Multi, foarte multi dintre membrii clientelei politice cu valente de „jucatori” pe piata informatiilor vaneaza deja blana ursului din padure, dandu-se de unii singuri drept viitorii sefi ai serviciilor secrete. Ce-i drept, multi dintre acestia sunt incurajati in demersurile lor si de oameni politici care, ori ca sunt inconstienti, ori ca fac promisiuni pe care stiu ca nu le vor putea onora, amaneteaza deja posturile mult ravnite.

Toti acesti candidati sunt, in majoritatea lor, autopropusi. Si chiar daca nimeni nu a luat in calcul, oficial vorbind, numirea lor, ei deja isi fac, la randul lor, propriile organigrame de conducere. Ba mai mult, au si dezgropat securea razboiului fata de ceilalti pretendenti rivali. Astfel ca, in aceste conditii, pare ca intreg sistemul va fi cuprins de un adevarat haos in lupta care deja s-a declansat pentru „marea imparteala” a Serviciilor. Numai ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, tranzitia de dupa alegerile prezidentiale se va face extrem de organizat, cel putin graficul de inlocuire al sefilor structurilor secrete fiind de acum bine stabilit.

SPP si STS, plecari in bloc

Desi nici macar nu s-a intrat bine in campania electorala, concurenta pentru sefia Serviciului de Protectie si Paza depaseste pana si media de sapte pe un loc de la Facultatea de Medicina. Iar cei mai agresivi in tragerea sforilor pentru a prelua locul generalului Lucian Pahontu sunt oameni din sistem, sprijiniti politic mai ales de aliatii principalului partid de guvernamant. Insa este greu de crezut ca, daca Victor Ponta va ajunge presedintele Romaniei, acesta va ceda presiunilor unora dintre aliati si nu va uza de dreptul de a-si numi un om de incredere la conducerea SPP. Serviciu a carei actuala conducere, de altfel, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, va parasi in bloc institutia, la putina vreme dupa instalarea unui nou presedinte la Cotroceni. De asemenea, scenariul se va repeta si la Serviciul deTransmisiuni Speciale, unde generalul Marcel Opris si apropiatii acestuia vor ceda benevol, pana de Craciun, conducerea structurii.

Cu ochii pe SIE

Un alt „trofeu” extrem de ravnit de politicieni este si Serviciul de Informatii Externe, existand, la un moment dat, informatii ca insusi Ilie Sarbu si-ar fi dorit functia de sef peste spioni. Numai ca ambitiile acestuia par sa fi fost rapid domolite, mai ales ca, prin atributiile sale legale, SIE lucreaza intens cu partenerii strategici americani si occidentali, astfel ca avizul acestora, fie el si unul informal, este necesar pentru ocuparea unei asemenea functii. Care, deocamdata, dupa plecarea lui Teodor Melescanu, este pastrata vacanta. Si chiar daca Melescanu si-ar fi dorit ca, dupa terminarea campaniei electorale, sa se intoarca la vechiul sau loc de munca, aceasta varianta a cazut din start. Iar politicianul care va veni la sefia „formala” a SIE va trebui musai sa colaboreze cu influentul general Silviu Predoiu, cel care va ramane si in continuare la comanda executiva a Serviciului, din postura de director general adjunct.

La „Doi s’un sfert” se trage de timp

Desi exista in prezent un imputernicit la comanda Directiei de Informatii si Protectie Interna, mai mult ca sigur numirea unui sef plin va fi amanata pana dupa alegeri. Pentru ca, desi a trecut ceva vreme de la demiterea fostului sef Gelu Oltean, situatia de la „Doi s’un sfert” este inca atat de tensionata, incat multi cunoscatori ai sistemului spun ca ar trebui „resetata” toata institutia, iar comanda ar trebui preluata de profesionist de la alta structura, pentru a se putea sparge astfel „buboiul” serviciului secret al Ministerului de Interne. Asa ca nu este de mirare ca si aici numirea sa aiba loc tot in perioada dintre desemnarea unui nou presedinte al Romaniei si sarbatorile de iarna, iar de aceasta data noul director sa nu mai fie un ofiter intern de la „Doi s’un sfert”, ci unul apartinand unei alte structuri MAI sau chiar din afara ministerului.

DGIA se joaca in familie

In ciuda „taifunului” mediatic declansat de pocainta teatrala a lui Robert Turcescu, Directia Generala de Informatii a Armatei pare momentan cea mai ferita de valtoarea unor schimbari. Si chiar daca acestea se vor face, probabil ca ele vor fi tot unele in familie, cu oameni care au experienta in informatiile militare, insa postul generalului Marian Hapau este deocamdata cel mai ferit, chiar daca este totusi ravnit de un alt pretendent de marca.

Cireasa de pe tort

Insa cea mai mare atractie a sistemului ramane, de departe, sefia Serviciului Roman de Informatii. Care este atat de mult dorita, incat unora le-a devenit practic singura ratiune de a trai. Si chiar daca sefia SRI nu este vacanta, sperantele pretendentilor au inflorit pur si simplu odata cu lansarea variantei venirii lui George Maior pe postul de premier din primavara, dar dupa o „carantina” obligatorie in diplomatie, cel mai probabil la Washington. Ceea ce ar insemna, dupa cum si-au facut calculele cei interesati sa ia „cireasa” de pe tortul sistemului, ca Maior ar putea parasi la randul sau conducerea celui mai important serviciu secret al tarii pana la sfarsitul acestui an.

 

Sursa: enational.ro

Comentariile sunt închise.