palmyra temple - isis destroyed

Gruparea extremista Statul Islamic profita de pe urma distrugerii antichitatilor din teritoriile ocupate in Siria si Irak prin vanzarea relicvelor. Apoi arunca in aer templele, asa cum s-a intamplat recent la Palmira.

De ce arunca Statul Islamic in aer cele mai mari vestigii istorice din Siria si Irak? Arheologul Joanne Farchakh explica, pentru Robert Fisk, de la The Independent, ca extremistii isi acopera urmele.

Mai intai, Statul Islamic vinde statuile, basoreliefurile si frescele cerute de dealerii internationali. Ia banii, inmaneaza relicvele, apoi arunca in aer templele si cladirile din care provin artefactele, pentru a ascunde dovada a ceea ce a fost jefuit.

„Antichitatile din Palmira sunt deja de vanzare in Londra (…) Sunt obiecte siriene si irakiene luate de Statul Islamic care se gasesc deja in Europa. Nu mai sunt in Turcia, unde au intrat prima data – au iesit demult din Turcia. Aceasta distrugere ascunde veniturile pe care Statul Islamic le obtine si gruparea vinde aceste relicve inainte sa distruga templele care le-au gazduit”, a spus arheologul franco-libanez.

Gruparea „are ceva nepretuit de vanzare, apoi distruge situl si distrugerea are ca scop ascunderea nivelului furtului. Distruge dovezile. Asa ca nimeni nu stie ce s-a scos inainte si ce s-a distrus”, explica Joanne Farchakh.

Specialista in arheologie a lucrat multi ani in orasele antice din Orientul Mijlociu. In Samarra, in Irak, acolo unde „s-a nascut civilizatia”, a examinat jafurile ce au urmat invaziei americane din 2003. Joanne Farchakh a catalogat distrugerile oraselor vechi din Alep si Homs, din 2011 incoace.

Arheologul se descrie drept „student al distrugerii arheologiei in razboi”. In urma experientei de 14 ani in aceasta activitate, Farchakh spune ca Statul Islamic a dezvoltat o trasatura desteapta.

„A invatat din propriile greseli. Cand a inceput distrugerile siturilor arheologice in Irak si Siria, a inceput cu ciocane, cu masini mari, distrugand totul rapid, cu camerele de luat vederi aproape. Toate persoanele care participau la asta erau imbracate ca si cum traiau pe vremea profetului Mahomed. Au aruncat in aer Nimrud intr-o zi.

Dar asa a obtinut doar 20 de minute de inregistrare video. Nu stiu atentia cator oameni poate captiva cu doar atat. Dar acum nici macar nu mai sustine ca distruge un sit. Lasa gruparile de protectie a drepturilor si ONU sa afirme asta. Mai intai, se povesteste ca oamenii au auzit explozii. Apoi planeta primeste inregistrarea pe care o face publica Statul Islamic conform propriului program”, explica arheologul.

Din acest motiv, spune Farchakh, Statul Islamic nu a aratat distrugerea Palmirei intr-o singura inregistrare video.

„A inceput cu executiile soldatilor sirieni in teatrul roman. Apoi a aratat explozibili legati de coloanele romane. Apoi l-a decapitat pe directorul antichitatilor, al-Asaad. Apoi a aruncat in aer templul Baal Shamim”.

„Si apoi toata lumea a inceput sa strige – O, nu, ce va urma? Va fi templul lui Bel! Asa ca asta a facut. A aruncat in aer templul lui Bel. Asa ca ce urmeaza? Vor mai fi distrugeri in Palmira. Vor fi programate diferit. Va urma teatrul roman, apoi agora, apoi bazarul – are un intreg oras de distrus. Si a decis sa isi acorde timp”, sustine arheologul.

Cu cat dureaza mai mult distrugerile, spune Farchakh, cu atat va creste pretul antichitatilor pe pietele internationale. „Nu exista stiri in presa fara sa se intample un eveniment. Mai intai, Statul Islamic a oferit presei sange. Apoi presa a decis sa nu mai infatiseze sangele. Asa ca i-a dat arheologie. Cand nici asta nu va mai avea efect, va trece la femei, la copii”, spune arheologul.

„Fiecare relicva pe care o vinde Statul Islamic din Palmira este inestimabila. Statul Islamic incaseaza miliarde de dolari. Piata exista; va lua orice se ofera si va plati oricat pentru asta. Statul Islamic castiga la fiecare pas, la fiecare distrugere”, avertizeaza expertul intervievat de The Independent, noteaza ziare.com

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.