USL a depus, marti la Senat, un proiect de lege care prevede modificarea legii referendumului au declarat pentru Hotnews surse parlamentare.

Initiativa prevede ca pentru validarea unui referendum sa fie necesara prezenta a 30% din cetatenii cu drept de vot. In prezent legea stipluleaza ca un referendum este validat daca la urne se prezinta 50 la suta plus unu dintre cei de pe liste.

Propunerea legislativa apare in contextul in care USL a initiat dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei. Printre semnatarii proiectului de lege se numara deputatii PSD Valeriu Zgonea, Florin Iordache si deputatul PC, Bogdan Ciuca.

Valeriu Zgonea

Proiectul prevede la articolul 4 ca referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Totodata, rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie“, au explicat sursele citate.

13 COMENTARII

  1. Asta inseamna ca s-au gandit in perspectiva cum sa legifereze popular o noua constitutie,fara ca ea sa intruneasca un vot popular masiv. In consecinta,mare atentie la aceste “initiative”,caci au “bataie lunga”.

  2. lasati fratilor ca si chestia cu cinci ani mandatul presedinteui,tot ei au dat-o si n-au avut parte de ea,oricum daca se voteaza caricatura asta,se va aplica in mandatul urmatorului presedinte si li-l dam noi jos ca vom putea,cu 30%,ha ha ha…

  3. referendum=Formă de consultare prin vot deschis a voinței poporului referitor la o problemă importantă (de stat). 30% nu reprezinta vointa intregului popor.

Comments are closed.