Bernard Squarcini

Bernard Squarcini, fostul sef al serviciului francez de informatii interne, a declarat intr-un interviu din noiembrie 2015 (imediat dupa atentatele din Paris) ca serviciile secrete siriene au vrut sa dea Frantei in 2013 lista cu cetatenii francezi care au fost antrenati in Siria de ISIS, dar guvernul a refuzat „din motive ideologice”, relateaza HotNews Guvernul socialist era condus atunci de premierul Jean-Marc Ayrault, iar Manuel Valls (actualul premier) era ministru de Interne.

Bernard Squarcini (seful serviciului secret DCRI din 2008 pana in 2012) a facut aceste declaratii intr-un interviu la cateva zile dupa atentatul din Paris (sala de concerte Bataclan, 13 noiembrie 2015), soldat cu 130 de morti.

„In urma cu doi ani (2013, cand Squarcini nu mai era seful DCRI – n.red.), serviciile siriene mi-au propus sa-mi dea lista francezilor combatanti in Siria. Am transmis propunerea fostilor mei colegi, care au transmis-o lui Manuel Valls (ministru de Interne la acel moment – n. red.). Conditia pusa de sirieni era ca Franta sa accepte sa coopereze din nou cu serviciile lor de informatii. Mi s-a oferit un refuz pe motive ideologice. Pacat, pentru ca propunerea era o buna ocazie pentru reluarea relatiilor si, mai ales, pentru a cunoaste, identifica si supraveghea cetatenii francezi care calatoresc intre Franta si Siria. Rezultatul refuzului: nu se stie nimic despre ei si pierdem mult timp cerand informatii agentiile germane – care au ramas in Siria, dar si serviciilor iordaniene, ruse, americane si turce”, a spus fostul sef al serviciului secret francez.

Potrivit hotnews.ro, in acelasi interviu din noiembrie 2015, Bernard Squarcini vorbea despre slabiciunea Belgiei in chestiunea terorista: „Aceasta tara este baza terorismului in Europa. Teroristii discuta pe internet pentru a face jihadul si se regasesc in Belgia pentru a trece la fapte. Trebuie sa intelegem ca statul belgian nu are stabilitatea statului francez, chiar daca serviciile lor secrete colaboreaza foarte bine cu cele franceze”.

„Suntem acum in plina teroare a terorismului de masa. In Franta avem o lupta de gherila”, a mai spus Bernard Squarcini.

Context: Franta a rupt relatiile diplomatice cu Siria in martie 2012, cand presedinte al Frantei era Nicolas Sarkozy. Franta si-a inchis ambasada la Damasc ca urmare a atrocitatilor comise de armata siriana impotriva propriului popor. De atunci, interesele Frantei in Siria sunt reprezentate de Ambasada Romaniei. Ca urmare a incetarii relatiilor diplomatice, si relatiile de colaborare intre serviciile franceze si cele siriene au incetat. Franta (atat sub conducerea lui Sarkozy, cat si sub mandatul lui Hollande) are o atitudine intransigenta fata de regimul lui Bashard al Assad, pe care il acuza de crime impotriva propriului popor. Cererea serviciilor siriene, de reluare a colaborarii cu serviciile franceze, are si o miza politica: posibila reluare a relatiilor diplomatice intre cele doua tari, mai scrie  hotnews.ro