udmr

”Da, s-au deschis ambasadele în sensul creării acelei majorităţi parlamentare”. Declarația a fost făcută ieri de Alina Gorghiu, liderul PNL, la Gîndul live, și se referă la o așa-zisă viitoare alianță cu UDMR, la guvernare. ”A rămas că ne vom vedea cu UDMR imediat după Congresul lor, iar discuţiile se vor purta pentru semnarea unui protocol, a unui agreement pentru colaborare parlamentară şi pentru susţinerea programului de guvernare” a mai spus liberala. Numai că lacul armoniei penelisto-udemeriste e plin de crocodili, pe fund.
Congresul UDMR de azi și mîine va conserva actuala structură de conducere, Kelemen Hunor neavînd rival; în egală măsură, însă, e momentul unei analize extrem de lucide, de importante, privind strategiile politico-electorale din perspectiva anului viitor. Pentru UDMR, situația nu e deloc roză, ba chiar trăiește cel mai dificil moment din istorie.
Motivele sunt multiple. Mulți alegători maghiari au emigrat, la fel ca și românii, peste hotare, subțiind zestrea electorală a partidului. Cei rămași, în special în Harghita și Covasna, se ciocnesc de probleme dramatice: se numără printre cei mai săraci cetățeni ai țării și au un număr foarte mare de pensionari.
Nu doar românii au avut ocazia să constate, an după an, de la revoluție, că liderii lor politici se îmbogățesc în timp ce ei sărăcesc, la fel au observat și maghiarii, de aici o dezamăgire tot mai pronunțată și tentativele de încropire a unor partide-alternativă la UDMR.
O foarte mare problemă o constituie, însă, și alunecarea Ungariei pe panta opusă democrației și spre brațele primitoare ale Rusiei, ceea ce înseamnă că UDMR nu mai are protectori buni de dat exemplu României, cum se întîmpla altădată, cînd țara lui Orban era copilul răsăritean răsfățat al Europei. În plus, alegerea unui președinte etnic german face praf orice suspiciune legată de încălcarea drepturilor minorităților, la noi.
Anul trecut, UDMR a fost nevoită să iasă de la guvernare – o premieră absolută – sub presiunea structurilor locale, nemulțumite atît de blocarea proiectelor revizioniste, cît și de nesatisfacerea integrală a promisiunilor făcute de PSD.
A fost, probabil, și un calcul eronat, privind o schimbare imediată de guvern, după victoria lui Iohannis, care nu s-a mai produs.
Cert este că UDMR e, în acest moment, și în afara guvernării, și în pericolul să rateze definitiv proiecte majore, precum autonomia teritorială. Ceea ce poate conduce la dispariția efectivă din parlament, anul viitor.
Marea șansă a UDMR ar fi dorința liberalilor de a răsturna guvernul Ponta, greu de îndeplinit chiar și cu parlamentarii maghiari, dar complet exclusă fără.
Din păcate pentru formațiunea lui Hunor, e, practic, imposibil pentru PNL să plătească prețul pe care l-ar cere UDMR, iar acesta nu poate fi altul decît introducerea în noul proiect de Constituției a posibilității obținerii autonomiei teritoriale.
Pentru asta, însă, e nevoie nu de o simplă revizuire a Constituției, ci de o nouă Constituție, per ansamblu. ”Eu am spus, și am fost criticat de adversarii noștri din comunitatea maghiară, că în limitele Constituției pe care o avem astăzi, nu se poate obține nici autonomia culturală, nici cea regională. Curtea Constituțională nu a acceptat modificările făcute la proiectul de amendare a Constituției, ceea ce înseamnă că trebuie să ne gândim la o nouă Constituție. În această Constituție nu se pot face modificări esențiale. Eu nu am spus niciodată că proiectul privind autonomia culturală sau acest proiect privind autonomia ar fi în limitele Constituției, dar nici nu mă poate opri cineva să vorbesc despre un proiect care necesită revizuirea legii fundamentale” spunea Kelemen Humor, anul trecut, într-un interviu.
”România a făcut o greșeală fundamentală la începutul anilor ’90, când a considerat că Legea fundamentală a statului este peste Sfânta Scriptură. Dacă e făcută de oameni, ar trebui să poată fi modificată de oameni” adăuga el.
Forma revizuită a Constituției, însă, a intrat, deja, în linie dreaptă: săptămîna viitoare începe dezbaterea pe articole în parlament, votul final ar urma să se dea în luna mai, iar în toamnă am avea referendumul de adoptare.
Pentru a obține ceea ce vrea, UDMR ar trebui să determine PNL să blocheze complet noul text al Constituției și să forțeze adoptarea unei Constituții care să nu mai includă integritatea teritoriului pe lista chestiunilor care nu pot forma obiectul revizuirii.

Un act sinucigaș pentru liberali și o minge uriașă ridicată la fileu PSD. Pentru că e lesne de înțeles că social-democrații nu ar rata ocazia să speculeze asemenea temă și să adopte o componentă naționalistă, în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Reamintim că proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc, prezentat anul trecut de UDMR exact în ziua referendumului din Scoția – coincidență? – conține prevederi potrivit cărora, spre exemplu, resursele naturale ale solului ar urma să fie gospodărite strict de autoritățile administrative ale zonei. ”Vrem să înțelegem de ce românii cred, de exemplu, că administrarea de către maghiari a unei anumite zone lezează interesele românilor ” spunea Hunor în interviul sus citat.

