grapini-lanul-de-maci

Pana sa inceapa robotii sa scrie ca oamenii, asa cum isi doresc, de vreo 100 de ani, scriitorii SF si oamenii de stiinta, ajung romanii sa scrie ca Maria Grapini. Pentru multi dintre ei, asta e un lucru natural.

Pentru deliciul celorlalti, de 2 zile exista un algoritm care ii ajuta:Grapinizer. O aplicatie de net care promite sa supraliciteze suprarealismul. Sau sa iti transforme orice text intr-unul care pare scris de Maria Grapini

In 19 ore de la lansare, Grapinizerul a avut 18500 de vizitatori unici.Alexandru (Andi) Raduta, autorul lui, are 25 ani si este programator de 5. A facut site-ul in 4 ore: de cand s-a intors de la job si pana la miezul noptii.

De ce? Pentru ca postarile Mariei Grapini il urmaresc peste tot si era necesara o aplicatie care sa reinventeze limba romana.

Postam un text de-al muzei, la intamplare: “Buna dimineata! M-am trezit in zgomotul ploii si a tunetelor! Deschid televizorul si aud cum ca,in Timis azi este canicula!!! Ce sa cred?! Cred ce vad,si e bine!S-a racorit ,aerul s-a improspatat,florile se bucura…
Va doresc o Dumineca relaxanta!”

Am grapinizat si noi un pic, de test, si am vrut sa vedem cum arata cateva sloganuri in limba grapineasca:

Preteni stiu de,ce
,Tu alegi.Chia e la cstine
,Gateztii din toata ininta
Tinta,luii ezte durerria
Nu ezti,tu cand ti-e foame

Si tot asa. Puteti incerca si voi. Pana atunci, noi am aflat cateva lucruri despre autorul grapinizarii: este un grammar nazi de 8, a luat 9,60 la bac la romana si nu stie inca daca foamea a contribuit la ideea site-ului care a amuzat Facebookul zilele acestea.

Maria Grapini il urmareste fara sa stie

Nu pot spune ca o urmaresc pe Maria Grapini, nu i-am dat like, nicifollow, tind sa cred ca dumneaei este cea care ma urmareste pe mine (desi cel mai probabil nu are cunostinta despre acest lucru). Prietenii mei de pe Facebook sunt cei care au grija sa ma tina la curent cu postarile dansei.

Mi-e foarte greu sa aleg o postare, cele mai “delicioase” postari mi se par cele in care incearca sa se apere impotriva contestatarilor, ajungand in cele din urma sa ne amuze si mai tare cu alte perle.

Grapinizarea a inceput cu flori

Ideea m-a lovit acum doua zile, inainte de pranz (nu stiu, insa, daca foamea a avut neaparat un efect asupra ideii), cand cineva din lista mea de prieteni a share-uit cea mai recenta postare a doamnei europarlamentar.

Expresia-cheie care mi-a agresat ochii si a produs declicul a fost “Florile infrumusetesc casa”. Mi s-a parut geniala si mi-am spus ca trebuie sa creez o aplicatie care sa reinventeze limba romana.

Site-ul, gata in 4 ore

Am lucrat la el in jur de 4 ore, din momentul cand am ajuns acasa si pana undeva pe la miezul noptii, cand am decis ca site-ul e complet si ar fi cazul sa ma culc.

Era important sa-l termin in aceeasi zi pentru ca aveam ideea proaspata in minte, stiam deja cum trebuie sa arate, cum trebuie sa functioneze; daca il lasam pe ziua urmatoare, probabil n-as fi avut suficienta motivatie sa-l termin.

Misterul literelor in plus sau in minus

Analizand foarte multe dintre postarile doamnei Grapini, am observat ca nu-i plac semnele de punctuatie, iar atunci cand le foloseste, fie le foloseste in exces, fie alege sa nu mai lase spatiu intre semnul de punctuatie si urmatorul cuvant.

De asemenea, ii place foarte mult sa ne surprinda aruncand cate o litera la intamplare intr-un cuvant sau din contra, renuntand inexplicabil la unele litere.

Feedback

Succesul aplicatiei a depasit orice asteptari. Pe 22 iulie, undeva in jurul orei 22.00, am postat link-ul pe Facebook, iar prietenii mei mai populari din online au fost draguti si au dat share. Pana dimineata, deja 2.000 de utilizatorii folosisera aplicatia.

Dupa 19 ore de la postarea link-ului am ajuns la numarul de 18.500 de vizitatori unici (in diaspora cei mai activi au fost cei din Marea Britanie si Germania – 1.000 vizitatori), foarte multe share-uri si like-uri (vreo 5.000 insumat), preluari pe bloguri si in presa online, like-uri pe pagina de Facebook a aplicatiei (peste 1.200).

Colegii de la Treeworks – Zelist Monitor mi-au facut cadou un live wallunde se poate vedea cine a scris despre GRAPINIzer.

 

Cititi articolul integral pe iqads.ro