danezul care o ameninta pe halep

UPDATE 9:11 Jesper Andreassen a început să şteargă din mesajele ameninţătoare de pe contul său de Twitter. ProSport a salvat însă aceste postări şi le va pune la dispoziţie poliţiei daneze în cursul zilei de astăzi.

 Simona Halep, eu sunt persoana cea mai nepotrivită pe care să o insulţi. Învaţă. O să trimit vibraţii negative la Stuttgart”. Apoi două simboluri pentru avioane, plus două cuvinte: “Bye bye” şi simbolul trofeului. Mesajul cu tentă de ameninţare şi de vodoo la adresa româncei a apărut miercuri, 22 aprilie, la ora 13:01, pe contul de Twitter al unui anume Jesper Andreassen şi era a 43-a postare adresată direct jucătoarei de tenis din România în cursul zilei. Până seara, atunci când  Simona Halep a jucat contra Garbinei Muguruza, bărbatul – care are 48 de ani, e divorţat şi se recomandă “puşcaş marin danez” – i-a mai scris numărului 3 WTA alte câteva zeci de mesaje. Analiza conţinutului lor l-a determinat pe renumitul expert criminalist Tudorel Butoi să atenţioneze că Andreassen este un psihopat sexual cu grad ridicat de risc.

Ziua a început furtunos pentru Jesper Andreassen, cel care din luna noiembrie a postat pe reţeaua de socializare Twitter aproape 2.000 de mesaje – o frecvenţă de aproape 15 mesaje pe zi –  în care poartă un dialog imaginar cu Simona Halep. De cele mai multe ori, îi spune că o iubeşte, îi urează succes înainte de meciuri, o felicită după şi o alintă cu apelativul “Prinţesă”. De data aceasta, la ora 1 în noaptea de marţi spre miercuri, fanul avid a descoperit un articol din media din România, vechi de două săptămâni, în care se vorbea despre iminenta căsătorie a Simonei Halep cu Costa Sponte, fiul lui Teia Sponte. Ironia este că nimeni nu are siguranţa că ştirea, apărută iniţial pe 1 aprilie, nu este o simplă farsă de Ziua Păcălelilor.

“De vreme ce ai acest cont de Twitter probabil că este adevărat. Confirmă sau şterge. Zvon/adevăr. Nu-ŢI minţi fanii”, a fost prima din cele peste 60 de postări de miercuri. După orele publicării mesajelor, danezul nu a dormit toată noaptea. La finalul zilei, Andreassen a ajuns să o ameninţe pe Simona Halep cu moartea . De fiecare dată, însă, când i se adresează Simonei, danezul îi scrie la persoana a doua, singular, şi foloseşte majusculele. TU. Şi-a construit o adulaţie faţă de un nume, de o persoană de sex feminin, şi dărâmarea acestui idol care este idealizat se produce în momentul în care află că se căsătoreşte. Are o implicaţie puternic erotică”, explică psihologul Claudiu Ganciu pentru ProSport.

Ne aflăm categoric în faţa unui individ cu dizarmonii de personalitate care face fixaţie de tip paranoid patologic pe imaginea Simonei Halep. Argumentele sunt sutele de mesaje, perseverenţa acestuia, repetabilitatea, vâscozitatea mesajului
Colonel Tudorel Butoi, expert criminalist

Lecturarea postărilor danezului surprinde o alternanţă a stărilor. La ora 1 noaptea, a scris rapid 7 mesaje în care, printre altele  îi transmitea numărului 3 WTA:

  • “Simona Halep, mi-ai insultat inima”
  • “Eu nu susţin niciodată ţigani îndrăgostiţi”
  • “Simona Halep, astăzi TU m-ai pierdut. Cel mai mare fan nordic”

Pe parcusul orelor următoare, Andreassen a devenit din ce în ce mai agresiv în mesajele postate într-o limbă engleză plină de greşeli. Regulat, îi cerea Simonei Halep să confirme sau să infirme ştirea conform căreia se va mărita. Suntem în faţa unei probleme de patologie. La prima vedere, avem o persoană care poartă un dialog cu ea însăşi în afara realităţii. El nu vorbeşte cu Simona în mod real, dar mesajele lui sunt ca şi cum ar fi reale. Demarcaţia dintre lumea internă şi cea externă este relativă. E foarte uşor încălcată, ceea ce presupune o problemă psihotică”, spune psihologul Ganciu.

