Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, a trimis o notificare oficiala presedintelui si premierului in care le cere sa intre in proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer, potrivit unui comunicat al companiei.

Comunicatul arata ca RMGC vrea acest dialog „pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze” si arata ca firma-mama vrea sa evite o actiune de arbitraj international si nu a initiat niciun demers in instantele internationale de arbitraj. In schimb, compania arata in comunicat ca „in caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare … este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international”.

  • Reamintim ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana a fost amanata sine die in urma protestelor masive care au avut loc in 2014 in toata tara. Premierul Victor Ponta a avut o potizie ambigua fata de proiect, spunand ca in calitate de deputat voteaza contra, dar ca premier este pentru demararea proiectului. Klaus Iohannis a abordat deseori problema pe durata campaniei electorale, spunand intr-un interviu ca „nu iti poti bate joc de o resursa a tarii si sa vii cu un mecanism care aduce mari probleme de mediu”.

In comunicatul citat, Gabriel Resources arata ca a emis notificarea catre autoritatile romane deoarece „consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor”.

Dupa ce arata ca „își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autoritățile române”, oficialii Gabriel Resources arata in comunicatul de presa ca „in caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obține o soluție satisfăcătoare pentru un parcurs clar și solid de progres în autorizarea și construcția Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înțelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel își rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile.

Jonathan Henry, președinte și CEO al Gabriel, spune – citat de comunicatul companiei, ca „sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoiea de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorința a Grupului este de a evita orice dispute prelungite și de a fi partenerul României”.

sursa hotnews.ro