placa data jos
Liceul „Dragoş Vodă” din Sighet a fost martorul unor scene ciudate săptămâna trecută când elevii s-au trezit ca le este demontă o placă omagială a unui înaintaş de-al lor după ce tocmai fusese instalată, în prezenţa unei audienţe selecte a oraşului şi a liceului de elită.

Foşti deţinuţi politici, supravieţuitori ai regimului de exterminare comunist, un sobor de preoţi şi foşti elevi ai liceului, împreună cu conducerea acestuia, au comemorat memoria luptătorului anticomunist Aurel Vişovan, fost profesor al liceului, si coordonator al grupului de elevi de la „Dragoş Vodă” participanți la rezistența anticomunistă și întemnițați la Sighet, Cluj, Târgșor, Canal, Gherla, şi alte închisori.

Placa-Aurel-Visovan-Liceu-Sighet

Placa a fost amplasată pe coridor la etajul I al liceului, în apropierea fostului laborator de chimie unde aveau loc întrunirile secrete ale primului grup al „frăţiorilor de cruce”, vizitaţi inclusiv de celebrul partizan din munţi Ion Gavrilă Ogoranu, informează Asociația Urmașilor Luptătorilor Anticomuniști. După numărul de elevi arestați în prigoana comunistă, liceul “Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației ocupa locul II pe țară după liceul “Radu Negru” din Făgăraș.

Din păcate, miercuri 25 iunie, placa a fost demontată în urma presiunilor exercitate de Institutul evreilor „Elie Wiesel”,  al cărui director Alexandru Florian a considerat că aşa ceva este inadmisibil „în oraşul lui Elie Wiesel”, transmite sursa citată. „Decizia a provocat o profundă mâhnire în opinia publică anticomunistă din  Maramureş”, a afirmat preot profesor Marius Vişovan, fiul fostului deţinut politic încarcerat de comunişti timp de 17 ani.

Inscripţia de pe placă nu conţinea însă nimic antisemit aşa ca foştii dar si actualii elevi au ramas extrem de miraţi. Aceasta avea urmatorul conţinut (foto): „În această sală, care servea drept laborator de chimie au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

Institutul guvernamental „Elie Wiesel” a mai provocat recent uimire şi proteste în sânul lumii intelectuale de la Bucureşti după ce a cerut să fie demolat bustul filosofului Mircea Vulcănescu, mort la Închisoarea Aiud. Cererea a fost însă respinsă pe loc de Primaria Sectorului 2.

„Sacrificiul suprem, pus pe altarul Ţării şi Libertăţii, nu merită, în România de azi, nici măcar o placă comemorativă”, se scrie în publicaţia locală „Gazeta de Maramureş” citată de ActiveNews. Mai mulţi supravieţuitori ai temniţelor comuniste au declarat că vor reclama acţiunea discriminatorie a directorului Institutului „Elie Wiesel” la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Sursa: http://www.activenews.ro/prima-pagina/Institutul-Elie-Wiesel-a-eliminat-la-Sighet-placa-comemorativa-a-unui-fost-detinut-politic-anticomunist.-FOTO-50445#.VcY_9WMqo2c.facebook

21 COMENTARII

 1. Multe placi comemorative au fost si vor mai fi scoase ori puse. Memoria coelctiva nu sta insa in aceste placi, ci in Amintirea Faptelor Inaintasilor. Istoria noastra a fost si este in continuare mutilata, dar asta nu a impiedicat românitatea să vieşnicească pământurile străbune.

 2. trebuie pedepsit comunismul pentru crimele lui in mod direct nu indirect sau doar de decor si scos ca si fascismul înafara legii…asta este un exemplu de disperare bolsevica…..

 3. Institutul evreilor „Elie Wiessel” a avut o actiune de imixtiune. Fara o decizie administrativa , distrugerea bunurilor statului roman, trebuie pedepsita. Institutul Elie Wiessel nu trebuie oficializat legal pana nu prezinta scuzele si judecatile criminalilor evrei – bolsevici veniti pe tancurile sovietice in guvernul si CC al PCR Roman. Si se dezice de crimele comuniste la care au fost complici. Atunci discutam de un Institul National platit din banii romanilor. Pana atunci , el reprezinta interese straine Romaniei.. Si amestecul institutului poate fi considerat actiuneantistatala. P.S. Directorul trebuie destituit.

