inundatii-galati-2016

DN 25 care leaga Galatiul de judetele din nordul Moldovei a fost inghitit de un lac imens. Apa stransa aici depaseste un metru si jumatate adancime. Autoritatile au numarat pana acum peste 750 de gospodarii avariate, conform stirileprotv.ro

Dig spart pentru evacuarea apei de pe DN25

Prima veste buna este ca apele au inceput sa se retraga, iar oamenii au mers spre locuinte pentru a le curata. Sunt ajutati de militari, jandarmi, angajati ISU, dar si de voluntari. De altfel, astazi au inceput sa soseasca si primele ajutoare in zona: de la autoritati, institutii de stat, companii private sau persoane fizice.

In aceasta dupa amiaza directia de sanatate publica a anuntat ca apa din localitatile afectate de inundatii nu este potabila. Tocmai de aceea au fost aduse in zona trei instalatii speciale pentru potabilizare.

Pana acum se stie ca au fost 22 de localitati afectate, 750 de locuinte, iar numarul persoanelor evacuate a depasit 1300. De asemenea, soferii trebuie sa stie ca drumul national 25 care leaga Galatiul de Tecuci ramane inchis. In aceasta dupa amiaza se incearca spargerea unui dig pentru ca a evacua apa din zona.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Galati, intrunit joi in sedinta extraordinara, a propus efectuarea unei brese in corpul digului de pe malul drept al raului Geru, aferent comunei Piscu, pentru evacuarea surplusului de apa acumulat, asteptandu-se avizele legale din partea autoritatilor, a anuntat purtatorul de cuvant al ISU Galati, capitanul Catalin Sion.

Drumul care a fost acoperit complet de ape, dupa codul rosu de inundatii. Soferii sunt nevoiti sa faca un ocol de 100 km

Drumul National 25 care leaga Galati de judetele din nordul Moldovei a fost inghitit de un lac imens, iar apa stransa aici depaseste un metru si jumatate adancime.Intre timp, sinistratii s-au intors la casele lor si evalueaza, cu durere, stricaciunile facute de suvoaie.

Am putea crede ca a venit marea pana la Galati. Drumul National 25 a fost acoperit de valuri tulburi intre Galati si Tecuci. Apa revarsata miercuri din paraul Geru aflat sub cod rosu de inundatii s-a strans aici sub forma unul lac imens.

Aici e atat de multa apa incat pompierii spun ca de la mijloc incolo atinge si mai bine de 2 metri adancime, practic aici s-au adunat toate suvoaiele care miercuri au maturat 17 localitati care au semanat in urma jale.

Circulatia e inchisa, iar soferii trebuie sa faca un ocol pe la Braila de 100 de km. Pompierii incearca sa redirectioneze apele inapoi in albia paraului.

Apele inca se scurg printre casele care ieri au fost maturate de ape. Oamenii evacuati miercuri s-au intors acasa sa stranga in urma inundatiilor. Stricaciunile i-au descurajat.

In Buzau o viitura formata pe raul Ramnicu Sarat a distrus un pod de tuburi din zona localitatii Bisoca, iar 200 de familii au ramas pentru o vreme izolate rutier.

Iar in Tulcea pompierii si angajatii unei benzinarii s-au precipitat sa evacueze apa si au aruncat-o spre parbrizele soferilor, si nu spre o canalizare sau spre marginea soselei.

Prahova: Zeci de curti si case, inca inundate in comuna Barcanesti; ISU intervine cu motopompe

Pompierii militari intervin in continuare, joi, in comuna prahoveana Barcanesti, pentru inlaturarea efectelor negative ale inundatiilor, apa fiind evacuata cu ajutorul motopompelor din zeci de curti si locuinte.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, 15 pompieri militari actioneaza in comuna Barcanesti, satul Tatarani, cu cinci autospeciale si opt motopompe pentru degajarea apei din 19 locuinte si 39 de curti.

De asemenea, ISU informeaza ca monitorizeaza in continuare nivelul cotelor raului Teleajen in anumite puncte, apele fiind insa in scadere.

„Pompierii raman la datorie pentru limitarea si inlaturarea potentialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situatiei din zonele vizate, precum si evolutia acesteia”, se mai arata in comunicatul citat.