UPDATE. Aurelian Miu, a fost eliberat din funcţie, a anunţat marţi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, potrivit libertatea.ro

„În legătură cu ancheta de la Poliţia de Frontieră, sunt două aspecte: unul care ţine de contextul în care s-a întâmplat ca acel ofiţer să facă acel gest, jenant, şi acest context s-a clarificat, eu am făcut precizările necesare. Urmare a acelor verificări, pot să vă spun acum, în premieră, că poliţistul a fost eliberat din acea funcţie, deci nu mai exercită atribuţii de control asupra poliţiştilor de frontieră. Ocupă o funcţie inferioară, corespunzătoare gradului profesional pe care îl are”, a declarat, la sediul MAI, Carmen Dan, conform Agerpres.

Chiar dacă umbrele trecutului îi fac praf autoritatea de ditamai șef al Corpului de Control al Poliției de Frontieră, cms. șef Aurelian Miu nu a luat încă decizia – pe care i-a sugerat-o și ministrul de interne, Carmen Dan – de a renunța la scaunul de șef. Ofițerul care, la o chermeză, s-a așezat în genunchi, cu mâinile împreunate ca pentru rugăciune, în fața superiorilor, nu numai că nu se gândește să-i facă pe plac șefului polițiștilor români, dar explică într-un mod de neînțeles postura umilitoare în care a fost surprins. ”Sunt un tip expresiv! Încercam să mă fac înțeles mai bine!”, ar fi spus el în ancheta ce a urmat, scrie libertatea.ro

De mai bine de o săptămână, mai mulți ofițeri ai Corpului de Control al ministrului de interne au declanșat ancheta care-l vizează pe cms. șef Aurelian Miu, încă șeful Corpului de Control al Poliției de Frontieră. O fotografie scoasă de la ”sertar” după vreo cinci ani îl înfățișează pe cel care supervizează activitatea frontierelor într-o ipostază incredibilă: în genunchi, cu mâinile împreunate ca pentru rugăciune, în fața mesei unde petreceau, printre alții, chestorul Gelu Oltean, la acea vreme șeful serviciului secret al MAI, și chestorul Marcel Ardelean, șef al Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei.

Unele guri vorbesc și despre prezența chestorului Ioan Buda, actualul șef al Poliției de Frontieră, dar imaginea nu ajută la confirmarea informației și nici reprezentanții ”Internelor” nu l-au plasat acolo pe fostul secretar de stat în MAI.

Cms. șef Aurelian Miu vorbește despre expresivitatea sa în fața anchetatorilor trimiși de ministrul de interne

De cum a fost audiat, Miu s-a apărat, spun surse din cadrul ”Internelor”, într-un mod care i-a lăsat mască pe toți. În fața ofițerilor trimiși de ministrul Dan să facă lumină în acest caz uluitor, care aduce atingere onoarei militare, comisarul șef care a îngenuncheat în fața chestorilor nu numai că nu și-a pus cenușă în cap, dar s-a dat, mai în glumă, mai în serios, și un soi de actoraș.

”Nici vorbă să fi fost obligat de cineva să mă așez în genunchi. Eu am luat decizia. Așa sunt eu, un tip mai expresiv! Discutam în contradictoriu și încercam să mă fac înțeles mai bine!”, ar fi spus acesta în anchetă.

Cercetările au scos la iveală faptul că incredibila scenă s-a consumat acum cinci ani, la finele ceremoniilor dedicate zilei Poliției de Frontieră, la un șpriț, chiar în cantina instituției. În timpul unei discuții purtate în contradictoriu, se spune, Miu ar fi încercat să-i convingă pe cei din jur că ceea ce susține e perfect adevărat. Cum, vezi, Doamne, jurămintele sale ar fi fost luate în derâdere de ”greii” de la masă, șeful Corpului de Control a luat decizia să îngenuncheze în fața superiorilor, ipostază umilitoare în care a fost fotografiat.

Chiar dacă la vederea imaginilor revoltătoare ministrul de interne Carmen Dan i-a sugerat polițistului de frontieră să abandoneze ideea de a mai conduce serviciul de control al ”Frontierei”, acesta nu a făcut, până azi (n.r. – luni, 29 mai), nici o mișcare.

”La cadre nu a fost înregistrată nici o cerere pe numele lui Miu Aurelian prin care acesta să ceară eliberarea din funcție. Nici șefii lui nu au primit o asemenea cerere din partea acestuia”, ne-au dezvăluit surse din cadrul ”Internelor”.  

Pentru că a îngenuncheat la un șpriț, în fața superiorilor, polițistul de frontieră a adus atingere onoarei militare

Gestul cms. șef Aurelian Miu este asociat în regulamentele militare cu atingerea onoarei, acuzație deosebit de gravă susținută în acest caz și de imagini umilitoare de netăgăduit.

”Glumă sau nu, este un grav prejudiciu de imagine adus instituției și o încălcare a onoarei militare. Pentru mai puțin, alții au plătit cu uniforma, au fosat dați afară, târâți în procese. Ca probe au fost folosite până și imagini de pe YouTube. Acum ar trebui să se întâmple la fel. Nu pleacă el, trebuie luate măsuri legale, ca să nu mai ocupe funcția de conducere și control. Cum s-ar mai putea duce în controale? Ce prestanță ar mai avea un om care a fost văzut stând în genunchi și implorând milă?”, au adăugat surse din sindicatele polițiștilor.