 4. Poporul asta nu se ma trezeste mai ales acum cand toata masa media e in mana stapanilor si trepaneaza la greu populatia ca asa e normalitatea sa fim sclavi supusi altor natiuni altfel suntem nazisti ,comunisti etc Doar Dumnezeu mai poate face ceva daca nu e deja scarbit de lasitatea noastra

 5. Cred ca era bine ca in locul acestei placi demolate de Institul Elie Weisel ,aceeasi organizatie sa fi montat o placa comemorativa pentru:Nikolski,Dulgheru sau Teohari Georgescu.

 6. Deja se simte OCUPATIA. Au ajuns sa ne INTERZICA SA NE IUBIM TARA, ca daca o iubim suntem „LEGIONARI/FASCISTI” sau mai stiu eu ce!
  E grav, dar vreau sa le spun asa, NU VETI REUSI CEEA CE V-ATI PROPUS PENTRU CA STRAMOSII NOSTRI NU VA VOR PERMITE. NU VETI REUSI. Poate pe tradatori ii veti cumpara, DAR TARANA SI STRAMOSII NU-I VETI CUMPARA.

 7. apai daca au ajuns sa ne comande si ce placi comemorative punem sau nu, am ajuns mai rau decat credeam! din pacate, sau poate chiar asta doresc, niciodata lumea nu o sa-i iubeasca.

  • Pai si in comunism comandau ce placi comemorative sa punem: pentru Stalin, Lenin, Marx, Ana Pauker si soldatii rusi, alaturi de toata pleiada de figuri „emblematice” (a se citi sinistre)…

   • ai o obsesie in a raspunde comentariilor. e ok. pacat ac sunt superficiale. daca atunci comanda sistemul de la conducere, acum comanda o asociatie! o ” mica” diferenta!

    • O mica mare diferenta: „asociatia” comanda structurilor superioare de conducere. Adica are putere politica uriasa. Daca un senator, maine, scuipa pe clanta la „institutul” Wiesel, zboara cu fulgi cu tot… Poate va dati seama ce fel de „asociatie” e asta, daca poate decide viitorul politic al unor parlamentari… Poate va dati seama de unde si de cine e condusa Romania in realitate…

 8. Nu cunosc motivul pentru care Hitler a vrut ca să ii extermine pe evreii din Europa, dar politica pe care o duce „Elie Wissel”, mă pune pe gânduri, mai ales când văd și prăpădul pe care îl fece Israel față de palestinieni.

  • Nu te lasa inselat, Hitler si nazistii lui sunt doar cealalta fata a monedei. Citeste despre structurile care i-au sustinut in al doilea razboi mondial.

 9. Nu comenteaza nimeni,nu ne intereseaza.Pun o intrebare directorului scolii/liceului din Sighet:Unde erati d-le director cand dl-Florian a luat placa? Sa inteleg ca acest liceu este ” Sat fara caini”?Aveati datoria d-e director sa aparati patrimoniu liceului(placa face parte din patrimoniu) Sa inteleg ca nu va intereseaza,ca slujiti PSD=PCR care uraste pe luptatorii anticomunisti.ISJ Maramures ca face? Nu-l sanctioneaza pe director? RUSINE SA VA FIE!

  • Ceea ce a făcut Dl. „Elie Wissel” se chiamă distrugere și profanarea memoriei eroilor.

   • Bunul simt al românului le întretine nesimtirea.În alte tări se tipăresc cărti,se discută liber,noua ne-a pus pumnul in gură…Pentru cei interesati câteva titluri: „La maschera democratica del oligarchia” autor Canfora Zagrebelsky, „La lunga notte del euro” Chi comanda da vero in Europa autori: Alessandro Barbera,Stefano Feltri. Să fie adevarat razboiul psihotronic,chemtrails?..

    • „ELIE WIESSEL a fost in Romania cand evreii- bolsevici adusi de tancurile sovietice au „ocupat” guvernul si comitetul Central al Romaniei? A fost cand securitatea a terorizat luptatorii anticomunisti? ROMANI, unde sunteti? Cum acceptati sa fiti deposedati de istorie? DIRECTORE unde ai fost? Cu capra la raze? Rusine sa-ti fie. Nu esti roman.

  • Toate conducerile ISJ din tara sunt promovate pe criterii politice. Ca in mai toate sectoarele de stat… Niste nevertebrati carora le tremura izmenele, scaunele si functiile obtinute numai prin trafic de influenta, nu se vor opune la nimic. Accepta slugarnic orice…

Comentariile sunt închise.