Un răspuns ar fi teama românilor în legătură cu soarta gazelor naturale, care se regăsesc în marea majoritate în Mureș, în interiorul zonei de autonomie, dar ar mai fi și altele.

Modelarea Constituției pe gustul UDMR e, în consecință, un preț mult prea mare pentru PNL, indiferent cît și-ar dori guvernarea, plus că fără PSD nu s-ar putea face, oricum, nimic, revizuirea legii fundamentale reclamînd votul a două treimi dintre aleși.

Pe de altă parte, dacă noua Constituție menține interdicția privind autonomia teritorială, UDMR spune adio pentru foarte mult timp oricărei speranțe, fiind, cum spuneam, mai probabilă sucombarea partidului. Pentru a evita un dezastru la alegerile de anul viitor, UDMR trebuie să lase impresia propriului electorat măcar că s-a luptat ca o leoaică, pînă la capăt, ca să-și atingă scopurile. A accepta intrarea la guvernare pentru mize sensibil mai mici – posturi guvernamentale șamd – poate duce formațiunea lui Hunor sub pragul de 5%.

Tocmai de aceea e de așteptat ca negocierile anunțate ieri de Alina Gorghiu să se finalizeze doar cu niște discursuri frumoase și cu niște declarații de principii, cooptarea UDMR într-o alianță care să dărîme guvernul Ponta și să se instaleze în locul lui la palatul Victoria fiind un demers mult prea riscant. Pentru ambele partide.

sursa: inpolitics.ro

4 COMENTARII

 1. Mi-e silă şi încep să urasc orice politician care declară ca a fost ales de români să îi reprezinte şi de fapt colaborează cu formaţiuni etnice care promovează ura xenofobică şi revizionismul care falsifica istoria. Toate partidele maghiarilor sunt o sulită în coasta romanilor şi mai ales a transilvănenilor pt ca nu respectă drepturile românilor. Tot timpul au pretenţii teritoriale şi materiale.

 2. Având
  scopurile drept gânduri predominante, începeţi invariabil să
  atrageţi în viaţa voastră oameni şi împrejurări care sunt în
  armonie cu aceste scopuri. Atrageţi idei, oportunităţi şi resurse
  care vă pot ajuta. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea
  ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time
  care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic
  la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe
  detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de
  email:[email protected]

 3. . Dece UDMR poate considerat partid politic ? Oare
  nu a sosit timpul sa se puna serios in discutie cat de legala este o uniune
  etnica, care sa fie recunoscuta ca o formatiune politica, in conditiile in care
  Constitutia Romaniei prevede, ca fiescare etnie minoritara sa aiba un
  reprezentant in Parlamentul Romaniei pentru a le reprezenta interesele etnice.
  Cred ca in noul Cod Electoral trebuie sa specifice ca nu pot fi recunoscute ca
  formatiuni politice uniunile etnice. Conform Enciclopediei Britanice, partidul,
  este o grupare de indivizi, care se unesc pe baza unor interese
  politico-sociale comune, care accepta aceleasi cai de realizare a intereselor
  declarate. De aici incolo orice alte incercari de definire, devin caduce ! Daca
  un partid alege cai mafiote de realizare a intereselor politico-sociale
  declarate, atunci evident devin „grupari mafiote” cum ne explica d-ul
  Catarama in ultima campanie de alegeri prezidentiale ! Si asa mai departe !
  Caile de realizare a intereselor politico-sociale declarate sunt clasificate in
  ideologii ! De aceea atunci cand partidele nu isi mai asuma clar ideologia, sau
  declara o ideologie de exemplu prin titulatura, dar la guvernare isi parasesc
  ideologia declarata, legea partidelor politice ar trebui sa prevada radierea
  din Registrul formatiunilor politice ! Credeti ca actualul Parlament ar vota o
  astfel de prevedere ? Eu sunt sceptic ! De fapt actualul Parlament a devenit
  caduc, si lipsit de legalitate, deoarece majoritatatea membrilor, au fost
  aleasi pe listele USL si PDL, formatiuni politice radiate din Registrul
  formatiunilor politice. Dece nu se autodisolva, si sa se organizeze alegeri
  anticipate ? In felul acesta se va putea vota o noua lege a partidelor
  politice.Si in acest fel se va pune ordine si in puzderia de formatiuni asa zis
  „politice” Interesele civico-sociale, sunt reprezentate de
  Organizatiile Neguvernamentale (ONG- denumire internationala), interesele
  profesionale ale angajatilor- de sindicate, cele ale artistilor si
  scriitorilor- de uniuni specifice, la fel si intersele etnice pot fi pot fi
  reprezentate, de uniuni etnice. In acest fel se va incheea si istoria UDMR, o
  struto-camila, politico-etnico-economica, care se dovedeste a fi un factor
  destabilizator privind statutul unitar al statului Romania, o grupare de tip
  mafiot si interlop, pentru apararea unor infractori economici si de drept, care
  au contribuit la spolierea padurilor patriei si a patrimoniului privat al
  statului, deja achitat statului Maghiar, dupa incheerea tratatului de la
  Trianon ! Astept alte puncte de vedere !

Comments are closed.