referendum 2
Întreaga atenție a Europei, dar nu numai, a fost ațintită în aceste zile a supra referendumului din Grecia unde cetățenii greci au fost chemați să răspundă dacă sunt de accord cu “șantajul” UE, politica financiară a Troicii pe care ministrul de finanțe grec o consideră “teroristă”.

În această perioadă, tot felul de analiști corecți politic au vorbit însă despre “extremismul” prim-ministrului Tsipras, despre “ingratitudinea” grecilor care, leneși fiind și iresponsabili, nu vor să dea înapoi ceea ce au luat…

Acesta să fie tot tabloul realității? Personal, sunt convins că împrumuturile uriașe pe care finanțatorii le-au dat Greciei (știind că vor fi folosite prost), nu au fost făcute pentru a fi recuperate neapărat, ci pentru a îngenunchia Grecia financiar, pentru a trece această țară, într-un anumit sens, în proprietatea lor.

Rolul nociv al FMI-ului l-au simțit pe propria piele multe țări, inclusiv România. Iar dacă nici noi știm câte cozi te topor, aflate mână în mână cu organismele financiare internaționale și cu marile concerne străine, ne-au îndatorat la extrem și ne-au deposedat de aproape toate resursele, în așa fel încât să ajungem și noi într-o zi în situația Greciei, atunci cine să știe?!? De aceea, putem să fim convinși că și trădătorii din Grecia au făcut jocul rechinilor financiari mondiali pentru a pune Grecia pe butuci! Așadar, situația grecilor nu este doar rodul incompetenței și a iresponsabilității politicienilor greci, ci în special rodul războiului economic care este dus astăzi de marile puteri împotriva tuturor!

În acest context, răspunsul dat de Grecia ieri, unde aproximativ 61% dintre votanți au spus NU, este un avertisment fără precedent care va ajuta Grecia în negocierile pentru reeșalonarea datoriilor (și poate chiar ștergerea unora) și care, în același timp, le dă fiori reci birocraților europeni ce și-au imaginat că pot “să ne facă” pe toți, din condei.

Consecințele pe termen lung ale votului de ieri pot să fie imprevizibile… Dacă se vor revolta și alte țări?

Jocul făcut de Troika Financiară, refuzând discuțiile cu Trispas în ultimele zile, amenințând Grecia, sperând într-un DA care i-ar fi permis să o umilească, dând astfel un exemplu de forță celoralte țări iobage din Europe ce tânjesc după nițică independență, a fost prost gândit. În consecință, dacă acum două săptămâni am anticipat corect ceea ce va face Grecia (citiți aici articolul http://www.cunoastelumea.ro/grecia-se-pregateste-sa-le-dea-teapa-fmi-si-bancii-mondiale-dezvaluiri/ ), îmi permit să anticipez și acum o schimbare de discurs a reprezentanților UE și FMI, care vor deveni mai concilianți și mai dispuși la compromisuri în favoarea Greciei. De ce? Pentru că le este frică!!! Chiar și ștergerea tuturor datoriilor Greciei este mai puțin păguboasă pentru ei decât ieșirea acesteia din spațiul UE și din Uniunea Monetară… Un astfel de precedent ar fi catastrofal pentru întreaga construcție europeană.

În această bătălie, Grecia a învins! Sperăm ca poziția grecilor să fie inspiratoare și pentru slugile de la București care s-au obșnuit să servească interesele altora.

Daniel Roxin

1 COMENTARIU

  1. Mai bine i-ati intreba pe sionistii din TROIKA (FMI, BM si BE) de unde au furat banii ei ca sa imprumute camatareste pe altii si ei sa traiasca doar din dobinzi!

Comentariile sunt închise.