Extinderea cercetărilor în cazul fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc a produs un adevărat şoc în rândul anchetatorilor. Se vorbeşte despre cea mai vastă reţea de corupţie descoperită vreodată în România. Dar şi despre cea mai mare avere acumulată ilicit, şi ascunsă pe numele unor interpuşi, din istoria cazurilor de corupţie. Suma estimată depăşeşte paguba produsă statului român de dosarele Microsoft şi EADS.

Hrebenciuc, vameşul României corupte

Viorel Hrebenciuc, rezultă din extinderea cercetărilor, a construit, în ultimii 15 ani, o adevărată reţea mafiotă menită să paraziteze bugetul statului în domenii cu foarte mulţi bani. Retrocedările fiind doar o mică parte a acestei încrengături infracţionale. Numele lui Hrebenciuc apare în afacerile dubioase din sistemul de sănătate. În mafia medicamentelor. Dar şi în afacerile cu importuri de legume şi fructe. Unde evaziunea atinge cote uluitoare. Legenda creată în jurul lui Hrebenciuc, de cel care face şi desface guverne, se concretizează într-un incredibil număr de oameni plantaţi în toate structurile statului. Aceşti oameni îi raportau personal. Iar unele contracte erau încheiate doar după ce Hrebenciuc îşi dădea acordul. Contra unui comision. Practic, în anumite perioade, indiferent dacă PSD a fost sau nu la Guvernare, Hrebenciuc acţiona ca un vameş. Nu se intra într-un domeniu, sau nu se obţinea un contract, fără să fie vămuit de Hrebenciuc. De aceea se vorbeşte despre aproape UN MILIARD DE EURO obţinut de Hrebenciuc în urma acestor activităţi mafiote.

sursa: comisarul.ro

În urmă cu aproximativ o lună, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus că EADS a fost detonat şi ne putem aştepta la orice. „Dacă din investigaţie va rezulta că persoane cu funcţii importante au fost implicate în fapte de corupţie sau fapte conexe unor fapte de corupţie, da, ne putem aştepta şi la acest lucru”, a arătat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a spus, într-un interviu pentru ziare.com că DNA are în lucru „dosare mari, complexe, care vizeaza persoane cu functii importante”.


„Activitatea noastra nu se va opri, poate doar in perioada Sarbatorilor, dar nici atunci nu e sigur. Vom continua in acelasi ritm, cu aceeasi eficienta, daca nu vor interveni schimbari legislative sau de alta natura. Cat vom fi lasati sa ne facem treaba, o vom face la fel de bine si eficient”, a s pus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a precizat că ancheta Microsoft este „una romaneasca facuta de DNA”: „În acest dosar au fost primite mai multe denunturi, au fost si sesizari din oficiu in baza carora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte stransa cu SRI. Nu a fost o ancheta coordonata de autoritati sau o agentie straine. In cadrul dosarului au fost activitati de cooperare cu diverse agentii de pe teritoriul SUA si, in special, cu compania Microsoft, care nu are niciun fel de implicatii de natura penala in dosar, dimpotriva a furnizat foarte multe informatii utile anchetei.

Am avut activitati de cooperare si cu autoritati din Europa. Cumva putem spune ca este o ancheta internationala, dar activitatile principale de sesizare din oficiu si administrare a probelor au fost facute de DNA in cooperare cu SRI.FBI nu a facut o sesizare oficiala, nu a transmis informatii oficiale in aceasta ancheta. E posibil ca intr-o ancheta paralela derulata de aceasta agentie americana sa fi fost informatii tangentiale utile cauzei, dar nu de la FBI a plecat ancheta.”

Întrebată dacă DNA va detona dosarul EADS, Kovesi a răspuns: „Este, intr-un fel, „detonat”, ca sa folosesc expresia dvs. In acelasi dosar care vizeaza si licentele Microsoft sunt verificate si contractele denumite de presa EADS. Au fost incheiate in aceeasi perioada de timp. Nu avem doua dosare diferite, Microsoft si EADS. Avem un singur dosar in care sunt verificate toate aceste contracte.”

Pe contractele care au vizat licentele Microsoft deja au fost facute invinuiri, ceea ce nu s-a reusit si pe contractele cu EADS, urmare a modului in care e administrat probatoriul. In acest dosar cu EADS s-au facut aproape zilnic audieri, ridicari de documente, perchezitii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt in procedura unor perchezitii informatice. Deci au fost stranse multe date si informatii.


Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii in derulare cu colegi din statele europene si trebuie sa ne coordonam si cu ei. Nu am derulat anumite activitati pana in prezent, pentru ca asa a fost cursul anchetei, nu pentru ca nu ne-am fi dorit. De obicei, cand sunt cazuri in cooperare cu alta autoritate judiciara din strainatate, scopul principal e sa te coordonezi in ancheta, daca ea se deruleaza in alt stat si in Romania.

Se lucreaza ritmic, avem persoane care au venit sa colaboreze, avem multi functionari care au dat declaratii in dosar si cu siguranta se va ajunge la invinuiri de persoane. Nu ne intereseaza calitatea si numarul persoanelor care vor fi invinuite. Procurorii DNA vor continua acest dosar, vom strange toate probele si vom stabili adevarul cu privire la incheierea acestor contracte”, a precizat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a completat că prejudiciul in contractele EADS se evaluează încă, dar a adăugat că valoarea contractelor Microsoft si EADS verificate in acest dosar depaseste 1 miliard de euro.

„Nu inseamna ca atat este si prejudiciul. Il vom stabili dupa ce stabilim valoarea reala a contractelor. In cazul licentelor Microsoft, valoarea suspectata de procurori ca fiind obiect al infactiunilor de mita si trafic de influenta este in jur de 60 de milioane de euro, dar prejudiciul efectiv este inca in evaluare.Fata de persoanele urmarite penal au fost dispuse masuri asiguratorii. Suntem in procedura indisponibilizarii tuturor bunurilor mobile, imobile, identificarii conturilor din tara si strainatate in vederea indisponibilizarii banilor. Deci exista preocupare si pentru recuperarea prejudiciilor.”, a spus Kovesi.