24 noiembrie 1973. Pentru pregătirea vizitei  pe care Nicolae Ceaușescu urma să o facă în SUA  este trimis la New York Constantin Răuță, ofițer al Direcției de Informații Externe (DIE). O dată ajuns Răuță cere azil politic în Statele Unite ale Americii.  Răuță avea asupra sa o valiză diplomatică și documente strict secrete. Pe 2 septembrie 1974, justiţia comunistă îl condamnă la moarte. 

Povestea lui Răuță aduce dezvăluiri explozive despre relația regimului Ceaușescu cu SUA, absolut necesare istoricilor, scrie flux24.ro

Acum Constantin Răuță (foto) face dezvăluiri explozive despre momentul în care a ajuns în SUA și a cerut azil politic. Dar nu numai. El aduce grave acuzații lui Henry Kissinger, eminența cenușie a mai multor președinți americani.

El face aceste mărturisiri și acuzații explozive într-o scrisoare adresată chiar lui Henry Kissinger, fost  secretar de stat și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford, căruia îi cere explicații publice.

Constantin Răuță a transmis în exclusivitate documentul spre publicare FLUX 24:

Dragă Dr. Kissinger,

Acestă scrisoare deschisă ți-am trimis-o pentru a-ți  da posibilitatea să explici acțiunile și deciziile tale din Noiembrie 1973, când am sosit ca membru al delegației de pregătire a vizitei la Casa Albă a tiranului tău favorit Nicolae Ceaușescu și când am cerut azil politic în Statele Unite.

Acum îmi scriu memoriile și acel eveniment mi-a schimbat viața.

Am intentia de a publica această scrisoare deschisă si documentele relevante pe care le-am obținut datorită legii Libertății de Informare și doresc și răspunsul tău, dacă va fi unul, ca parte a memoriIlor mele despre lupta pe care am dus-o împotriva regimului comunist din România.

Ca să-ți împrospătez memoria: în seara de 24 Noiembrie 1973 am sosit pe aeroportul Kennedy din New York cu o viză diplomatică dată de Ambasada Americană din București. Eram oficial “atașat” în delegația care pregătea vizita lui Nicolae Ceaușescu la Casa Albă ca invitat al Președintelui Richard Nixon.

După ce am reușit să scap de echipa care mă supraveghea în Statele Unite de la transferul la un alt aeroport (La Guardia), am luat un taxi și am mers la o stație de poliție și i-am informat pe ofițerii de acolo că doresc să cer azil politic. Doi agenți FBI au sosit apoi la stația de poliție și m-au informat că birourile INS, unde trebuia să completez cererea mea de azil politic, erau închise la aceea oră și că urma să aștept până a doua zi.

Am informat agenții FBI că doream să folosesc documentele și dovezile pe care le aveam în servieta diplomatică ca să arăt adevărata față  a lui  Ceaușescu și intențiile sale. De asemenea intenționăm să utilizez documentele ca să negociez cu regimul Ceaușescu eliberarea soției și băiatului meu rămași ostatici în București. Aceasta era o practică a tuturor regimurilor comuniste, așa cum știi, ca să se asigure că cetățenii lor se întorc, după un drum în străinătate.

Ca inginer șef pentru sistemele  electronice de alarmă ale Ambasadelor Românesti și ale sedilor din România ale DIE am strâns și am pus în servieta mea de serviciu dovezi ale numeroaselor violări ale drepturilor omului în România de către regimul Ceaușescu,  dar și dovezi ale duplicității acelui regim în negocierile cu Statele Unite, care urmau să aibă loc în timpul vizitei lui Ceaușescu la Casa Alba. El urma să sosească în Washington DC în săptămâna care urma.

Pe lângă documentele pe care le avem cu mine mai dețineam și câteva componente tehnice, care erau parte dintr-un sistem pe care fratele lui Ceaușescu, Nicolae Andruța Ceaușescu, m-a instruit personal ca să studiez “posibilitatea implementării și instalării” lor la Casa Albă sau în Casa de Oaspeți a Casei Albe, dacă se ivea posibiltatea în timpul vizitei lui Ceaușescu. El dorea astfel penetrarea tehnică a Casei Albe ca să poată raporta la Kremlin comentariile și reacția pe care oficialii Casei Albe urmau să le aibă în urma vizitei.