De vreme ce Simona Halep nu avea cum să-i răspundă, Jesper Andreassen a declanşat o formă de şantaj, combinată cu ameninţarea. Întâi, i-a transmis telegrafic, criptat: “Când te p… pe un fan, starea ta mentală. Te retragi. Mimezi accidentarea”. Mai târziu, danezul a atacat un alt subiect delicat: “Simona Halep, TE temi de agenţia doping. Cunosc oameni acolo. Cariera ta se va termina. 4 ani minimum, maximum 6 ani. Insultă-mă”. Colonelul Tudorel Butoi constată: Omul nu e departe de sport, ştie tenis, este în zona fanilor”.

Paginile lui Jesper Andreassen de pe reţelele de socializare sunt inundate cu mesaje despre Simona Halep. Contul de Twitter a fost deschis în iulie 2014 şi iniţial a conţinut mesaje directe adresate vedetei Playboy, Amanda Cerny. În noiembrie, danezul a început să posteze şi despre Halep, iar timp de două luni a continuat să aibă dialoguri imaginare cu cele două. Din ianuarie 2015, însă, Andreassen şi-a canalizat întreaga energie în direcţia Simonei Halep. Toate mesajele sale de atunci încoace, aproape 2000, au avut ca subiect jucătoarea din România. Pe pagina sa de Facebook, apare informaţia că Andreassen locuieşte în Skibby, un orăşel cu 3.000 de locuitori de pe insula Zealand, aflată în estul Danemarcei. De asemenea, printre nenumăratele poze şi colage cu Simona Halep, danezul a postat o imagine în care apare un bărbat care pare a fi chiar Andreassen,  îmbrăcat în uniforma puşcaşilor marini danezi. De asemenea, în poze mai apare o fetiţă care nu pare a avea mai mult de 10 ani, probabil fiica sa din mariajul eşuat.

La un moment dat, în mesajele către jucătoarea de tenis, danezul atinge şi latura pornografică, postând un link către un site pentru adulţi unde, spune el, ar exista  un “sextape” cu Simona Halep.Demersul argumentărilor scriitorului merge de la declaraţii cu o conotaţie erotică până la ameninţări directe, cu tenta şantajului erotic, şi în special ameninţarea cu devoalarea teoriei susţinerii efortului fizic prin substanţe dopante”, spune Tudorel Butoi.

În momentul în care idolul este pierdut, el începe să o distrugă. O gelozie paranoidă, delirantă. Suntem în câmpul psihozei, obsesiei
Claudiu Ganciu, psiholog

După o noapte nedormită, bărbatul care s-a filmat mâncând 10 ardei foarte iuţi în doar câteva minute pentru a-şi dovedi pasiunea pentru “Halepeno” – vezi imaginile video din deschiderea articolului–  a sfârşit prin a trece la ameninţări cu moartea. “Halep, acesta va fi un tiebreak fără sfârşit. Eşti capabilă să lupţi până la sfârşit? Eu sunt”. Sau “Simona, te-ai pus cu puşcaşul marin nepotrivit. Eu. Lipsită de loialitate. Insultătoare. Nu vei scăpa niciodată de mine. TE voi distruge 100%”. La final, un mesaj explicit: „Simona Halep – TU eşti o c**** fără inimă. Te distrug. Încearcă Iadul meu, vei muri”.

Articolul integral îl puteți citi pe prosport.ro

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.