Scandalul dintre ministerele Sănătăţii şi de Interne pe tema ambulanţelor noi e tranşat sec de premier: oricum, acum nu sunt bani pentru cele trei mii de salvări noi. Sorin Grindeanu că speră să găsească fonduri la rectificarea din iulie. Achiziția celor 3000 de ambulanțe a stârnit un adevărat scandal între ministrul Sănătății, Florian Bodog, și șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Ei sunt chemați miercuri după-amiază la Guvern, împreună cu ministrul de interne Carmen Dan, pentru o discuție cu premierul, scrie digi24.ro

Eu mă aștept la soluții din partea celor cu care mă voi întâlni, în primul rând legate de finanțare, pentru că acum, pe buget, nu există finanțare pentru achiziția acestor ambulanțe, deși punem carul înaintea boilor. E importantă și etapa asta, dar pe noi ne interesează unde se poate derula mai repede, în condiții transparente, și cum găsim sursa bugetară pentru achiziții. Aștept argumentația și din partea ministrului sănătății, și a domnului Arafat. Aici nu e loc de orgolii, fiindcă vorbim de sănătatea oamenilor”, a declarat, marți, premierul Sorin Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu se întâlneşte miercuri, de la ora 15, cu miniştrii Sănătăţii şi Internelor, Florian Bodog, respectiv Carmen Dan şi cu secretarul de stat Raed Arafat.

„Voi merge împreună cu domnul Florian Bodog şi doamna Carmen Dan la această întâlnire în patru, cu domnul Raed Arafat sau poate că e nevoie să fie mai mulţi. Eu vă spun fără a intra în detalii. Am avut întâlniri în perioada trecută şi cu doamna ministru, şi cu domnul ministru Bodog, şi cu domnul Arafat. Pe mine şi pe noi ar trebui să ne intereseze în primul rând nu cine şi ce organizează, cât să existe aceste ambulanţe cât mai rapid şi oamenii să beneficieze de ele. Sunt lucruri care vin din trecut şi pe care trebuie să le rezolvăm”, a spus Sorin Grindeanu.

„Aceste proceduri trebuie să se termine cât mai repede, să îndeplinească toate criteriile enunţate mai devreme şi să găsim şi sursa de finanţare”, a subliniat Grindeanu, citat de News.ro.

Disputele între ministrul sănătăţii, Florian Bodog, şi secretarul de stat Raed Arafat au apărut după ce Bodog a anunţat că licitaţia începută de IGSU pentru acordul-cadru de achiziţionare a noilor ambulanţe nu mai este valabilă şi că trebuie încheiat un nou protocol între Ministerul Săntătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să fie reluată procedura.

Secretarul de stat Raed Arafat l-a contrazis, susţinând că, dacă se renunţă la licitaţia începută de IGSU, se va întârzia foarte mult, astfel că primele ambulanţe vor putea fi preluate abia la jumătatea anului viitor, în condiţiile în care dotările ambulanţei şi SMURD sunt învechite. „Să îşi asume responsabilitatea cei care semnează (protocolul – n.r.) atunci când vor muri oameni pentru că nu avem ambulanţe”, a averizat Arafat.

Florian Bodog a susţinut că ministerul are capacitatea de a face aceste achiziţii şi speră ca la finalul acestui an să sosească primele ambulanţe cumpărate de MS, punctând că nu mai vrea să audă la televizor că mor pacienţi pentru că nu sunt ambulanţe. El a invocat punctul de vedere al ANAP, care preciza că protocolul încheiat între Ministerul Sănătăţii şi IGSU este lovit de nulitate pentru că este încheiat în baza unei legi care nu mai există, legea achiziţiilor publice fiind schimbată în anul 2016 și a explicat că din acest motiv a fost întocmit un nou protocol cu Ministerul de Interne, pe care este pregătit să îl semneze, dacă şi oficialii din acest minister sunt de acord, pentru reluarea procedurii.

La rândul lui, Raed Arafat a susţinut că sistemul de urgenţă este într-o situaţie fără precedent şi că singura soluţie este ca procedura de achiziţie să fie continuată de IGSU. „Vă aduc în vedere, în modul cel mai serios, că suntem cu mult mai aproape decât vă puteţi imagina de ziua în care populaţia, pe bună dreptate, va reproşa vehement decesul unui pacient la care fie echipajul de urgenţă nu a mai ajuns în timp util din cauza defectării ambulanţei, fie echipamentele medicale nu au funcţionat”, l-a avertizat Arafat pe Bodog.