caini-ucisiPrimaria Capitalei a capturat din septembrie 2013 pana in prezent 34.000 de caini maidanezi din cei 64.000 cat s-a estimat ca ar fi pe strazile Capitalei. Din acestia, 16.000 au fost ucisi, alti 16.000 dati spre adoptie si 2.000 se afla in adaposturile municipalitatii. Informatiile au fost facute publice de Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din subordinea municipalitatii, care estimeaza ca pe strazile Capitalei ar mai fi circa 20.000 de caini.

Seful de proiect al ASPA incerca sa justifice uciderea maidanezilor, declarand ca numarul de persoane muscate de caini a scazut cu 84% in luna iulie a acestui an fata de aceeasi luna a anului trecut. „In iulie 2013 au fost muscate de maidanezi 849 de persoane, iar in iunie 2014 – 132 de persoane. Luna iulie 2014 a fost luna cu cel mai redus numar de muscaturi din ultimii 10 ani”, a explicat Bancescu.

Acesta spune ca din 4000 de caini adoptati e persoane fizice in ultimele luni, circa 600 au fost returnati. In prezent doar 10% dintre cainii capturati mai sunt adoptati, fata de 90% cat erau adoptati la sfarsitul anului trecut.

 
Hingherii lucreaza 24 de ore din 24

Bancescu spune ca s-a redus termenul de solutionare a sesizarilor primite de la cetateni cu 80% fata de anul trecut, inainte de inceperea proiectului de gestionare a maidanezilor.

„Acum sesizarile se rezolva in maxim 5 zile. Avem un dispecerat care functioneaza 24 de ore din 24. In luna octombrie 2013 am avut 2.740 sesizari, iar in iulie 2014 putin peste 400 de solicitari. Gradinitele, arcurile si scolile reprezinta prioritate 0. Pentru prinderea cainilor actioneaza 15 echipe, cu 90 de oameni in total, pe doua ture, ziua si noaptea. Am inceput cu turele de noapte din luna martie si le vom mentine cat ne permite vremea”, a mai spus Bancescu.

 
Programul de exterminare a cainilor

Programul de gestioaare a cainilor fara stapan – care inseamna de fapt exterminarea acestora – a fost initiat de Primaria Capitalei in septembrie 2013, dupa ce Ionut Anghel, un baiat de 4 ani a fost omorat de caini, si se finalizeaza in martie 2015. Razvan Bancescu spune ca scopul programului este de a reduce numarul de muscaturi cu 90%, iar in prezent numarul de persoane muscate de maidanezi a scazut cu 84%, existand un avans de o luna in proiect.

Bancescu a recunoscut ca aproape jumatate din cei 16.000 de caini au fost eutanasiati dupa suspendarea normelor de aplicare a legii care legalizeaza eutanasierea. Desi prin aceasta afirmatie a recunoscut clar ca angajatii din subordine au incalcat legea si au ucis animale fara sa aiba dreptul, Bancescu a gasit si o scuza – aceea ca eutanasierea „se poate face si in baza legii, nefiind nevoie de norme”.

Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 20 iunie 2014 normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Guvernul a atacat cu recurs decizia instantei, procesul urmand sa se judece in aceasta toamna. Reprezentantii Vier Pfoten sustin ca eutanasierea cainilor nu se poate face daca normele de aplicare a legii au fost suspendate.

1 COMENTARIU

  1. Bre, repede aruncătorilor de vorbe pe nemestecate, vedeți că poate vă cer sforarii holocash-ului drepturi de autor pe cuvântul holocaust, că, de ceva timp încoace, doar ei îl mai pot folosi. Hi! Hi! Hi! Și, apoi, or fi fost arse de vii cotarlele celea? Holocaust (din greacă ὁλόκαυστον (holókauston): holos, „complet” și kaustos, „ars”) http://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaust
    Mda. Cam atât.

Comentariile sunt închise.