Sa ne lamurim ce-i cu oligarhia si de ce protestatarii din Maidan au tinut mortis sa-l dea jos pe Ianukovici. Oligarhii sunt un grup restrans de persoane care detin puterea politica, economica si financiara intr-un stat. In aceste conditii nu se poate vorbi de democratie si nici nu se pune problema unei dezvoltari economice in conditii de piata, capitalul financiar fiind sub monopol.
Spre deosebire de Timosenko, care si-a facut fabuloasa avere inainte de a intra in politica si care urmarea un parcurs european pentru Ucraina, Ianukovici a concentrat toata puterea in propriile maini si ale oligarhilor apropiati, schimband Constitutia din 2004. Mai mult decat atat, a transferat in proprietatea sa bunuri ale statului ucrainean, exemplu Palatul din Mejygirria – un domeniu intins pe zeci de hectare, cu luciu de apa, ferma proprie etc. Si exemplele sunt nenumarate. Sub presedintia lui Ianukovici au inflorit afacerile oligarhilor pro-rusi si zonele industriale controlate de acestia. A preluat controlul Parlamentului printr-un partid fantoma “Partidul Regiunilor” si si-a condamnat cel mai puternic oponent, Timosenko, la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Chiar daca Iulia Timosenko se facea vinovata de acuzatiile care i s-au adus, procesul a fost o executie politica, fapt care a determinat reactii internationale in lant.
In acest timp ucrainienii au acumulat frustrari numeroase, incepand de la reapropierea de Federatia Rusa si restrangerea drepturilor cetatenesti, pana la refuzul lui Ianukovici de a indrepta Ucraina catre Europa democratica si macar catre o promisiune de dezvoltare viitoare a unei economii aflate in pragul colapsului.
Pentru cine nu stie, ucrainienii nu traiesc bine, traiesc greu. De aceea si socul descoperirii luxului desantat si de prost gust cu care oligarhii, in frunte cu Ianukovici, s-au inconjurat. Pare un deja vu, pentru ca si noi, in ’89, am putut vizita nestigheriti resedinta lui Ceausescu din Primaverii. Opulenta napoleonica afisata de “burghezia” ucraineana nu suporta comparatie, cu atat mai mult cu cat renumitele resedinte ale lui Ceausescu au ramas pe timpul domniei lui ale statului si nu au fost niciodata trecute cu japca in proprietatea personala a lui sau a familiei sale.
Romanii tot spun de 25 de ani ca Nea Nicu era megaloman, ca ii placea sa fie in tot si in toate, in tablouri, in poezii, pe prima pagina a ziarelor. Ca traia din asta. Totusi, Ceausescu n-a ajuns la performanta de a-si pune chipul pe sticlele de alcool din resedinta personala, nu si-a gravat medalii de aur de un kilogram cu propria efigie, iar apropiatii lui nu colectionau tone de oua Faberge si nu impodobeau cu zgarzi de diamante gatul cainilor de portelan in marime naturala.
In doua zile am vazut tot ce se putea vedea in materie de kitch in ceea ce priveste bogatia frapanta, afisata cu cel mai prost gust cu putinta in resedinta particulara a lui Ianukovici, dar si a fostului procuror general, “Cezar-ul” icoanelor, colectionar de arme si iubitor de „frumosul” suflat cu aur din belsug.
Cel mai impresionant palat, insa, ii apartine unui alt membru al Partidului Regiunilor, oligarhul Iurii Ivaniuschenko. Constructia palatulului a inceput in 2012 si se intinde pe un teren de 35 de kilometri patrati in zona Koncha-Zaspa, langa Kiev. Este cel mai mare ansamblu arhitectural privat din zona si pentru construirea lui a fost defrisata o padure. Ansamblul rezidential este protejat de un gard cu inaltimea de 5 metri. In incinta proprietatii sunt utilizabile in prezent resedinta centrala, sala de cinema, trei lacuri si un dig. Palatul se intinde pe 8 mii de metri patrati, are doua etaje si este construit pe malul apei. Este inconjurat de plante luxuriante si statui. Informatiile au fost date publicitatii de portalul ucrainean „Banii nostri”, un ONG care monitorizeaza averile politicienilor si ale responsabililor din administratia centrala de stat, iar fotografiile de mai jos sunt realizate la stadiul de proiect „nefinisat”.
Ianukovici si gasca lui sunt dati in urmarire generala pentru uciderea in masa a protestatarilor. Crimeea se pregateste sa declare secesiunea, in timp ce fostul presedinte a fost vazut ultima data in regiunea rusofona, si cel mai probabil va izbucni un razboi civil sustinut de Putin pe modelul Transnistria, in ciuda avertismentelor internationale. Ce vor face oligarhii cu palatele construite in timp si cu migala, aurite mai ceva decat turnuletele ridicate de rromii nostri la Tintesti? Crassus daca ar trai ar fi invidios. Iar Ceausescu si-ar da seama ca a murit ca un prost.