120499_1Cu doar câteva zile în urmă, un mesaj a circulat pe rețelele de socializare (Facebook, în principal) și chiar în presă, trimițând la o pagină de internet (opece.eu), unde este un anunț ce pare postat de un bun samaritean. Anunțul e intitulat „Donez apartament 2 camere în București” și îi îndeamnă pe cei interesați (cazuri sociale sau studenți fără surse de venit) să trimită un mesaj prin care să își susțină cauza. Uimitor, nu? Doar că e vorba de un fals. Care e mobilul acestui fals, al acestei înșelăciuni, în afară de bătaia de joc? Ei bine, este unul mercantil: atragerea de like-uri pentru o pagină de Facebook, iar de aici către un site care vinde polițe RCA. PUTEREA a aflat cine poartă responsabilitatea infracțiunii: un colaborator al agenției de marketing 2parale.

Lipsa de scrupule în goana după bani produce ușor monștri în mediul online, mai ales atunci când există portițe în reglementarea modului în care se pot face bani cu ajutorul internetului. Lucru știut, fiecare „click” al unui utilizator de internet este contabilizat și chiar remunerat: cineva, undeva, face bani, fie că te uiți la un videoclip pe YouTube sau urmezi link-urile postate pe o pagină de Facebook. În consecință, există companii de tip „pay-per-click” („plata-la-fiecare-click”), care oferă servicii contra cost celor interesați de atragere a audienței către paginile lor de internet și de Facebook. Clienții sunt asigurați că succesul ține de instrumente legitime de marketing. Însă, din păcate, lucrurile stau cu totul altfel de foarte multe ori. Vânătorii de click-uri inventează tot felul de soluții care nu au nimic de a face cu produsul pe care trebuie să îl promoveze. Unele dintre aceste soluții sunt la limita legii, presupunând un acord prealabil al persoanei interesate, altele efectiv sunt înșelăciuni, inducându-i cu totul în eroare pe utilizatorii de internet: aceștia sunt atrași cu un mesaj, cu o ofertă „senzațională” ce nu are nimic în comun cu oferta reală. Exemple sunt cu miile. Din fericire, de cele mai multe ori, paguba nu este foarte mare: câteva secunde sau minute pierdute și, eventual, date personale furnizate unei surse necunoscute, care apoi îi bombardează cu spam pe păcăliți.

120499_2

Însă, în cazul de care vorbim s-a ajuns prea departe. Pe de o parte, este dezamăgirea celor care au sperat că au șanse de a intra în posesia apartamentului și au transmis mesaje pe site, cu date de contact personale, neștiind că se expun inutil; pe de altă parte, o persoană care chiar avea de gând să doneze un apartament se gândește să renunțe la demersul său, fiindcă acum riscă să se expună oprobiului public – mulți vor crede că este vorba tot de o farsă sinistră…

„Donez apartament 2 camere în București”

Site-ul opece.eu este activ și la ora scrierii acestor rânduri. Iată conținutul mesajului postat acolo:

„Donez unui caz social sau unei familii cu copii care nu are o locuinţă un apartament cu 2 camere în Bucureşti zona Militari. Pretendenţii donaţiei trebuie să facă dovada situaţiei lor prin documente oficiale. De asemenea, donaţia se poate îndrepta şi către un elev/student cu rezultate excepţionale la învăţătură, dar fără condiţie materială. Apartamentul se donează cu tot ce este în el. Dacă te întrebi de ce ar dona cineva un apartament în loc să-l vândă, răspunsul este că eu şi familia mea avem mai mult decât putem cheltui plus că ne mutăm definitiv în S.U.A. Ne poţi trimite povestea ta folosind formularul de mai jos”.

Mesajul i-a impresionat pe mulți și, cum spuneam, a circulat intens pe rețelele sociale, fiind preluat chiar în presă. Între cei păcăliți se numără și o tânără care l-a postat pe pagina sa de Facebook, fiind convinsă că este inițiativa unui prieten care îi mărturisise, cu doar câteva zile în urmă, că se gândește la o asemenea donație. Acum, prietenul tinerei și-a cam luat gândul de la donație…

