stanomir ioanIntr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir este de parere ca modificarea Constitutiei e pe cale sa devina o “afacere exclusiv politica”. Ioan Stanomir isi exprima speranta ca politicienii romani vor lua totusi exemplu de la tarile “incarcate de spirit european” si nu de la cele “incarcate de izolare nationalista”, cum este cazul Ungariei, puternic criticata pentru modificarile aduse in ultimii ani legii fundamentale.

Vezi mai jos interviul acordat Ziare.com

Cum comentati decizia parlamentarilor din comisia de revizuire a Constitutiei de a interzice accesul presei la lucrari si modul total netransparent in care au fost stabilite tezele de la care pornesc dezbaterile in Forumul Constitutional? 

Ceea ce se poate observa in cazul procedurii care s-a demarat privind revizuirea Constitutiei este caracterul ei netransparent si imprevizibil.

procedura netransparenta in sensul in care absenta presei la dezbaterile Comisiei face ca publicul sa nu poate avea niciun fel de idee despre cuprinsul discutiilor care se desfasoara acolo.

procedura imprevizibila pentru ca, asa cum foarte multi comentatori au observat, nu exista o linie directoare care sa permita actualei comisii de reflectie constitutionala din Parlament sa imagineze un drum pentru Romania.

Cred ca, daca privim cei doi factori evocati in perspectiva, apare un risc foarte mare pe care societatea noastra si-l asuma: acela de a lasa in sarcina unei proceduri netransparente si imprevizibile revizuirea celui mai important act normativ din Romania.

Nu vi se pare ciudat ca aceasta comisie parlamentara nu a simtit nevoia de a se consulta si cu specialisti in drept constitutional? Si cum comentati respingerea din start a referendumului din 2009? 

Aici sunt doua lucruri de observat. In primul rand, la Parlament a existat un proiect depus de presedintie cu ajutorul Guvernului, asa cum a spus chiar presedintele Traian Basescu.

In al doilea rand, in 2009 s-a desfasurat un referendum care a avut concluzii foarte precise cu privire la caracterul potential unicameral al Parlamentului. Acest referendum, asa cum spune Curtea Constitutionala foarte limpede, nu este un simplu sondaj de opinie. El trebuia luat in considerare cel putin in cazul limitarii numarului de parlamentari la 300.

Asta pe de o parte.

Pe de alta parte, ceea ce se poate observa este ca revizuirea Constitutiei devine o afacere exclusiv politica, prin excluderea tuturor celor care si-ar fi putut aduce aportul prin propria expertiza.

Mai grav decat orice este tratarea cu un complex de superioritate inacceptabil a cetatenilor. Nu mai putem trata cetatenii Romaniei ca si cum ne-am afla cu decenii inainte. Cetatenii Romaniei nu sunt subiecti de laborator, ei trebuie luati in seama.

Iar modul in care aceasta Constitutie a Romaniei se va revizui este, dupa modesta mea opinie, exact la antipodul unei proceduri transparente, capabile sa ia in calcul opiniile populare.

Ponta cere ajutor Comisiei de la Venetia pentru modificarea Constitutiei

Premierul Ponta, presedinte al PSD, a anuntat ca va cere sprijinul Comisiei de la Venetia. Sa fie vorba doar de un joc de imagine? Ce se va intampla daca deciziile parlamentarilor romani vor intra in contradictie flagranta cu recomandarile acestei comisii? 

Sunt extrem de interesat, ca foarte multi din aceasta tara, sa vad care va fi reactia Comisiei pentru Democratie prin Drept de la Venetia, cu atat mai mult cu cat in raportul publicat la inceputul anului acesta se mentiona ca una dintre exigentele nenegociabile la nivelul Comisiei de la Venetia este revizuirea transparenta si bazata pe consens si pe dezbatere.

Or, ceea ce actuala comisie prezidata de presedintele Senatului ne propune este exact contrariul acestei proceduri mentionate expres de Comisia de la Venetia.

