poteste-anti-trump

In mai putin de 24 de ore, o petitie online cerand Colegiului Electoral sa o aleaga pe Hillary Clinton in locul lui Donald Trump ca presedinte al Statelor Unite a adunat peste doua milioane de semnaturi, relateaza stirileprotv.ro

„Dl Trump este nepotrivit sa conduca” in functia de presedinte, sustine petitia. „El gaseste tapi ispasitori prea multi americani si impulsivitatea lui, agresiunea, minciuna, recunoasterea unor antecedente de agresiune sexuala si lipsa totala de experienta il fac un pericol pentru Republica”.

„Clinton a castigat votul popular si ar trebui sa fie presedinte”, continua petitia. „Singurul motiv pentru care Trump ‘a castigat’ este din cauza Colegiului Electoral. Dar Colegiul Electoral ar putea da de fapt Casei Alba pe celalalt candidat. De ce sa nu folosim aceasta cea mai nedemocratica dintre institutiile noastre pentru a asigura un rezultat democratic?”.

Dupa cum explica petitia, in ciuda faptului ca Clinton a castigat votul popular marti, Trump a fost in cele din urma in masura sa obtina mai multe voturi electorale, facandu-l astfel castigator si al 45-lea presedinte ales al SUA. Dar din punct de vedere tehnic, Colegiul Electoral nu voteaza pana in 19 decembrie si electorii au puterea de a o alege pe Clinton in loc de Trump, prin urmare rasturnand „rezultatele” alegerilor.

anti-trump-proteste

Mai exact, cei care au semnat petitia cer unor electori sa voteze impotriva statelor lor, in scopul de a o face pe Clinton castigatoare. Dar chiar daca petitia isi atinge obiectivul de trei milioane de semnaturi, este foarte putin probabil ca acest Colegiu Electoral o va vota pe Clinton.

Din punct de vedere istoric, 99% dintre electori in Colegiul Electoral „au votat asa cum au promis” si cei care nu au facut-o nu au influentat niciodata alegerile. Dupa cum explica Independent Review Journal, „ultima oara cand un elector a votat impotriva angajamentului sau a fost in 2004, cand un singur elector a votat pentru colegul in cursa al lui John Kerry, John Edwards, in loc de Kerry. Votul lui, la fel ca voturile oricarui alt elector infidel in istoria americana, nu a avut niciun efect asupra rezultatului alegerilor”.