificate registrele de bani personali și banii din bacșișuri. Prevederile legale referitoare la acestea au fost abrogate, prin lege, de Parlament, la data de 1 iunie 2015. Legea votată de Parlament a fost promulgată de președintele Iohannis la data de 1 iulie 2015. Antifrauda se prevalează de faptul că noua legislație a intrat în vigoare abia la data de 9 iulie 2015.
„Eu respect legea, însă dânșii se consideră superiori”
MD este patroană de restaurant în Cernavodă. În prima săptămână a lunii iulie, unitatea ei a fost vizitată de inspectorii antifraudă. Aceștia au găsit nereguli pentru care au aplicat o amendă de 9.000 de lei. Până aici, nimic deosebit. Doar că acțiunea de control s-a desfășurat în baza unei legi abrogate, iar sancțiunea a fost aplicată în baza aceleiași legi! Este vorba de celebra lege prin care diverse entități comerciale erau obligate să țină registre de bani personali, în vederea impozitării bacșișului. MD a precizat, pentru PUTEREA, că angajații săi au renunțat la completarea registrelor de bani personali în momentul în care însuși ministrul Finanțelor a admis public că prevederea legislativă respectivă este inaplicabilă și a anunțat că, pe cale de consecință, va fi abrogată. Asta se întâmpla la jumătatea lunii mai. „Este absurd ce se întâmplă. Legea este abrogată, ca atare, amenda este neconstituțională și nu o voi achita. O voi contesta în Justiție și sunt convinsă că voi câștiga. Am primit mai multe amenzi de la ANAF, de-a lungul timpului, și pe toate le-am anulat în Justiție. Fiindcă eu respect legea, însă dânșii se consideră superiori și inventează probleme acolo unde nu există, din exces de zel sau poate pentru a-și face norma de sancțiuni cu orice preț”, spune patroana de restaurant, care a preferat să nu-i devoalăm identitatea.
Ce spune Bodu, Avocatul Antreprenorilor
MD a semnalat problema și Avocatului Antreprenorilor – firmă în spatele căreia se află fostul președinte ANAF și europarlamentar PDL Sebastian Bodu. Acesta i-a confirmat că este vorba de un abuz, atât personal, cât și printr-o postare pe Facebook, intitulată „ANAF funcționează cu taxele tale… sau cum își bat joc funcționarii statului de mediul antreprenorial”:
„O mică afacere constând în restaurant, florărie şi decorațiuni a fost amendată în martie anul acesta cu 3.000 de lei pentru că produsele servite în restaurant aveau… denumiri prea generice și, deci, «nepotrivite»: «Suc 0.25l», «Pizza foarte mare» și «Rachiu caise», precum și cu 3.000 de lei pentru că nu înregistrase în Registrul de casă câteva operațiuni efectuate… în aceeași zi în care a avut loc controlul, ultima înregistrare fiind deci din ziua precedentă, în condițiile în care termenul de înregistrare este de 24 h de la data efectuării operațiunii.
Acum câteva zile, aceiași inspectori ANAF-DGAF au venit din nou în control şi au amendat această societate cu 9.000 de lei din cauză că angajații nu mai completaseră de la sfârșitul lunii mai Registrul de bani personali”. Bodu explică, în continuare, că ne aflam, la momentul controlului, într-o adevărată debandadă legislativă, în care, pe de o parte, prevederile referitoare la Registrul de bani personali fuseseră abrogate prin lege promulgată, iar pe de altă parte, „un astfel de registru a mai existat în perioada 2007-2008, însă a fost eliminat ca fiind neconstituțional”. „Menționez că ținerea registrului nu era un scop în sine, ci scopul era, conform ANAF, acela de a justifica eventualele diferențe dintre suma aflată în casa de marcat și valoarea bonurilor fiscale emise. În cazul în speță, diferența respectivă era… 0 (zero), iar angajații nu aveau asupra lor ori într-alt loc din incintă bani”, continuă Bodu, care conchide: „Așadar, în decurs de 3 luni de zile, această mică afacere dintr-un orășel de provincie a fost amendată cu… 15.000 de lei. Luați acest exemplu și multiplicați-l cu cât vreți, pentru a vedea dimensiunea națională a abuzului față de niște oameni care încearcă să supraviețuiască și care, în același timp, dau un salariu la alte câteva de suflete din localitate. Aceștia sunt oamenii care suportă batjocura unor milițieni incompetenți, rău-voitori și disperați după bani, milițieni pe care nu i-ar angaja nimeni în mediul privat”.
