fenomen-fagaras1

Un fotograf a surprins un fenomen rar pe vârful „Vânătoarea lui Buteanu”, din Munţii Făgăraş, la doi ani după ce pozase un „cer înstelat”, în plină zi, la Bâlea Lac, scrie libertatea.ro

Un fenomen rar, care se petrece în munţi, cunoscut sub numele de „Spectru montan” sau „Umbra din nori” a fost surprins de fotograful Valentin Zamora, zilele trecute, în munţii Făgăraş, mai exact pe vârful „Vânătoarea lui Buteanu”, la altitudinea de 2.507m.

„Acest fenomen apare atunci când o persoană stă pe un vârf de munte, cu soarele în spate şi deasupra unui plafon de nori sau ceaţă şi umbra acestei persoane, împreună cu vârful muntelui se reflectă pe norii sau pe ceaţa de mai jos, iar cele două umbre sunt încadrate central de un curcubeu circular denumit «spectru»”, a explicat fotograful.

Spectrul montan se mai numeşte şi „Spectrul din Brocken”, deoarece se poate observa des pe Vârful Brocken (munţii Harz) din Germania.

„Am întrebat un salvamontist cu experiență, care a bătut muntii în lung și lat, şi nu a mai vazut aşa ceva, deci apare rar”, a mai spus fotograful.

 

Cititi mai mult pe: libertatea.ro