copii - imigranti

Circa o mie de copii refugiaţi, neînsoţiţi de părinţi sau rude, au dispărut în ultima lună dintr-un mic oraş din Suedia.

Trelleborg, un mic oraş din sudul Suediei,  primeşte săptămânal mii de migranţi din Germania. De la începutul lunii trecute, aproximativ 1.900 de copii au sosit în oraş fără părinţi sau alte rude. Peste jumătate dintre ei au părăsit ulterior zona fără să anunţe autorităţile, deşi au primit locuri de cazare, relatează Thelocal.se, citat de Adevarul.ro

„Nu ştim unde sunt. Nu avem posibilitatea să îi oprim să plece. Nu putem sta cu ochii pe ei zi şi noapte”, a declarat Agneta Sjölund, director în cadrul municipalităţii.

Ea spune că cei mai mulţi dintre refugiaţi au sosit cu feribotul din Germania şi au fost înregistraţi de autorităţi, dar actele lor nu au fost încă procesate de Agenţia pentru Migraţie din Suedia.

„Trelleborg a devenit o destinaţie de tranzit în ultima vreme. Dar cu Agenţia… este un proces încet”, a mai spus Sjölund.

Ea spune că unii dintre copii ar fi plecat în alte oraşe din Suedia, sau chiar în Norvegia sau Finlanda.

Trelleborg este cel mai sudic oraş din Suedia şi are o populaţie de 43.000 de locuitori. Localitatea este situată la 30 de kilometri de Malmo, al treilea oraş din ţară şi un important hub al migranţilor care vor să obţină azil.

Suedia este cea mai populară destinaţie din europa pentru minorii neînsoţiţi. Peste o treime dintre cei 25.000 de copii care au intrat în Europa fără alt membru al familiei au ajuns în această ţară, potrivit datelor oficiale.

Peste 86.000 de imigranţi au cerut anul acesta azil în Suedia, depăşind recpordul precedent stabilit în 1992, în perioada războaielor din Balcani, când numărul cererilor de azil s-a ridicat la 84.000, informează onlinereport.ro