erdogan

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan susţine că a luat legătura cu unii dintre judecătorii turci pe numele cărora s-au emis mandate de arestare preventivă şi care aşteaptă să fie ridicaţi de poliţie, iar situaţia lor reprezintă un derapaj tot mai grav de la democraţie, notează news.ro

„E îngrozitor. Cei doi soţi au doi copii, nu ştiu de ce sunt acuzaţi de fapt, unde vor fi duşi, ce se va întampla cu ei. Ne-au scris sa îşi ia rămas bun. Soţia celui ridicat azi noapte ne-a scris că e mândră de soţul ei şi contează pe sprijinul nostru. Ca ei sunt mii”, a declarat Dana Gîrbovan pentru News.ro

Preşedintele UNJR spune că cei doi judecători cu care a luat legătura sunt membri MEDEL (Asociaţia Magistraţilor Europeni pentru Democraţie şi Libertăţi) şi că au încercat, în repetate rânduri să atragă atenţia instituţiilor europene cu privire la derapajele tot mai grave de la democraţie din Turcia.

„Şi-au riscat libertatea, familia, siguranţa personală pentru statul de drept şi independenţa justiţiei, pentru drepturi şi libertăţi. Aceştia sunt adevăraţii eroi. E important ca instituţiile europene şi NATO să ia de urgenţă poziţie şi să ceară guvernului turc eliberarea acestor magistraţi. Cum am spus, nu staţi tăcuţi şi pasivi la încălcarea drepturilor şi libertăţilor, pentru că se ajunge la un punct de unde este foarte greu de întors”, a scris Gîrbovan pe Facebook..

Acţiunile de represiune ale autorităţilor turce nu au vizat doar militarii participanţi la puci ci şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistraţilor şi doi membri ai Curţii Constituţionale au fost reţinuţi deja.

Erdogan i-a acuzat pe susţinătorii lui Gulen, pe care i-a acuzat frecvent că încearcă să instige la o revoltă în armată, presă şi sistemul judiciar, pentru tentativa de puci.