Cabinetul Ponta lucrează la o nouă formă de taxare la înmatricularea autovehiculelor, o decizie finală urmând a fi luată în prima parte a lunii ianuarie.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, în ședința de guvern de astăzi, primul ministru i-a cerut ministrului mediului Rovana Plumb să „vină cu o informare și cu o propunere de modificare a taxei auto”. Întrebat dacă s-a luat astăzi o decizie în situația în care la sfârșitul acestui an expiră Ordonanța de suspendare a taxei auto, vicepremierul a spus că în ședința din 4 ianuarie speră că se va lua o decizie.

Primul ministru Victor Ponta a afirmat, de curând, că fosta taxă auto va fi înlocuită cu o taxă de mediu însă numai după ce vor fi avut loc în prealabil consultări şi cu Comisia Europeană, pentru a evita intrarea în infrigement.

Răspunzând unei întrebări privind momentul când va intra în vigoare taxa auto, premierul Victor Ponta a afirmat că ‘taxa nouă va intra în vigoare când va fi gata’, explicând că deocamdată un grup de lucru format din producători şi importatori din industria auto lucrează în vederea găsirii unei noi formule de taxe, o taxă de protecţie a mediului.

‘Există un grup de lucru cu producătorii şi importatorii şi pe baza concluziilor vom avea o taxă de protecţie a mediului pe care trebuie să o avem în vedere. Deocamdată, taxa veche a fost declarată împotriva regulilor europene şi banii trebuie daţi înapoi. Taxa nouă va intra în vigoare când e gata. (…)Va fi înlocuită cu o taxă de mediu după ce avem toate consultările făcute şi cu Comisia Europeană ca să nu mai intrăm în infrigement’, a explicat Victor Ponta.

Acesta a spus că în prezent Ministerul Finanţelor lucrează pentru o reformă fiscală în anul 2013 şi că mediul de afaceri din România solicită în primul rând stabilitate legislativă în plan fiscal.

‘Patronatele se plâng nu de fiscalitate, ci în primul rând de instabilitate legislativă, nu trebuie să mai schimbăm Codul Fiscal de şase ori pe an cu ordonanţe de urgenţă şi în al doilea rând de multitudinea altor taxe. Or aici reforma fiscală la care Ministerul de Finanţe a lucrat şi lucrează în continuare cu sprijin de la Banca Mondială este unul din obiectivele importante din 2013. N-a spus nimeni că 16% e prea mult. Toată lumea a spus să spunem clar cât este impozitul, cât este TVA-ul, să nu schimbăm TVA-ul în cinci zile de la 19 la 24% şi mai ales să oprim pe cât posibil proliferarea taxelor. Pentru că avem cotă unică, după care mai avem vreo 199 de alte cote. 16 % în viziunea multor state europene e chiar o fiscalitate de dumping, pentru că cei care plătesc 50%, majoritatea statelor occidentale, când văd că România, Bulgaria, Ungaria au o fiscalitate redusă, nu văd asta cu ochi buni’, a adăugat primul ministru.