putin documentar crimeea

Rușii sărbătoresc anexarea Crimeei la București și la… Constanța

În martie 2016, la doi ani de la anexarea Crimeei, Federația Rusă a marcat evenimentul la Centrul Rus de Știință și Cultură din București, în cadrul evenimentului fiind difuzat și documentarul de propagandă „Crimeea, drumul spre casă“.

Filmul, care prezintă poziția oficială a statului rus, prin vocea lui Vladimir Putin, evocă evenimentele din anul 2014, atunci când, în urma revoltelor din piaţa Maidan din centrul Kievului, Rusia a anexat Crimeea.

Regizorul documentarului în limba rusă, Andrei Kondașov, și unul dintre producătorii acestui film, Dmitri Kiselev, director al postului „Russia Today“, considerat principala şi cea mai apropiată voce media a Kremli-nului, au fost declarați indezirabili în Republica Moldova, în luna martie 2015, atunci când a existat o încercare de difuzare a acestui film peste Prut.

Poate nimic surprinzător până acum, însă ceea ce uimește este faptul că, în zilele de 19 și 20 martie a.c., la două zile de la marcarea anexării Crimeei de către Federația Rusă, postul de televiziune din Constanța „TV Neptun“ a difuzat acest documentar în două părți, la oră de maximă audiență, fără să precizeze nici un moment ca-racterul lui de material oficial, care reprezintă poziţia preşedintelui Vladimir Putin şi a guvernului de la Moscova.

Descrierea documentarului publicată pe site-ul televiziunii spune: „Filmul documentar în care preşedintele Rusiei Vladimir Putin dezvăluie cum a fost hotărâtă <<revenirea Crimeei în componenţa Rusiei>> este difuzat sâmbătă şi duminică, de la ora 20:30, la Neptun TV. Filmul explică în detaliu planul întocmit de Putin împreună cu şefii serviciilor secrete ruse. În primă fază, a fost vizată salvarea preşedintelui prorus al Ucrainei, Vladimir Ianukovici. Ce s-a întâmplat la Kremlin, în spatele uşilor închise, în zilele de dinaintea anexării Crimeei?“, urmând o declarație generoasă a președintelui rus.

TV Neptun este un post din Constanța, cu difuzare națională, un must carry pentru operatorii de cablu TV din România, conform listei CNA.

Cum bine știm, Constanța este oraș port la Marea Neagră, un punct important în geopolitica Europei de Sud-Est și se află la doar 390 de kilometri distanță de Sevastopol, oraș din peninsula Crimeea, anexată de Federația Rusă, unde există staţionată una dintre cele mai importante flote militare a Kremlinului.

Vladimir Putin și documentarul propagandistic „Crimeea, drumul spre casă“

În primul rând, documentarul îl așază în prim plan pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Interviul său ocupă jumătate din durata documentarului și prezintă poziția oficială a Moscovei despre evenimentele de la începutul lui 2014 din Ucraina și despre anexarea peninsulei Crimeea la 18 martie 2014, pe care Putin o cataloghează ca „o zonă sfântă pentru ruși“ . În discursul oficial următor semnării decretului de anexare, liderul de la Kremlin transmitea supuşilor săi şi întregii comunităţi internaţionale că„Crimeea ne-a fost furată. Crimeea a fost întotdeauna o parte integrantă a Rusiei. Crimeea a fost cedată ca un sac de cartofi“ (referinţă la transferul peninsulei Crimeea către R.S.S. Ucrainiană, prin decizia unică a lui N.S. Hrusciov, prim secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în anii 50, după moartea lui Stalin, n.red.).

Însă filmul nu pledează pentru adevărul istoric și nu încearcă să pună pe tapet argumentele Federației Ruse pentru a-și legitima acțiunea de anexare nedemocratică a peninsulei crimeene, ci prezintă, pas cu pas, prin imagini sugestive și manipulatoare, și, bineînțeles, prin vocea lui Vladimir Putin, acțiunile militare ale soldaților ruși în Crimeea.

Aceștia sunt prezentați ca niște eroi salvatori ei Crimeei, care au debarcat în provincie și au fost îmbrățișați de populația locală. Militarii cu flori în mâini, „domnii amabili“, așa cum sunt prezentați în documentar, sunt creionați ca eliberatorii crimeenilor de sub jugul „naționaliștilor“, „fasciștilor“ și „naziștilor“ ucraineni.

Filmul este o reală pledoarie a supremației armatei ruse. Amirali și comandanți ai Moscovei vorbesc, pe un ton agresiv, despre arsenalul și tehnica de război de care dispune Federația Rusă, care a fost relocată în peninsula Crimeea. Amiralul rus Aleksandr Vitco vorbește despre „sistemul de rachete Bastion care nu poate fi detectat de niciun sistem antirachetă“ și a cărui prezență în Crimeea „a determinat contratorpilorul american <<Donald Cook>> să vireze brusc spre sud și să pornească cu viteză maximă spre Bosfor“.

Scenele atent create, smulse parcă din vremurile când Serghei Eisenstein ducea la un nivel înalt tehnica cinematografică sovietică propagandistică, pun în prim plan o Rusie de care ar trebui să ne temem, o Rusie agresivă, care nu va da înapoi și nu se va sfii să uzeze de instinctul ei imperialist în cazul în care contextul geopolitic o va permite.

Folosind mulți termeni specifici războiului și prezentând îndeaproape arsenalul militar de care dispune Federația Rusă, filmul în cauză nu numai că deformează adevărul din jurul evenimentelor petrecute în piața Maidan din Kiev și din momentul anexării Crimeei, însă propune în subliminal și un posibil scenariu de război.

Toate aceste lucruri alternează, tot prin tehnică propagandistică, cu cadrele emoționale, în care copii veseli se joacă, în Crimeea, cu soldații ruși sau familii fericite mixte ruso-tătare care salută anexarea Crimeei de către ruși.

Deși președintele Congresului Mondial al Tătarilor, Refat Ciubarov, a cerut ca instituţiile internaţionale să intervină pentru a opri ceea ce numesc „acţiunile nedemocratice” ale Federaţiei Ruse asupra tătarilor din Crimeea, filmul propagandistic vorbește despre tătari care și-au dorit ca peninsula Crimeea să fie anexată de Rusia.

 

Cititi mai mult pe info-sud-est.ro