Florin Morariu este un tânăr de 32 de ani din Iasi, care lucrează ca brutar la Londra. Povestea sa este povestea multor tineri români, care au decis să își ia soarta în mâini și să plece din țară pentru a câștiga bani. El a povestit pentru Libertatea că vrea să revină în România, iar visul său este să își deschidă o brutărie, la fel ca cea unde lucrează acum. Între timp, ambasada României l-a contactat pentru a-i oferi protecție, după mediatizarea în cazul atentatului.

Florin Morariu nu știa în urmă cu un an, când decidea să plece din România pentru a munci în Marea Britanie, că va deveni un erou. Și că în viața sa va veni un moment în care își va apăra viața și pe cea a celor din jurul său, cu propriile mâini. Și o navetă de pâine.

”Am plecat din România anul trecut, pe 23 martie. Am ajuns în Londra și m-am angajat la o brutărie, 7 luni, după care m-am întors acasă în septemberie. Din septembrie am revenit în Marea Britanie, și lucrez la această nouă brutarie. Nu am renunțat la țară și nu voi renunța niciodată. E normal, îmi iubesc țara, sunt un patriot. Vreau să mă întorc, nu vreau să rămân aici”, spune Florin.

El povestește că muncea și în țară, și că era unul dintre cei mai buni oameni de la un hipermarket din orașul său. ”Am plecat din țară cu gândul de a face mai multe pentru mine și familia mea. La noi nu poți câștiga destul de mult pentru a-ți permite, de exemplu, să îți iei o casă, să poți duce un trai decent. La noi câștigai doar atât cât să trăiești decent”, spune el.

Florin afirmă că va reveni în România și, dacă va câștiga destul de mulți bani, vrea să își deschidă o brutărie, asemănătoare cu cea din Londra. ”Aici, totul se face natural, așa vreau să fac și eu în țară, o brutărie exact ca asta unde lucrez acum”, afirmă românul devenit erou peste noapte.

Suntem văzuți bine, aici: La brutărie lucrează 12 români, sunt muncitori, nu fură

Florin Morariu se mândrește că este român, și nu îi este rușine cu originea lui.

Știi cum e, ca și în orice altă țară, unii români sunt văzuți bine, alții mai rău. Dar îți dau un exemplu. Unde lucrez eu lucrează 12 români, sau poate mai mult de atât, la acest patron. Suntem cel mai bine văzuți, pentru că suntem cinstiți, muncim, nu furăm”, spune el.

Munca în străinătate nu este ușoară. Florin ne povestește că, deși câștigă mult mai mult decât în România, viața este scumpă în Londra. ”Acasă, câștigam în jur de 1.500 de lei. Era ok. Dar aici câștig în jur de 1.650 de lire. Mai am de plătit chiria, toate cheltuielile cu cazarea, dar îmi rămân și bani”, spune el.

Britanicii spun că aș merita să mi se acorde dublă cetățenie. Vom vedea

După gestul eroic de a ține piept teroriștilor, în noaptea de sâmbătă, acum, Florin se gândește dacă nu cumva mediatizarea prea mare îi poate provoca probleme în Londra.

La un moment dat, am avut ieri un gând, să plec acasă. Totuși, mi-e teamă pentru viața mea. Oricum mă voi întoarce acasă la un moment dat. Nu mă înțelege greșit. Nu îmi este teamă de atentate ci îmi este teamă, în momentul de față să nu pățesc eu ceva, făcându-mă prea public”, spune Florin, puțin îngrijorat.

El mărturisește că a rămas impresionat de mesajele primite din partea britanicilor, atât în media locală cât și pe internet, după intervirurile date la BBC, CNN și alte publicații.

”Cei de la BBC spuneau că britanicii consideră că ar trebui să mi se facă dublă cetățenie, pentru că aș merita. Acum, dacă e să fie, bine, dacă nu, nu”, spune Florin.

”Am vorbit cu ambasadorul Mihalache, pentru a mi se asigura protecția. A spus că vrea să discute cu mine, când va reveni la Londra”

Florin este optimist, după ce autoritățile române au reușit să îl contacteze și speră că îi ofere protecția de care are nevoie, după atentat.

 

Citiți mai mult pe libertatea.ro