În aceeași zi în care am sosit ai trimis în camera mea de hotel pe Dl Jay Kenneth Katzen, un agent CIA lucrând sub acoperire ca reprezentat la Misiunea americană de lângă Organizația Națiunilor Unite. El a venit acompaniat de patru agenți FBI care mi-au fost prezentați ca “reprezentanți al Guvernului Statelor Unite” și care mi-au spus  că vorbesc în “numele Guvernului”.  El m-a informat că oficiali ai regimului Ceaușescu au contactat Casa Albă și au amenințat că N. Ceaușescu și-ar putea anula vizita pe care urma să o facă dacă Statele Unite nu mă returnează pe mine sau servieta mea, la ambasada lor.

Dl Katzen a spus, de asemenea, de față cu cei patru agenți ai FBI în camera mea de hotel că Președintele Nixon a decis să-mi acorde azil politic, dar că servieta și documentele care le aveam trebuiau înapoiate oficialilor români. În aceeași seară Dl Katzen mi-a mai spus că domnia ta în calitate de Secretar de Stat ai declarat că servieta mea de serviciu este una “diplomatică” și că conform Convenției Diplomatice de la Viena trebuie returnată guvernului român.

Dl Katzen a mai spus, de asemenea, că domnia ta și Președintele Nixon o să discutați cu Ceaușescu eliberarea familie mele. Chiar mi-a cerut să scriu corect numele membrilor famile mele și a prietenilor apropiați pentru ca cererea să fie făcută corect în timpul vizitei lui Ceaușescu la Casa Albă.

În timpul discuției mele cu Dl Katzen, un agent FBI a luat servieta mea și plicul sigilat cu documente, care se aflau pe comoda din camera de hotel lângă tv.

A doua zi când trebuia să mă întâlnesc, din nou, cu Dl Katzen la biroul INS să semnez cererea de azil politic, așa cum stabilisem, acesta nu a mai venit. Am înțeles atunci că am fost mințit de persoana pe care ai trimis-o să vorbească cu mine în numele Guvernului Statelor Unite.

Documentele care le-am obținut până acum prin legea Libertății de Informare arată că în seara în care Dl Katzen a venit în camerea mea de hotel erai în Camera de Criză din Casa Albă. Este foarte probabil ca toate minciunile spuse mie de Dl Katzen să fi fost făcute din inițiativa și la ordinele tale.Este posibil ca să îi fi comunicat acțiunile tale Președintelui Nixon, care la acel moment avea nevoie de vizita lui Ceaușescu ca să distragă atenția publicului de la scandalul Watergate și când el practic a abandonat toată politica externă ție ca Secretar de Stat.

Sunt acum convins că toate acțiunile și minciunile au pornit de la tine.

A fost evident pentru mine că Dl Katzen și agenții FBI au fost trimiși să mă mintă și să confiște documentele și dovezile pe care le aveam pentru ca ele să nu ajungă la cunoștința publicului american și pentru ca adevărul despre unul din cei mai brutali tirani, pe care tu și Președinte de atunci Nixon l-ați susținut cu toată inima, să nu fie expus.

Mulți ani mai târziu, după ce Generalul Ion Mihai Pacepa a sosit în Statele Unite și a primit azil politic, am aflat de la el despre conținutul discuțiilor Președintelui Nixon cu Ceaușescu deoarece el a fost acolo în calitate de Consiler al lui Ceaușescu. Nici tu, nici Președintele Nixon, nu ați menționat nimic lui Ceaușescu despre eliberarea familiei mele ținută ostatică în România. Tot ceea tu și Președintele Nixon i-ați spus a fost că Guvernul Statelor Unite nu a deschis servieta mea și plicul cu documente.

