Nicolae Murea este un ploieștean deștept, care a prospectat foarte bine piața și a luat deciziile potrivite. În vârsta de 50 de ani, acesta și-a înființaț în urmă cu un an de zile propria  sa livada de nuci, pe o suprafata de 10 hectare. Dupa multe zile de documentare,  a ales sa investeaca in soiul de nuc „Chandler”, de origine americana, recunoscut pentru productia sa, precum si pentru calitatile miezului.

„Soiul Chandler as putea spune ca e etalonul nucilor. Coaja este subtire, productie ajunge la circa 5-6 tone pe hectar in Franta, la noi as putea spune 3,5-4 tone. Cel mai mare avantaj insa este faptul ca miezul ramane intreg atunci cand se sparge nuca, nu se faramiteaza. O alta caracteristica importanta a soiului Chandler este ca au o inaltime sa spunem mica in comparatie cu alte soiuri. Ajunge la circa 6 metri inaltime la maturitate”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Murea.

Situata in localitatea Tomsani, livada de nuci a lui Nicolae Murea dispune in prezent si de o pepiniera pentru soiul Chandler, data fiind curiozitatea, precum si cererea foarte mare de pe piata interna. „Am gasit o plantatie cu nuci de la mine si in Harghita. In primul an de cand am pepiniera am vandut vreo 1.000 de puieti, anul trecut circa 5-6.000, iar anul acesta cred ca o sa vand aproape 15.000 de puieti”, afirma ploiesteanul.

Cei care doresc sa infiinteze o livada de nuci cu soiul Chandler e bine sa stie ca distanta de plantare recomandata pentru aceasta specie este de 8 metri intre randuri si de 5 m intre pomi, in cazul in care dorim sa avem acces la puieti cu tractorul. La livezile infiintate pe suprafete mai mici, distante intre randuri poate fi si de 7 m.

O alta caracteristica a soiului de nuc Chandler este ca acesta are printre cele mai bune randamente de prindere. „Cand am infiintat eu livada, din 2.000 de bucati nu stiu daca am pierdut 1 sau 2. Practic, au un randament de prindere de 100%. Din punct de vedere al infloririi, aceasta apare dupa 23 aprilie, planta reusind practic sa iasa din perioada frigului acela puternic”, mai spune Nicolae Murea.

La soiul de nuc Chandler, tipul de fructificare pe crengute laterale permite ca fructul sa apara mai repede pentru aceasta specie, la o varsta cuprinsa intre 4-5 ani. Productia maxima, de circa 4 tone pe hectar, pentru conditiile pedoclimatice de la noi, se obtine incepand cu anul 6-7 de la infiintarea culturii. Grosimea cojii de nuca pentru soiul Chandler este destul de mica si bine sudata. Miezul are o culoare deschisa si reprezinta circa 50% din greutatea totala a nucii.

Profitul pe care il poate avea un fermier care alege sa infiinteze o livada cu nuci din soiul Chandler poate ajunge la circa 15.000 de euro pe hectar, in cazul unei productii de nuca de 4 tone la hectar, vanduta apoi la 6 euro pe kilogram.

Vezi mai multe detalii pe bugetul.ro