Desanturi antifraudă în saloanele de cosmetică
Imediat ce am găsit mesajul lui Bodu, l-am contactat, i-am solicitat numărul patroanei restaurantului, iar aceasta mi-a confirmat întreaga pățanie, adăugând că, în opinia dânsei, nu a fost un incident izolat, fiindcă în Cernavodă cei de la antifraudă au descins din mai multe dubițe în zona în care se află restaurantul său. Auzind dialogul meu telefonic cu MD, soția m-a informat că un control de același tip s-a desfășurat la coaforul pe care îl frecventează, unde au fost consemnate numeroase situații tragicomice, precum cea în care portofelul unei angajate, scos în pripă din geantă pentru a fi arătat inspectorului antifraudă, a zburat prin aer, aterizând în ligheanul în care o clientă de la pedichiură își înmuia picioarele… Ulterior, am aflat de situații similare petrecute în alte locații din București, precum și din Brașov și Târgu-Mureș – localități în care am putut face verificări rapid.
În paralel, am găsit un mesaj pe contul de Facebook al Agenției Antifraudă, datând din 29 iunie, prin care se anunța controlul tematic, fără a se vorbi, direct, despre Registrele de bani personali: „Concomitent cu instrumentarea cazurilor de mare evaziune, acțiunile Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor continua în același ritm pentru verificarea modului în care sunt respectate obligațiile legale de a utiliza casa de marcat și de a emite bon fiscal. În weekendul 27-28 iunie, inspectorii antifraudă au controlat 259 firme (…) care îşi desfăşoară activitatea în zone cu risc fiscal. Inspectorii antifraudă au verificat dotarea şi utilizarea caselor de marcat electronice fiscale, respectarea disciplinei financiare şi provenienţa legală a mărfurilor, iar pentru sancţionarea abaterilor constatate au fost aplicate 373 amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.886.500 lei. (…) Selecția contribuabililor verificați a avut la bază exclusiv sesizările primite la TelVerde și analiza de risc realizată de compartimentele de specialitate. În paralel cu instrumentarea cazurilor de mare evaziune, acțiunile Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor continua în același ritm pentru verificarea modului în care sunt respectate obligațiile legale de a utiliza casa de marcat și de a emite bon fiscal”.
Penibilul situației – confirmat de un răspuns ocolit
Având la îndemână aceste informații, am adresat Direcției Antifraudă o solicitare scrisă pentru a ne confirma faptul că a existat o dispoziție de la nivel central pentru organizarea acestor controale și pentru a explica rațiunea care a stat la baza acestor controale, având în vedere că atât impunerea bacșișului, cât și obligația de a păstra Registrul de bani personali fuseseră abrogate. În răspunsul primit, deși accentuează asupra disponibilității de a ne pune la dispoziţie toate informaţiile de interes public solicitate, Direcția Antifraudă ocolește răspunsul direct, explicit. În esență, se admite existența controlului tematic, punându-se necesitatea acestuia pe seama faptului că prevederea mai era în vigoare: „Legea nr. 186/2015 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2015pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care au fost abrogate prevederile privind bacșișul și registrul de bani personali, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 495 din 6 iulie 2015 și a intrat în vigoare în data de 09.07.2015. Pentru prevenirea şi combaterea fermă a evaziunii fiscale, inspectorii antifraudă fiscală sunt obligați, conform art. 7, alin. D, lit. a), pct. 18 din Hotărârea Guvernului nr. 520/24.07.2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare prevăzute de legislația în vigoare în momentul efectuării acțiunilor de control”.
sursa: puterea.ro
Nu ar merita sa vedem la stiri si cateva cazuri de linsaj? Doi- trei inspectori calcati in picioare, omorati cu pietre sau cu ranga…si mai discutam apoi despre abuzuri Cat timp nu exista consecinte directe asupra integritatii lor fizice sau financiare trepadusii statului isi vor face de cap cum vor muschii lor.
incredibil ,hotii si mafiotii astia ar trebui arestati pe loc ,altfel inseamna ca la noi nu mai este justitie …o sa ne omoram precum chiori in strada sa ne facem singuri dreptate caci nu se mai poate !..trebuie sa inteleaga „organele” noastre idioate ca ne-a ajuns cutitul la os …ca in tara asta nu mai sunt legi ,nu mai are cine sa ne apere, decat ne exploateaza ca sa stranga bani sa traiasca ei si curvele lor in lux si bogatie !
Au tematica clara de a aduna pe spatele privatilor bani pentru pomenile lor electorale si daca se poate sa muncim pentru huzurul lor. Daca s-ar face o greva fiscala sa nu le mai dam un ban sa vedem atunci de unde pomeni dar nu se poate caci au si ei la randul lor firme private, sug la 2 tate.
Abuzuri peste abuzuri.Mi-e sila.