Mai mult pentru a nu contacta presa în timpul vizitei Președintelui Ceaușescu ai ordonat împotriva aceleași Conventii de la Viena să fiu ținut sub pretextul procesării cererii mele de azil politic pe Insula Guvernatorilor din Portul New York, unde presa nu putea să intre fără permis.

După ce tu și Președintele Nixon ați luat din mânile mele singurele posibilități de a negocia eliberarea familiei mele din România m-am mutat în Washington DC și am început să fac lobby pe lângă membrii Congresului pentru eliberarea familiei mele.

Cât timp ai fost Secretar de Stat ofițerii Departamentului  de Stat, clar sub dispozițiile tale, s-au opus la orice efort sau acțiuni pentru eliberarea familiei mele venite din partea membrilor Congresului U.S. De asemeni și atunci când 82 de senatori și congresmeni au scris la Casa Albă și ție cerând acțiuni pentru eliberarea familie mele ținută ostatică în România. La toate scrisorile și întrebările venite din Capitol Hill,  ofițerul biroului România, Dl Harry Dunlop, răspundea că acesta nu esta un caz umanitar și că regimul comunist are motive să țină familia mea ostatică.

Cu alte cuvinte ai adoptat aceeași  poziție ca toate regimurile comuniste din lume, adică că drepturile unui individ depind de acțiunile unui alt individ.

După ce nu ai mai fost Secretar de Stat și Dl Cyrus Vance a fost pus în această poziție negocierile pentru eliberarea familie mele din România au început cu adevărat și familia mea a venit în Statele Unite după 5 ani și 9 luni de captivitate în regimul Ceaușescu.

Nu am înțeles niciodată admirația ta pentru regimul Ceaușescu, care a fost unul din cei mai răi tirani comuniști care au fost pe acest pământ. Esti și acum mândru de opoziția ta ca famila mea să fie eliberată din regimul Ceausescu și de admirația ta pentru acel regim, exprimată în atâtea cuvântări și  acțiuni de sprijinire a regimului Ceaușescu, care a înfometat populația și a ordonat uciderea cetățenilor care protestau?

Cuvântările și acțiunile tale sunt acum în recordurile a numeroase publicații și vor fi disponibile pentru totdeauna cercetătorilor și celor interesați. Acțiunile tale vor fi documentate împreună cu trădarea a peste 22 de miloane de chinezi doritori de libertate de pe insula Taiwan, pe care tu i-ai abandonat.

Istoria va dovedi că toate tratatele strategice pe care le-ai realizat sub conceptul  Asigurării Distrucției Reciproce (MAD) au fost de fapt în favoarea Sovieticilor și le-a dat lor posibiltatea să ajungă din urmă Statele Unite. Au fost o formă de a frâna dezvoltarea capabilităților militare ala U.S.

Scriu acestă scrisoare în termenii cei mai diplomatici posibili, dar sunt sigur că poți citi printre rânduri adevăratele mele sentimente pentru tine. (…)

Cu sinceritate

Constantin Răuță

Constantin Răuță  a absolvit Facultatea de Electronică și Construcții în anul 1966, apoi a lucrat în anii 1970 ca inginer la IPROCHIM București și la Ministerul Chimiei, domeniu coordonat de Elena Ceaușescu și de Securitate, deoarece, ca orice sector economic strategic, cel chimic se afla sub controlul DIE, din DSS (Departamentul Securității Statului). DIE, securitatea externă, i-a cerut lui Răuță să accepte să devină colaborator al acestui serviciu, dacă voia să i se permită să plece la studii în străinătate–  A acceptat numele conspirativ „Călin” și a promis ca atata timp cât se va afla în străinătate va îndeplini misiuni de spionaj pentru DIE, el fiind instruit pentru executarea unor misiuni „anti-NATO”.

Constantin Răuță a lucrat timp de 24 de ani la centrul de cercetari al NASA – „Goddard Space Flight Center Greenbelt” din Maryland si pentru Marina SUA. El a organizat proteste impotriva incalcarii drepturilor omului in Romania, fiind prezent la audieri in Congresul SUA, a vorbit la posturile de radio Vocea Americii si Radio Europa Libera.