defrisari

Brico Depot, unul din cele mai mari lanțuri de bricolaj din Europa, prezent și pe piața românească, a lansat astăzi în spațiul public un comunicat de presă în care anunță că renunță de asemenea la colaborarea cu austriecii de la Holzindustrie Schweighofer.

Christian Mazauric, CEO Brico Dépôt România a declarat, conform Agerpres, următoarele: ‘Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de proveniență 100% sigură, permițând clienților noștri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute și competente, cum ar fi FSC și PEFC’.

Brico Depot este al treilea mare lanț de bricolaj care renunță la colaborarea cu Schweighofer după retragerea certificării FSC. Respectiva certificare emisă pe numele Schweighofer de către Forest Stewardship Council, reprezenta ”o garanție” a respectării unui cod de bune practici în materie de exploatare sustenabilă a pădurilor.  Retragerea certificării a reprezentat recunoașterea implicită a faptului că Schweighofer a încălcat acel cod de conduită responsabilă în activitățile sale generatoare de profit.

Holzindustrie Schweighofer este cel mai mare procesator de masă lemnoasă din Europa și cel mai mare achizitor și procesator de lemn din România. Scara operațiunilor economice ale Schweighofer în țara noastră este atât de mare, încât în 2015 s-a iscat un scandal, când președintele Klaus Iohannis a propus reevaluarea unei prevederi din Codul Silvic, care prevedea că o companie nu poate depăși  ”pragul maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie”.

Scandalul din jurul practicilor controversate ale Schweighofer a început după un lobby al WWF și după o filmare lansată în 2014 de Agent Green, care arăta că austriecii achiziționează și prelucrează lemn din Parcul Național Retezat. Ulterior, implicarea președintelui Iohannis în problemă a atras din nou reflectoarele pe companie. De asemenea, un control de fond al activității Schweighofer realizat în 2015 de ministrul Mediului de la acea vreme, Grațiela Gavrilescu, a scos la iveală numeroase ilegalități în jurul activităților Schweighofer.

Primul retailer care a decis să renunțe la colaborarea cu Schweighofer a fost lanțul austriac Spar, care a făcut anunțul în iunie 2016, după intensificarea suspiciunilor ce planau asupra practicilor Schweighofer.

România Curată a vizitat în iulie 2016 magazinele mai multor rețelele de bricolaj active pe piața locală și a arătat cum la acel moment produsele Schweighofer se comercializează purtând pe ele înscrisuri care atestau că lemnul ”provine” din păduri exploatate sustenabil, deși indiciile care au răzbătut în spațiul public arătau fix contrariul.

În iulie 2016 România Curată a lansat și o petiție prin care cerea retragerea produselor Schweighofer de pe rafturile Hornbach, Dedeman, Leroy Merlin, Brico Depot și Arabesque.

Primul lanț de bricolaj care a renunțat la colaborarea cu Schweighofer a fost Hornbach, în decembrie 2016, înainte ca Forest Stewardship Council să retragă certificarea FSC companiei austriece.

Ulterior retragerii în 17 februarie 2017 a certificării FSC, Leroy Merlin a decis pe 1 martie să scoată de pe rafturile sale produsele Schweighofer.

Prin decizia comunicată public astăzi, Brico Depot devine practic al treilea mare lanț de bricolaj care renunță la colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer pe motiv că lucrează cu lemn ce provine din păduri care sunt ”exploatate nesustenabil”.

Singurele companii care nu au luat poziție până în prezent față de practicile ”neprietenoase cu pădurile României” ale Schweighofer, sunt Dedeman și Arabesque, ambele cu acționariat român: frații Pavăl, respectiv Cezar Rapotan.

 

Sursa: romaniacurata.ro