61808003.jpgVenezuela, tara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, aproximativ 300 de miliarde de barili, moare de foame, iar bolnavii sunt pe cont propriu.

Timp de o saptamna, o echipa a postului britanic Sky News, a filmat cu camera ascunsa in trei spitale din Caracas si alte orase. Situatia este dramatica.

Cadavrul unui barbat este abandonat pe un hol. Nu e curent electric nici macar pentru frigiderele de la morga spitalului. La alt etaj, un barbat paralizat se stinge incetul cu incetul, sub ochii neputinciosi ai rudelor. Sistemul de sanatate din Venezuela nu-l poate ajuta cu nimic. Nu dispune nici macar de analgezice care sa aline durerile crunte de burta ale unei femei, scrie stirileprotv.ro.

Stuart Ramsay, corespondent SKY News: „Suntem in sectia de terapie intensiva, unde sunt adusi insa foarte putini pacienti pentru simplu motiv ca nu exista absolut niciun echipament corespunzator”.

Medicii si asistentele nu pot oferi bolnavilor decat experienta si abilitatile lor. Cine poate, isi aduce de acasa hrana, medicamente si chiar cearsafuri. La spital nu gaseste de niciunele. Chiar si apa e un lux. Toaletele sunt blocate, dusurile mizere, sacii cu deseuri medicale se revarsa pe podele. Acest doctor accepta sa vorbeasca in fata camerei si ii conduce pe jurnalisti prin sectia lui. Singurul computer tomograf este de mult stricat. Neputinta din privirea lui si glasul doctorului sunt coplesitoare.

Dr. Gabriel Romero, oncolog: „Chiar nu stiu ce sa fac. Problema e la nivel inalt si nu vad nicio solutie”.

Oamenii asteapta pe culoare sa-i vada un medic, asa cum afara stau la cozi nesfarsite pentru o paine ori un litru de lapte. Dupa o asteptare de cinci ore, acest barbat s-a ales cu doua borcane de maioneza.

„Mie imi vine randul sa cumpar alimente joia, dar joia trecuta n-am gasit absolut nimic de cumparat. N-am nimic de mancare in casa. Nu mai avem de niciunele in tara asta.”

Intr-o mahala de la periferia capitalei Caracas, rata somajului si a criminalitatii sunt printre cele mai ridicate din lume. Saracia este atotstapanitoare. Elisabet are 4 copii si cand gaseste ceva de lucru castiga putin peste un dolar pe zi. Tot ce le poate oferi la cina copiilor este: „Le fierb un cartof si mai am niste salata”

Cum s-a ajuns aici? Coruptia guvernului socialist, piata neagra si hiper-inflatia sunt factorii principali.

„Inflatia este in acest moment de 400%, iar expertii FMI preconizeaza o crestere de 4.000% pana in 2020-2021. Preturile se dubleaza o data la cateva zile, in loc de o data cateva decenii. Este de asteptat ca tara sa nu-si mai poata plati datoriile. Solutia evidenta este un imprumut FMI, dar e putin probabil ca FMI sa se implice pana nu se schimba regimul la Caracas„, explica un corespondent Sky News.

Economia Venezuelei depinde exclusiv de petrol, iar in ultimii ani pretul barilului a scazut dramatic.