Modus operandi

Falsul a fost demonstrat, ușor, de un cunoscător. E vorba de Cristian Iosub, care a explicat modul de operare în acest caz pe blogul său: „Whois pe domeniu spune că domeniul a fost înregistrat pe 2 august 2015 şi deja are 3 NS-uri schimbate. Mai mult, site-ul nu are contact, absolut nici măcar o dată ce ar putea oferi credibilitate autorului. Trecem peste asta şi ne uităm în sursă. Aici șoc și groază. Țineți minte că autorul îndemna la click pe poză pentru mărire, da? Ei bine, asta pentru că avea un plugin de wordpress numit Like Jacking Ninja și triggerul pentru a capta like-ul este un click oriunde într-o zonă a site-ului. Știu, am folosit. Cine a cârpit site-ul nu știe foarte multă școală și a folosit Like Jacking Ninja care este deja depășit, vechi, obosit și se vede în sursa site-ului care este pagina pe care urmează să dai like: https://www.facebook.com/pages/Cel-Mai-Ieftin-RCA/389206537942691. Poate să alterneze între pagini, însă aceasta era acum. Pagina asta de Facebook teoretic aparţine site-ului free-rca.eu. Șoc, groază. Dacă intraţi pe site-ul menţionat veţi descoperi că vi se cere o adresă de e-mail. După ce ați trimis adresa de e-mail în singurul formular existent pe site, veţi fi redirecţionaţi prin link de afiliere 2 parale (!) către rca-ieftin.ro (ID afiliat 48cd20924 – se poate observa în filmare la 01.30). Care e faza până la urmă? Kinderul care a făcut site-ul este un spammer care a căutat prin opece.eu să facă rost de like-uri de Facebook. Cu acele like-uri ar fi atras atenţia fanilor cu posturi noi publicate periodic. «Victima» ar fi văzut posturi legate de RCA şi cum pescuim la undiță în mare, poate cineva dădea click pe free-rca.eu. De acolo se intră pe fluxul normal al unui afiliat de a planta cookie. RCA IEFTIN plătește comisioanele crezând că sunt legit generate, rețeaua de afiliere vede trafic de pe un site care promovează serviciile, în analytics kinderul dovedește traficul venit din Facebook. Să nu uităm totuși și de misleading: «Cere acum o cotaţie de preţ pentru poliţa ta RCA pe www.free-rca.eu şi beneficiază de 15% discount», fapt pentru care teoretic ar trebui penalizat de către reţeaua de afiliere”.

Ce spune beneficiarul final

Așadar, beneficiarul final al escrocheriei este RCA ieftin (www.rca-ieftin.ro). Reprezentantul brokerului de asigurări, Ionuț Busuioc, susține că nu se cunoaște identitatea celui care a postat anunțul fals: „Am identificat rapid problema și i-am suspendat contul celui care a postat anunțul. Dar nu cunoaștem identitatea acestuia. Noi avem un parteneriat încheiat cu platforma 2parale, care generează trafic către noi, iar noi le plătim un comision la fiecare comandă venită pe filiera lor. La rândul lor, cei de la 2parale lucrează cu diverși afiliați. Nu cred că le cunosc identitățile reale tuturor acestor afiliați, fiindcă nu e obligatoriu să-i verifice. Chiar și rezervarea unui domeniu de internet cu terminația .eu se poate face cu protejarea identității. Dai un euro în plus și îți ascunde numele”, a declarat domnul Busuioc, pentru PUTEREA.

Ce spun „vânătorii de click-uri”

Dorin Boerescu, CEO 2Performant Network, rețea din care face parte și platforma 2parale.ro, susține că identitatea celui care a postat anunțul fals este cunoscută, dar nu va fi făcută publică: „Am identificat rapid derapajul persoanei care a postat anunțul fals. La 24 de ore, afiliatul respectiv a fost definitiv eliminat din sistem – de asta suntem aici, până la urmă, pentru a nu permite ca situaţiile de acest tip să se propage. În acest fel, ne protejăm clienţii de orice fel de încercări de abatere de la principiul după care funcţionăm în marketingul afiliat: să câştigăm împreună, în mod respectabil şi etic. De altfel, ce ţine de noi – să eliminăm persoanele care încearcă să fraudeze sistemul – am făcut-o întotdeauna şi o vom face ori de câte ori este necesar”, spune Dorin Boerescu, pentru PUTEREA.

Ce spun specialiștii

Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, spune că nu există o obligație legală directă a agențiilor de marketing online de tipul 2parale.ro să-și cunoască afiliații. Însă aceștia își fac cunoscute datele personale în momentul în care retrag bani pentru serviciile lor, când trebuie să precizeze datele de cont și, implicit, câteva date din buletin (CNP-ul, în primul rând). „Cred că cei de la 2parale îi cunosc cam pe 95% dintre afiliați”, opinează Manolea. Directorul ApTI consideră că este firesc ca cei de la 2parale să nu fie de acord să-l expună public pe cel care a încălcat legea: „Vor avea obligația de a o face organelor în drept, dacă cineva va face o plângere. Sau dacă Poliția se va autosesiza în urma informațiilor din presă”.

„Cred că fapta se încadrează cel mai bine la înșelăciune. Eventual, la publicitate mincinoasă. Dar cred că riscul penal este minor, fiind vorba de o găinărie, până la urma urmei” – Daniel Fenechiu, deputat avocat.

sursa: puterea.ro

4 COMENTARII

  1. Si pe aici, la „Nanasu’ tv blog” zburda liberi spammerii cu anunturi sforaitoare de „oportunitati de bani” si alte bazaconii etc. In tarile civilizate, spam-ul intra automat la… spam!

Comentariile sunt închise.