printul charles charles

Prinţul Charles este îngrijorat de defrişările din România. Sunt 53 de cazuri de tăieri ilegale pe zi, potrivit unor studii recente, atrage atenţia prinţul, într-un mesaj postat de organizaţia ecologistă Greenpeace pe site-ul său şi adresat participanţilor la Forumul Pădurilor de la Bucureşti, informează stiri.tvr.ro

Moştenitorul Coroanei Britanice consideră că pădurile trebuie prezervate pe termen lung, cele din România fiind de o importantă mondială.

printul charles

„În primăvara anului trecut, în cadrul protestelor societății civile pentru protejarea pădurilor, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în inițiative legislative. Dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituție cu rol de control în domeniul silvic și înființarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive. Cu toate acestea, situația pădurilor din România este în continuare  în impas. Conform datelor oficiale, anual dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României; iar rezultatele oficiale ale controalelor indica volume raportate ce nu depasesc 0,2 – 0,5 milioane  de metri cubi anual . Cadrul de reglementare și aplicarea legii trebuie să răspundă acestei presiuni: lipsa de acțiune imediată înseamnă pierderea luptei împotriva  tăierilor ilegale.

Pădurea nu este doar o marfă pentru piața economică nu doar prețul trebuie sa conteze în valorificarea masei lemnoase, ci și aportul la dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Prin utilizarea și prelucrarea lemnului și a altor produse oferite de pădure ar trebui susținuta, în fapt, viața comunităților din preajma pădurilor și dezvoltarea economică locală.

Pentru a ne asigura că și generațiile viitoare se vor putea bucura de serviciile furnizate de păduri, este nevoie de acțiune urgentă și de implicarea tuturor membrilor societății. Acest forum reprezintă un pas înainte către asumarea unor angajamente ferme ale actorilor cheie și dezvoltarea unor măsuri concrete pentru a salva pădurile României”, arată organizaţia Greenpeace pe site-ul său.