La capitolul Diplomatie si afaceri externe, programul de guvernare al cabinetului Ungureanu aduce noi directii de actiune interesante. Pe langa asteptata pregatire si implementare a Parteneriatului strategic cu SUA 2012, noul cabinet isi propune o deschidere catre alte zari economice printre care si mult ravnita China sau Japonia. De asemenea, guvernul condus de fostul sef SIE pare preocupat de stimularea şi amplificarea unei noi dinamici a relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă şi Ucraina, fara insa ca interesul asupra promovarii si sprijinarii actiunilor Republicii Moldova sa scada.

Romania ramane astfel un jucator interesant in aceasta zona, imbinand rolul de partener traditional UE cu cel de partener strategic SUA.

Pentru cei pasionati de politica externa aveti mai jos integral capitolul respectiv din programul de guvernare:

CAPITOLUL 22. Diplomaţie şi afaceri externe

Stadiul actual:

Evoluţiile la nivel european au ocupat rolul central pe agenda externă pentru promovarea intereselor naţionale şi ale Uniunii în general. Susţinerea activă a extinderii UE şi abordarea deschisă a aspiraţiilor ţărilor candidate şi potenţial candidate au fost şi rămân linii de acţiune pentru diplomaţia regională şi europeană. Aceasta înseamnă în primul rând menţinerea Balcanilor de Vest între priorităţile agendei de lucru UE, prin construirea unui pol de stabilitate şi democraţie în sud-estul Europei, ancorat în procesul de extindere. Au fost sprijinite, în plan bilateral şi în cadrul UE, procesele de transformare demarate în 2011 în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Obiectivul central îl constituie revitalizarea relaţiilor politice şi economice cu ţările din regiune în noul context regional. În ceea ce priveşte Parteneriatul Strategic cu SUA, a intrat în vigoare Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România şi s-a adoptat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic România-SUA pentru Secolul XXI. În aria promovării intereselor economice ale României, un obiectiv prioritar rămâne securitatea energetică, element determinant al securităţii naţionale şi al stabilităţii europene şi regionale. Continuăm, la nivel comunitar şi cu parteneri regionali, demersurile de promovare a proiectelor prioritare, cu o atenţie specială în etapa imediat următoare, de concretizare a unor decizii majore vizând dezvoltarea coridorului sudic.

Directii de actiune:

– 2012 marchează intrarea în etapa pregătirii aranjamentelor de implementare a Parteneriatului Strategic cu SUA.
– Aprofundarea parteneriatelor României – bilaterale, regionale şi în plan multilateral-tematic – începând cu parteneriatele şi relaţiile bilaterale speciale cu statele UE (Polonia, Franţa, Italia, Ungaria, Marea Britanie, Germania şi Spania, Bulgaria, partenerii nordici etc.), continuând cu parteneriatul strategic relansat cu SUA, precum şi cu parteneriatele strategice şi relaţiile de cooperare consolidată cu actori importanţi pe diverse direcţii geografice (Turcia, Azerbaidjan, Coreea de Sud, China, Japonia).
– Intensificarea eforturilor pentru sporirea rolului României în implementarea programului european Strategia Dunării.
– Promovarea şi sprijinirea acţiunii şi aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova (negocierile pentru Acordul de Asociere şi Zona Aprofundată de Comerţ Liber, operaţionalizarea dialogului pe vize) în Vecinătatea Estică.
– Iniţierea procedurilor interne de ratificare de către Parlament a Tratatului de Aderare al Croaţiei la UE.
– Stimularea şi amplificarea unei noi dinamici a relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă şi Ucraina.
– Dezvoltarea unei dimensiuni practice, bazată pe proiecte, a Parteneriatului Strategic cu Turcia (negocierea şi adoptarea Planului de acţiune), precum şi o nouă dinamică a relaţiilor cu China (sau puteri emergente precum Brazilia şi India).
– Creşterea performanţei activităţii consulare, în conformitate cu dezvoltarea comunităţilor româneşti şi cu aşteptările acestora, prin extinderea reţelei de misiuni diplomatice / oficii consulare ale – României în străinătate (este în curs procedura de înfiinţare a Biroului consular de la Erbil, Irak, se va demara demersul de deschidere a Consulatului general al României de la Zajecear, R. Serbia).
Pe agenda de securitate, prioritară este pregătirea Summit-ului NATO de la Chicago, inclusiv din punct de vedere al declarării capabilităţii interimare a NATO privind apărarea antirachetă şi promovării iniţiativei Smart defense a secretarului general NATO.

4 COMENTARII

  1. Are un program de lucru frumos poate chiar a venit timpul sa fim mai seriosi ,au trecut atatia ani de la Revolutie.Credem ca este omul potrivit la locul potrivit.

  2. E ceva! Ceva ce noi toti ne-am imaginat. MRU asta poate care reuseste sa faca ce toti de pana acum au cotcodacit ca vor face pentru a obtine voturi.
    Poate reuseste sa repuna profesionalismul la locul lui in tara asta.

  3. Desemnarea lui Ungureanu ca sa formeze Guvernul, a fost pentru aproape toata lumea o surpriza. Opozitia a fost prinsa pe picior gresit, de-asta reactiile au fost atat de diferite, unii isterici, altii tacuti, altii au inceput sa critice actiunile viitoare ale guvernului neinvestit inca, oricum, cel mai usor le-a fost sa spuna ca Basescu a numit un „securist”, stiind ca nu-i asa, insa crezand ca va fi o acuzatie cu efect. Gresit. In tara, si mai ales nici in strainatate, Ungureanu este legat de afacerile externe si nu de securitatea interna, un om capabil, cult, serios si diplomat. Ramane sa confirme si in Parlament si mai apoi ca activitate guvernamentala. Sper sa-i mearga bine, asa va merge bine tarii.

  4. Nu stiu ce ne frecam minte cu politica externa cand cel care era „predestinat” a fi un port-drapel al politicii externe romanesti se desfasora aberant la TV.

    Pentru ca il deranjeaza viteza noului Guvern, Petre Roman vrea cu ALIFIE
    si o spune public la TV

Comentariile sunt închise.