Comisia de la Venetia nu este un organism cu caracter decorativ. Ea este cel mai important organism de specialisti din interiorul sistemului de organisme al Consiliului Europei si este cel mai important producator si furnizor de expertiza juridica si constitutionala pe intinsul tarilor care fac parte din Consiliul Europei.

Este un tip de aviz care trebuie luat in seama, la fel cum trebuie luate in seama judecatile emise in cadrul rapoartelor pe Mecanismul de Cooperare si Verificare ale Uniunii Europene.

Este adevarat, dar vedeti ca presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, a dat de inteles ca revizuirea Constitutiei este o problema interna a Romaniei, reamintind ca doar cetatenii romani voteaza. 

Ma bucura faptul ca am ocazia sa precizez un lucru, chiar daca s-ar putea sa nu fie pe placul unora dintre cititorii dumneavoastra.

In momentul in care Romania a intrat in Consiliul Europei, in Uniunea Europeana si in NATO, ca sa dau exemplu de trei organisme, a acceptat deliberat sa isi limiteze suveranitatea prin acceptarea unor principii care sunt nenegociabile: ale democratiei, statului de drept, transparentei guvernarii.

Noi nu traim pe o insula, nu suntem o tara izolata. Nu ne putem permite luxul de a trata comunitatea internationala doar ca pe un furnizor de asistenta economica.

O asemenea abordare este extrem de apropiata de atitudinea pe care Romania socialista a avut-o in raport de comunitatea internationala, iar anul 1989 arata foarte clar care este tipul de sfarsit pe care il poate avea un astfel de regim politic bazat pe izolare, pe agresivitate si pe autarhie.

Este de ajuns sa privim modul in care Ungaria lui Viktor Orban trateaza comunitatea internationala pentru a intelege enormele costuri de imagine pe care Ungaria le are de suportat. Ungaria lui Viktor Orban da un exemplu remarcabil al modului in care o tara poate involua democratic in cativa ani.

5 COMENTARII

  1. Aceasta clasa politica care se gudura in fruntea tarii ,vrea o constitutie favorabila numai pentru ei si gasca lor de hoti si mafioti,de aceea sustinem cu tarie ca la nasterea acestei constitutii sa ne sprijine cu toata forta Comisia de la Venetia si sa nu ne lase pe mana acestor lepre ordinare care vor o constitutie dupa chipul si asemanarea lor !….daca nu se vor adapta penalii si comisia lui peste prajit la cerintele noastre ,cu inima si sufletul meu de roman chem pe toti cei care in pieptul lor bate inima de roman autentic (am ramas impresionata de comportamentul acelui fermier care plange cat de batjocorit este in tara lui),sa nu votam acesta constitutie a hotilor si penalilor de uslisti care si-au facut costitutia LOR ,a neamului lor a hotilor ,borfasilor si a tuturor jegurilor din politica noastra romaneasca actuala !…..romani dragi vrem o tara curata ,nu va lasati ingenunchiat de acest kkarila-pontila sa ne ingenuncheze !…tara este a noastra nu a lor si a familiilor lor !

  2. Constitutia ar trebui sa fie biblia de capatai a unei tari si sa comporte modificari abia dupa 20 de ani. Si doar aduceri la zi a evolutioei societatii. La noi se scimba cum bate vantul politicii, fiecare curent politic cu constitutia lui. Dupa 90 am avut constitutie pentru I.I. Iliescu, apoi constitutie pentru A.Nestase dar a beneficia de ea T.Basescu. Acum vor face una pentru Ponta-Antonescu. Vom vedea cine va beneficia de ea.

  3. Boicotarea referendumului, unica solutie. Pana cand niste borfasi ordinari o sa-si bata joc de noi.

  4. Numai cine e chior, nu si-ar da seama ca schimbare contitutiei romanesti are de a face cu politicul FSN-isto USL-sh !!

Comments are closed.