barbat-din-arad-mihai-cin-pensie-39-lei

Deși are un braț amputat, un bărbat din Arad are o pensie de 39 de lei. Banii nu-i ajung nici să cumpere pâine, darămite să-i îngrijească pe cei trei copii care cresc doar din alocație. În vârstă de 47 de ani, Mihai Cin spune că trăiește un coșmar pentru că, în pofida handicapului evident, i-a fost anulat dreptul la îngrijitor, scrie libertatea.ro

Bărbatul trăiește în Chişlaca, un sat de nici 700 de suflete din județul Arad. Mihai Cin spune că are un braț amputat, însă statul român nu îi recunoaște handicapul. La o primă evaluares, comisia de specialitate i-a acordat dreptul la însoțitor, de care acum nu mai are parte. Așa se face că are o pensie de handicap de doar 39 de lei.

„Ce pot să fac? Dacă vreau să curăț sau să tai un măr, nu am cum să îl tai cu o mână, doar așa… așa îl pot tăia, că de curățat, nici vorbă”, a mărturist Mihai Cin, pentru aradon.ro.

Bărbatul spune că nu știe cum s-ar descurca fără ajutorul soției sale.

„Uite, eu întotdeauna așa îl îmbrac. Atunci la baie îl ajut, îl spăl, îi pregătesc mâncare, nu se poate descurca. Practic, este exact ceea ce statul refuză să ii acorde, nu? Sunt îngrijitorul lui? Dacă m-aș duce la muncă cine s-ar ocupa de el? Și copilul, e foarte greu, să trăiești cu 39 de lei. Să se pună domnii în situația lui. Sunt curioasă dacă ar putea, ei, să traiască cu banii aceștia”, a spus soția arădeanului cu brațul amputat.

Un bărbat din Arad are o pensie de 39 de lei, în urma unui accident care l-a lăsat fără un braț

Marian Cin s-a mutat cu familia din județul Maramureș în Chișlaca, în urmă cu 20 de ani, sperând că va duce o viață mai bună. A muncit ca muncitor forestier până anul trecut când a trecut prin cumpăna vieții sale. Un copac a căzut direct peste el, după ce a fost doborât de un coleg care lucra fără forme legale. Arborele i-a zdrobit brațul drept, iar medicii i l-au amputat. În primele șase luni, bărbatul a primit pensie de handicap și dreptul la îngrijitor personal remunerat.

„Primul certificat care a venit a fost 340 de lei și cu asistent personal, că nu pot singur să mă încalț sau să mă spăl. Ce poți face cu o mână? După jumătate de an, însă, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a decis, pe lege, că nu mai sufăr de handicap grav, ci mediu, de parcă mi-ar fi crescut brațul înapoi. Am întrebat, atunci, doamnă, ce să fac, să îmi tai și mâna astalaltă să am dreptul avut înainte?”, se întreabă Mihai.

Așa se face că, fără drept la îngrijitor, bărbatul are o pensie de handicap de 39 de lei. Toate veniturile familiei Cin nu depășesc 1.200 de lei, care includ alocațiile și indemnizația paternală pentru copilașul de numai un an.

Din acești bani, oamenii abia reușesc să cumpere mâncare, haine și medicamente. Pensia de 39 de lei nu-i ajunge lui Mihai nici măcar pentru drumul pe care trebuie să-l facă periodic la comisia de evaluare.

„Foarte greu! Asta nu e pensie, de 39 de lei, că numai eu muncesc, el nu! Sunt alții care au mâini și picioare și au mai bine de 200 de lei, care e cea mai mică. Ce putem face cu banii ăștia, nimic. Mai muncesc și eu cu ziua, dacă pot, am și copil mic, e foarte greu, ce să faci. Cei de la Ministerul Sănătății spun că se poate trăi cu 39 de lei… se poate trăi cu 39 de lei? Să îți crești copilul și să îți plătești toate cheltuielile la stat. Păi să vadă o țară întreagă, să vadă și miniștrii cum se poate îngriji un om cu o mână. Să își lege ei o mână și să încerce să se descurce așa ei, să se spele, să se îmbrace, să se lege la șiret…”, își varsă oful Eudochia, soția lui Mihai.

Un bărbat din Arad are o pensie de 39 de lei. DGASPC: „Încadrarea a fost făcută conform normelor legale”

Mihai Cin a contestat decizia prin care i-a fost anulat dreptul la îngrijitor.

„Eu nu înțeleg, doctorul a scris că nu e protezabil. Doctorul care mi-a operat mâna a scris că nu se poate proteza, decât cu implanturi. Nu știu ce a fost în capul lor, ce au văzut ei. Ce poți face, mai ales că mă doare tot corpul. Și acuma simt că mă înțeapă. A trecut un an de zile. După ce am contestat a venit de la București o scrisoare cu grad de handicap mediu. Eu nu știu ce înseamnă asta”

De cealaltă parte, reprezentanții Comisiei de Evaluare din cadrul Direcției de Asistență Socială Arad susțin că decizia a fost pronunțată corect.

„Din punctul nostru de vedere, încadrarea a fost făcută conform normelor legale și a documentelor medicale existente la dosarul beneficiarului, respectiv primele șase luni după accident a beneficiat de handicap grav cu însoțitor, iar după cele șase luni a intrat într-un grad mai mic pentru că este protezabil. Sunt discuții la nivel național și legislativ în ceea e privește mărirea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, dar, deocamdată nu știm nimic concret”, a declarat Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

 

Credit foto: aradon.ro