isarescu

Guvernatorul nu lasă nimic la voia întâmplării: a primit o finanțare de 200.000 de euro de la UE prin intermediul soției unui subordonat al său. Aceasta conduce Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia, instituție care refuză să comunice cum a alocat respectivele fonduri.

Nevestele a doi bancheri de la Banca Națională a României gestionează și evaluează împreună proiecte europene a căror valoare se ridică la câteva zeci de milioane de euro, în regiunea Sud-Vest Oltenia. Prima, Marilena Bogheanu, este șefa Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (ADR Oltenia). Cealaltă, Adelina Gherghinescu, are o firmă de consultanță care a fost contractată de ADR Oltenia pentru a evalua proiectele europene din punct de vedere financiar.

În spatele celor două femei care colaborează cu succes se află doi bărbați, puternic ancorați în funcții la Banca Națională a României. Marilena Bogheanu conduce ADR Oltenia din anul 1999 și este soția lui Aurelian Bogheanu, șeful Corpului de Control al guvernatorului Mugur Isărescu. În schimb, Adelina Gherghinescu este soția lui Gheorghe Gherghinescu, șeful Băncii Naționale a României, filiala Dolj. Firma ei, ACZ Consulting SRL, a obținut mai multe contracte de la ADR Oltenia, dar și de la alte instituții publice centrale și locale.

La începutul anului 2011, firma guvernatorului Mugur Isărescu, Măr SRL, a solicitat o finanțare europeană în valoare de aproximativ 200.000 euro de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, condusă de Marilena Bogheanu. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 și prevedea amenajarea unei pen-siuni în Drăgășani, pe domeniul viticol întins pe 40 de ha al lui Isărescu.

Tot în acea perioadă, la porțile BNR bătea Aurelian Bogheanu, care căuta un loc de muncă. I s-a găsit repede o poziție călduță la Corpul de Control al Guvernatorului. Biroul de Presă al BNR a precizat (pentru cetateanul.net) că „în data de 1 aprilie 2011, Aurelian Bogheanu a fost angajat în BNR, în funcția de expert la Corpul de Control al Guvernatorului, Cancelaria BNR“.

Doamna Bogheanu dă banii, domnul e avansat în BNR

La finalul anului 2013, Marilena Bogheanu semna aprobarea pentru transferul banilor de la ADR Oltenia către firma lui Mugur Isărescu. Culmea coincidenței, câteva zile mai târziu, pe 1 ianuarie 2014, soțul ei era numit temporar în funcția de șef al Corpului de Control al Guvernatorului. După alte șase luni, Aurelian Boghea-nu avea să fie definitivat pe funcție. Cu alte cuvinte, când firma lui Isărescu a depus proiectul la instituția condusă de
Marilena Boghea-nu, soțul acesteia primea o funcție la BNR.

Iar imediat ce proiectul era aprobat de instituția condusă de Marilena Bogheanu, soțul acesteia era avansat șef al Corpului de Control al Guvernatorului BNR.

Agenția Națională de Integritate a arătat (conform publicației cetateanul.net) că, în situația în care un funcționar public aprobă fonduri europene pentru firma deținută de funcționarul public/demnitarul care este și superiorul soțului respectivului funcționar public, este generat un conflict de interese dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 sau de art. 301 din Codul Penal, după caz.

Articol 79, alin.(1), lit c, spune că funcționarul public este în conflict de interese dacă „interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice“.

 

Citiţi mai mult pe romanialibera.ro