Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustine o declaratie de presa, in Bucuresti, marti 27 decembrie 2016.ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Bat clopotele, se apropie sfârșitul. Nu sfârșitul lumii, cum prezic bocitoarele, ci sfârșitul politic al lui Al Capone de Teleorman. Și tot de la evaziune fiscală i se trage.

Încolțit din toate părțile, diabolicul pungaș nu mai are scăpare. E o chestiune de timp până când va fi înhățat.

Deocamdată, asistă îngrozit la anchetarea locotenenților săi. Clanul din Teleorman este destructurat prin anchete în care sunt implicate DNA, Parchetul General, DIICOT.

O atmosferă sumbră plutește peste triunghiul bermudelor valahe, Alexandria – Salcia – Turnu Măgurele. Iar supărarea jupânului transmite migrene asupra întregii țări: se scumpește benzina! Suntem ingrați, trebuie să plătim. I-am stricat vacanța, suportăm consecințele la pompă. În tristețea generală, doar vocea lui Ciuvică mai aduce o notă pozitivă: e bine că se scumpește benzina, oricum era prea ieftină!

În ceea ce privește situația sa juridică, boier Dragnea ne-a spus-o preventiv: „Am fost întrebat dacă mă simt vânat. Nu mă simt vânat, chiar sunt!“. Mă rog, el știa mai multe decât noi. Știa și că folosește atâtea paravane, în politică și în afaceri, încât e inevitabil ca la un moment să fie trădat de acești intermediari. Perspectiva unei reduceri de pedeapsă face minuni.

Clanul de la Teleorman, construit în jurul „nașului“ Dragnea, alimentat cu bani publici și bazat pe acțiuni la purtător, sângerează pe mai multe părți. Sunt anchetate bălțile de la Dunăre, domeniile de vânătoare exclusiviste, importurile de mașini agricole, asfaltările fictive, ferma de porci, finanțarea presei de casă, imperiul Tel Drum, investițiile din Brazilia și multe alte scheme de fraudare a banului public. Sub un asemenea foc încrucișat, nimeni nu are scăpare.

Întrebarea e: va accepta Dragnea să meargă la închisoare? Se va resemna el cu implacabilul destin sau va încerca să iasă din încercuire țipând, zgâriind, mușcând? Îl va prinde împușcărierea în țară sau va aplica tactica Ghiță-Popoviciu? Îl vor măcina regretele la Jilava sau ne va rânji de la Fortaleza?

Mulți bolnavi ne-au condus din 1989 încoace, dar unul singur s-a lăsat contaminat total de „sindromul Ceaușescu“: Liviu Dragnea. Boala puterii i-a atins și pe Iliescu, Roman, Năstase sau Ponta, fiecare cu rețeta proprie de parvenire, dar niciunul nu a îmbrăcat atât de mimetic straiele lui Cea­ușescu.

La nebunia asta au lucrat nu doar setea de putere și dorința de a stăpâni țara în stil medieval, ci și frustrările izvorâte dintr-o copilărie modestă, studii mediocre și educație precară. Băiatul milițianului n-a crescut printre cărți, ci lângă un tată care mânuia pulanul.

Acapararea a zeci de hectare din lunca Dunării, inclusiv un braț al marelui fluviu, precum și imensele domenii de vânătoare din Teleorman-Olt, seamănă perfect cu acapararea întregii țări de către Ceaușescu. Nu întâmplător, ambele povești încep în câmpia săracă din sudul României: Ceaușescu de la Scorni­cești, Dragnea de la Saelele. Iar când boala a avansat, hop și dragostea de fotbal!

Scornicești de Olt s-a mutat în Saelele de Teleorman. Un sat cu 2.293 de locuitori, a cărui echipă de fotbal e deja în Liga a 3-a și trage să urce mai sus. Dacă ascensiunea lui Dragnea nu ar fi oprită de magistrați, probabil că echipa din Sae­lele ar ajunge și în cupele europene.

Saelele este satul în care a copilărit Liviu Dragnea. Acum, echipa este patronată (ca paravan) de șoferul lui Liviu Dragnea, e finanțată de fiul lui Liviu Dragnea și stă în cantonament la hotelul finului lui Liviu Dragnea. Sponsorii se înghesuiesc să dea bani la echipa familiei Dragnea.

Conducătorii clubului din Saelele sunt doi foști fotbaliști ai Stelei, Vali Badea și Sorin Paraschiv, care au ajucat și în Liga Campionilor. La fel și antrenorul Marius Baciu.

A fost adus și un fotbalist care a jucat în prima ligă, sunt tratative cu alți doi. Echipa va fi redenumită Voința Turnu Măgurele, iar din primăvara anului viitor se va muta în orașul de la Dunăre. Trupa de fotbal va copia la indigo traseul din tinerețe al lui Liviu Dragnea.

Din fericire, Dragnea nu poate fi Ceaușescu II. Nu-l ajută vremurile. Dar el încă nu-și dă seama și merge mai departe, intră și mai adânc în lațul procurorilor. Iar lațul se tot strânge…

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro