Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, a fost felicitat de vicepresedintele Joe Biden, marti in cadrul unei ceremonii de incheiere a mandatului, pentru contributiile la imbunatatirea relatiilor romano-americane si pentru ajutorul dat autoritatilor romane in momente dificile. In cadrul ceremoniei, Mark Gitenstein a multumit ca i s-a oferit ocazia de a fi primul romano-american care sa detina acest post.

Vicepresedintele SUA Joe Biden a declarat, in timpul discursului sau, ca in 2009 cand l-a desemnat pe Mark Gitenstein in functia de ambasador SUA in Romania era ingrijorat de lipsa de stabilitate din aceasta zona a Europei.

„In acea perioada a relatiilor noastre, Europa Centrala si de Est erau in centrul ingrijorarilor si atentiei noastre. Era extrem de important sa ne ocupam de stabilitatea din Romania. Pe cat de bucuros am fost ca (Mark Gitenstein – n.red.) a fost acolo, pe atat de bucuros sunt ca s-a intors”, a precizat Biden.

In discursul de multumire, Joe Biden a vorbit si despre implicarea Ambasadorului Gitenstein si a sotiei sale Libby in activitati caritabile: „(Ei) nu au ezitat sa se implice in viata comunitatii romane chiar si intr-o pozitie aprope neoficiala sa vorbeasca in numele acelora din societatea romaneasca care aveau nevoie de ajutor”. De asemenea, vicepresedintele SUA a vorbit si despre relatia Ambasadorului cu autoritatile romane: „(Multumim) ca ne-ai ajutat sa construim o relatie mult mai puternica cu o tara care este importanta pentru noi, iti multumim ca ai ajutat guvernul roman sa treaca prin cateva momente foarte dificile”.

La randul sau, Mark Gitenstein i-a multumit lui Joe Biden pentru ocazia de a lucra in Romania si de a detine „un post in casa mea ancestrala”.

„Sunt romano-american, primul romano-american care a detinut acest post. Din pacate, tatal meu a murit in timpul mandatului meu -adevaratul roman din familie, atat tatal cat si mama lui erau romani-, a fost un moment trist. In urmatorii trei ani, cat timp am invatat sa fac fata pierderii, am recunoscut in fiecare roman putin din tatal meu: inteligenta, umorul, creativitatea, iubirea fata de America si valorile impartasite

Dl vicepresedinte, imi amintesc mi-ati spus inainte sa plec despre Romania ca nu este o alta tara in Balcani, nu exista o alta tara in zona Marii Negre, care beneficiaza mai mult de influenta americana, ca utilizarea marginala a puterii si influentei americane, si ca nu trebuie mult, a avut un impact imens asupra acelei tari. Am vazut in practica, cand am fost in Aflganistan. Am fost de 3 ori sa vizitez trupele romanesti de acolo, sunt 2000 de soldati care lupta si mor alaturi de soldatii nostri in cele mai periculoase zone din Afganistan, […] fiecare dintre ei o face pentru ca ne impartaseste valorile si credintele”, a declarat Mark Gitenstein, la incheierea mandatului.

 

2 COMENTARII

  1. Cei ajunsi la putere trebuie sa inteleaga ca relatiile cu SUA, Germania, Anglia si Franta sunt esentiale. Doamne fereste insa daca vorbeste Crin Antonescu pe tema asta, ca suntem terminati.

Comentariile sunt închise.