Jurnalistii de la Gandul au facut o lista de zece procurori care se potrivesc portretului robot realizat de Traian Basescu, si anume lista scurta a procurorilor care au investigat „dosare grele” in ultimii ani. Seful statului a declarat ca pentru sefia celor doua institutii cheie din Justitie, Parchetul General si DNA, este nevoie de oameni care „sa fi anchetat dosare grele si sa fie respectati in sistem”. Pe de alta parte, ministrul Justitiei Mona Pivniceru preciza ca procurorul care aspira la una dintre functii trebuie sa fie „summum de calitati morale si atitudinale”. Pana in momentul de fata, niciun procuror nu si-a anuntat candidatura pentru sefia Parchetului General sau DNA.

Ministerul Justitiei a anuntat ca procedura de selectie pentru functiile de Procuror General si procuror-sef al DNA vor fi reluate, dupa ce Presedintele Basescu a respins nominalizarea lui Ioan Irimie pentru Directia Nationala Anticoruptie si cea a lui Tiberiu Nitu pentru sefia Parchetului General. Seful statului a cerut modificarea procedurii de alegere a celor doi candidati, insa Ministerul Justitiei nu a precizat, inca, cum se va produce selectia.

In ultima conferinta de presa sustinuta de Presedintele Traian Basescu pe aceasta tema, el a precizat ca sefii parchetelor trebuie sa fie procurori performanti si apreciati in sistem, care „au anchetat dosare grele, fara mama, fara tata”.

„Sa-l vad ca a fost un procuror care are cateva dosare grele pe an, pe care le rezolva, care sunt confirmate in instanta si asta ar fi pentru mine semnalul ca respectivul procuror este si apreciat in sistem, pentru ca cei care au succese sunt si apreciati, si recunoscuti ca fiind procurori valorosi si responsabili pentru munca lor. Eu nu-i pot judeca profesional, pentru ca nu da nimeni un extemporal cu mine, dar vreau sa vad si eu dosarele pe care cineva care vrea sa fie procuror general al Romaniei, procuror-sef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror-sef adjunct la DNA, sef de sectie la Parchetul General sau la DNA. Vreau sa vad ca este un procuror care are performanta”, a afirmat seful statului.

Jurnalistii de la Gandul au alcatuit o lista de zece procurori care au investigat „dosare grele” in ultimii ani:

  1. Mariana Alexandru este procuror-sef in cadrul DNA si a coordonat initial ancheta in dosarele Trofeul Calitatii si Zambaccian.
  2. Lucian Papici este seful Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, sectia unde sunt investigate in general dosare de coruptie cu polticieni.
  3. Doru Tulus este procuror-sef de sectie in cadrul DNA si a instrumentat celebrul dosar al transferurilor din fotbal.
  4. Horatiu Baias este procuror in cadrul DNA, structura centrala. A anchetat dosarul in care a fost trimis in judecata presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan.
  5. Procurorul Calin Nistor conduce DNA Pitesti. Nistor este cel care a anchetat dosarele in care a fost trimis in judecata presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.
  6. Codrut Olaru conduce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. In bilantul de anul trecut, DIICOT arata ca a confiscat droguri in valoare de 15 milioane euro.
  7. Marius Iacob a anchetat dosarul in care Sorin Ovidiu Vantu a fost arestat pentru prima data.
  8. Procurorul Viorel Cerbu activeaza in cadrul DNA si este cunoscut pentru dosarele in care sunt investigati magistratii.
  9. Laura Oprean, actualul procuror-sef al DNA, a coordonat ancheta fostului deputat PNL Virgil Pop.
  10. Gheorghe Bocsan este procuror DNA si este cel care a anchetat cunoscutul dosar al coruptiei din portul Constanta.

Pentru portretul complet al celor 10 procurori, puteti citi aici articolul complet de pe gandul.info.