Vladimir-Putin-_2056186bDetaliile urmează sa fie stabilite, dar revoluţionarii au câştigat lupta din Ucraina. Unele elemente ale vechiului regim ar putea supravieţui, iar acesta este exact motivul pentru care protestatarii din Maidan nu au încredere în politicienii deja faimoşi care pretind a-i reprezenta.

Politicienii în costume pot face munca plictisitoare- scrierea unei noi constituţii menită să o îmbunătăţească pe cea veche pe care tocmai au readoptat-o şi salvearea economiei muribunde. Dar liderii Maidanului în costume militare vor stabili direcţia către dreptate- dezarmarea miliţiei şi reformarea sistemului legislativ corupt, astfel încât vinovaţii (mulţi la număr) vor ajunge după gratii. Există mărturii credibile conform cărora lunetiştii care au omorât mai mult de 70 de persoane în timpul zilei de joi erau plasaţi în clădirile guvernamentale care sunt deja cercetate de protestatari pentru a obţine probe. Odată ce lumea va afla cine a dat ordinele fatale, justiţia va decapita vechiul regim. Iar opoziţia “oficială” va trebuie să facă faţă noilor cerinţe impuse de autoritatea morală a Maidanului.

Toate acestea reprezintă coşmarul cel mai negru al Kremlinului. În luna noiembrie, când au început protestele, acestea aveau ca ţintă înţelegerea comercială cu Uniunea Europeană. Rusia era extaziată că a convins Ucraina să întoarcă spatele respectivului acord şi aduna celelalte state din Parteneriatul Estic (Armenia a cedat în septembrie, iar Georgie şi Moldova anticipau presiuni enorme în 2014). Rusia a sperat să atragă aceste ţări în alternativa reprezentată de Uniunea Euroasiatică ce va fi pusă în mişcare în ianuarie 2015.

Dar evenimentele actuale sunt de 10 ori mai rele decât extinderea birocraţiei din Bruxelles către graniţele Rusiei. O adevărată democraţie în Ucraina este o ameninţare existenţală la adresa întregului sistem construit de Putin începând din 2000. Situaţia este ironică deoarece Putin are dreptate- majoritatea ruşilor consideră Ucraina un stat înrudit cu al lor, ba chiar un stat deloc diferit. Ei sunt obişnuiţi să păşească în tandem; astfel, dacă ceva se schimbă în Ucraina, de ce nu şi în Rusia? Iar acum, piesele de domino ar putea cădea în cealaltă direcţie. Alte Maidane ar putea apărea în statele vecine- poate întâi în Moldova unde Partidul Comunist susţinut de Rusia spera să se întoarcă la putere odată cu alegerile din noiembrie.

Putin şi-a izolat mişcările protestatare după ultimul ciclu electoral din Rusia. El nu vrea să vadă acea flacără din nou. Până acum, opoziţia rusească a fost tăcută. Puţini au susţinut Maidanul ucrainean, şi mai puţini părând tentaţi să îi urmeze exemplul- deocamdată. Dar Putin va trebui să găsească ceva mai convingător decât propaganda rusească.

Niciunul dintre miturile ruseşti preferate- protestatarii sunt nebuni naţionalişti, susţinuţi de americani, iar tinerii ce aruncă pietre sunt interesaţi doar de promovarea drepturilor persoanelor homosexuale- nu are sens pe termen lung.

Aşadar, noul Guvern din Ucraina, indiferent de compoziţie, va beneficia de cea mai scurtă şi simbolică lună de miere înainte ca Rusia să folosească fiecare instrument pe care îl are pentru a-l face să dea greş. Din păcate, Rusia deţine majoritatea cărţilor în economie. Cuferele Ucrainei sunt aproape goale, iar vechea gardă este ocupată să jefuiască ce a mai rămas. Statul în discuţie are mai puţin de 18 miliarde de dolari în rezerve importante, moneda sa fiind în scădere, iar 10 miliarde de dolari sunt necesari pentru a plăti cele mai apropiate datorii.

În luna decembrie, Rusia a legat Ucraina cu o înţelegere de 15 miliarde de dolari, bani care sunt împărţiţi lunar pentru a creşte avantajul Moscovei şi acordarea lor a fost suspendată periodic ori de câte ori opoziţia pare a câştiga teren. Dar scopul real al Rusiei este să furnizeze suficienţi bani pentru a susţine vechiul sistem semi-autoritar (plata forţelor de ordine) şi să păstreze societatea ucraineană în stadiul post-sovietic, adică încă dependent de Guvern. Astfel, va trebui ca noii lideri ai Ucrainei să fie oneşti şi să declare că intenţionează să le demonteze pe ambele. Ei nu pot anunţa victoria încă, dar vor avea nevoie de sprijinul popular în următorii doi sau trei ani dificili.

Iar dacă vestul este serios în a oferi o alternativă, Ucraina are nevoie urgentă de mulţi bani. Din fericire, vestul nu nu îi va arunca în groapa neagră creată de vechiul regim. În schimb, banii vor susţine liderul kamikaze pe care Ucraina nu l-a avut în trecut. Policienii au fost reţinuţi în a face alegeri dificile şi să piardă alegeri pentru că ştiau că nu vor reveni la putere. Acum, Rusia şi vechiul regim vor susţine orice populist care promite că ajutoarele guvernamentale vor continua să curgă; dar un kamikaze onest ar putea obţine încrederea pe termen lung şi să îşi scrie numele în istorie.

Rusia a vorbit mult despre propria “putere blândă” în ultimii ani. Ea nu este tocmai blândă. Noul stat ucrainean va plăti mai mult pentru gaze, care vor fi întrerupte regulat din “motive tehnice”. Nebuneasca agenţie pentru “siguranţa alimentelor” a Rusiei va declara că toate cele provenite din Ucraina sunt radioactive. Muncitorii ucraineni vor trimişi acasă, acum că au terminat de reconstruit localitatea Soci.

Cel mai rău aspect este că Rusia va munci cu înverşunare să re-corupă sistemul politic. Kremlinul obişnuia să se laude că ar putea exploata democraţia de “tip vechi” a Ucrainei- adică, vor putea folosi propriile partide-păpuşă, ca şi Ianukovici, pentru a cumpăra influenţă în cele cinstite. Frontul Ucrainean, o alianţă ciudată de huligani şi motociclişti cu o ideologie oarecum pan-slavistă ce a apărut în oraşul Karkhiv acum două săptămâni, a fost susţinut de Rusia. Skinheads-ii şi sportivii cu bani sufiecienţi de folosit pentru propagandă nu sunt un amestec natural. Alte asemenea grupări ar putea apărea în Crimeea şi în alte locuri unde ultimele elemente ale vechiului regim vor încerca să se regrupeze.

Dar cea mai mare problemă a Rusiei este cea pe care a înfruntat-o şi Ianukovici. Kremlinnul nu poate înţelege că protestatarii vor fi determinaţi ideologic, nu de bani sau de ajutor extern. Ruşii au fost buni în a manipula vechiul sistem, dar să facă faţă unor revoluţionari adevăraţi este o altă problemă. Ucraina este la începutul unui drum foarte dificil.

 

 

Autorul acestui articol este Andrew Wilson.

Traducere de UVT.