vaccinare-stopataRomânii riscă să nu aibă parte nici anul acesta de vaccin antigripal autohton. Aşa a anunţat fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis la sfârşitul lunii trecute din funcţie. Acesta acuză deficienţe şi întârzieri la procedura de achiziţie a echipamentelor necesare pentru producerea vaccinului, precum şi presiuni exercitate asupra Institutului de către mai-marii Ministerului Sănătăţii.

Mai mult, Iordăchel susţine că din februarie Institutul este condus de facto de directorul adjunct Ovidiu Antal, fost consilier al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Iordache spune că Nicolăescu ar fi cerut ca Antal să primească competenţe totale asupra investiţiilor ce privesc Institutulul, precum şi asupra producţiei de vaccinuri. Asta în condiţiile în care, susţine Iordăchel, numirea în funcţie a lui Antal de către ministrul Sănătăţii este ilegală, întrucât acesta nu îndeplineşte cerinţa de a fi cercetător de gradul al II-lea. Mai mult, potrivit fostului director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino, însăşi înfiinţarea funcţiei de director adjunct este ilegală, nefiind prevăzută de Regulamentul instituţiei.

Toţi banii primiţi de Cantacuzino de la stat au fost folosiţi pentru producerea de vaccin antigripal „Antal a primit încă de la începutul anului 8 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul de stat, potrivit planurilor întocmite de mine în 2012. Banii aceştia ar fi trebuit folosiţi pe trei direcţii – vaccin antigripal, vaccin BCG (anti-tuberculoză) şi pentru laboratoarele de referinţă”, explică Iordăchel. Ovidiu Antal a hotărât însă că toţi banii vor fi folosiţi pentru producerea de vaccinuri antigripale. Cu toate acestea, spune Radu Iordăchel, doar 1,8 milioane de lei au fost cheltuiţi până acum, iar procedura de achiziţie a echipamentelor încă nu s-a încheiat, deşi noi ar fi trebuit să avem întreaga linie pregătită din mai. „Nu am avut nicio idee despre această stare de fapt până acum o lună, pentru că domnul Antal venea la fiecare şedinţă săptămânală a Consiliului de Administraţie şi făcea prezentări din care reieşea că întreaga procedura era conformă cu planul dinainte stabilit”, susţine Iordăchel.


sursa video: Privesc.eu

 
Linia de producere a fiolelor are deficienţe

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât linia de producere a vaccinurilor nu poate fi predată întrucât experţi europeni au stabilit, în perioada mai – iunie că există deficienţe pe linie tehnică. „E vorba de firmele cu care au lucrat. Firme mici, necunoscute. Şi cu toate acestea, vor să mai demareze încă trei proiecte cu acceaşi firmă”, a mai spus Iordăchel.

Răspunsul fostului director al Institutului la acuzaţiile aduse de Ministerul Sănătăţii

Fostul director al Institutului Cantacuzino a ţinut şi să răspundă tuturor acuzaţiilor aduse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Acestuia i se imputa faptul că nu a pus în aplicare măsurile de organizare care priveau politica de personal. În replică, Iordăchel susţine că acest efort de reorganizare a fost asumat de Ministerul Sănătăţii, iar în acest scop s-a format un grup de lucru format din 15 oameni, a căror singură întâlnire a avut loc pe 14 ianuarie 2013. Mai mult, acesta a explicat că nu a fost desemnat conducătorul acestui grup de lucru, ci doar a participat la întâlniri ca membru.

De asemenea, lui Iordăchel i s-a reproşat că nu a pus în aplicat o Hotărâre judecătorească prin care mai mulţi membri ai personalului trebuiau să primeascî mai mult drepturi salariale. „Ţin să subliniez că procedura de aplicare a Hotărârii a fost demarată de mine, însă nu a putut fi dusă la bun sfârşit din lipsă de fonduri. Însă, toată lumea ar trebui să ştie că Hotărârea a fost dată în 2007, când eu nici nu venisem în Institutut, şi niciunul dintre directori nu s-a sinchisit de ea”, a explicat Radu Iordăchel. Mai mult, fostul director a fost acuzat că a modificat procesele verbale ale şedinţelor Consiliului de Administraţie. „Nu puteam să modific nimic, întrucât secretara era cea care nota tot ceea ce se discuta, iar procesul verbal era semnat de fiecare membru al Consiliului”, a mai spus Iordăchel.

Directorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti, Radu Iordăchel, a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management. Decizia a fost luată la propunerea Consilului de Administraţie. Ulterior, atribuţiile fostului manager i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal. Fostul şef al Institutului Cantacuzino: „Am luat act de ordinul de revocare din funcţie. Sunt în concediu medical din 23 iulie“ Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii din funcţia de director al Institutului Cantacuzino, spune că a luat act de ordinul de revocare din funcţie, care a fost emis în 26 iulie şi i-a fost comunicat oficial în 31 iulie, precizând că din 23 iulie este în concediu medical.

4 COMENTARII

    • Monica,tocmai ca este rau,institutul Cantacuzino era de incredere odata,tocmai de-asta l-au si pus pe butuci pentru a fi dependenti de firmele farmaceutice straine,cineva a dat cu shpaga in ei si acum calca pe cadavre..

Comentariile sunt închise.