O bloggeriţa din Statele Unite, ajunsă în Kenya ca voluntar în Corpul Păcii, a postat pe internet în 2012 informaţii despre mai multe publicaţii neobişnuite pe care le-a descoperit în ţara africană. Printre acestea se numără şi calendarul celor mai răi dictatori din istoria lumii apărut în 2011, alături de altele care înfăţişau criminali de război.

cei mai rai dictatori din lume

 

Fotografia a fost descoperită recent de internauţii români, care au fost uluiţi să îl recunoască, la loc de mare cinste, încadrat de Hitler şi Gadaffi, Stalin, Mao şi Saddam Hussein, pe cântăreţul Gheorghe Gheorghiu. Cel mai probabil el a fost confundat cu fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, însă nu este singura eroare din calendar: vietnamezul Ho Şi Min apare de două ori, Gaddafi era iniţial trecut la “Turcia” – ulterior editorii au rectificat cu pastă corectoare -, iar printre dictatori mai apare şi fostul premier britanic Margaret Tatcher.

Imaginea calendarului a fost folosită de multe ori pe internet ca ilustraţie, însă nimeni nu a remarcat că un cântăreţ nevinovat a ajuns în galeria marilor tirani din istoria lumii, alături de Hitler, Stalin, Gaddafi sau Franco. Sursa confuziei se pare că a pornit de la o listă a “celor mai mari monştri din istorie” realizată şi publicată pe Internet de un american şi folosită cel mai probabil de kenyenii care au realizat calendarul. Gheorghe Gheorghiu-Dej figurează în acea listă doar ca Gheorghe Gheorghiu, iar la o căutare pe Google prima găsită a fost probabil fotografia cântăreţului român – care, de altfel, arată mai fioros decât mulţi dintre dictatorii din calendar.

„Am o singură problema. Nu ştiu ce se va întâmpla când va afla tata. Te rog frumos să mă ierţi, asta e situaţia”, a comentat cu umor pentru Pro Tv cântăreţul, adăugând că dacă tot este „dictator” se va muta la Cotroceni după ce Traian Băsescu îşi va încheia mandatul prezidenţial.