Dacă tot avem bani europeni pentru dezvoltarea resurselor umane, prin POS DRU, organizăm evenimente: mese rotunde, mese festive, bufeturi suedeze, degustări de cafele și conferințe pe teme cît mai diferite. Institutul Național de Sănătate Publică pregătește o serie de conferințe privind “Programul de formare profesională în domeniul epidemiologiei și promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătății”. Sună frumos. Ba chiar util și, prin urmare, dacă treaba asta va avea efecte benefice, e normal să fie cheltuiți niște bani pentru organizări de evenimente, transport, pauze de cafea, cazarea lectorilor ori închiriere de săli dotate și echipate pentru conferințe. Mai ales că institutul are la dispoziție, din bani europeni, nu mai puțin de 1.150.000 RON pentru așa ceva. Cum au decis să cheltuiască acești bani pentru organizarea evenimentelor e însă o cu totul altă poveste.
Cu toate că suma este una deloc neglijabilă, Institutul Național de Sănătate Publică a ales să negocieze direct cu trei firme, în locul organizării unei licitații publice. Dintre cele trei firme a fost aleasă – surpriză – firma Agrafics SRL, valoarea finală a contractului fiind de 1.143.000 RON, cu doar 7.000 de lei mai mică decît suma maximă alocată de instituție. Firma în cauză este deținută de Gabriel Marin Ștefănescu, fost director în cadrul Ministerului Transporturilor, și este o societate cu extra lipici la contractele plătite din bani publici. De altfel, toate firmele lui Ștefănescu trag la banul public mai ceva ca muștele la miere, ca să nu zicem altfel. Contractul dintre Ars Advertising, altă firmă deținută de Ștefănescu, și Ministerul Mediului, în valoare de jumătate de milion de euro, a fost cel care a dus la demisia lui Nicolae Nemirschi, în 2009. Nu mai departe de anul acesta, Agrafics SRL s-a mai lipit de un contract cu ministerul condus de Laszlo Borbely, cel pe care DNA-ul vrea să-l pună sub urmărie penală, contract despre care am mai scris noi aici. De altfel, firmele lui Ștefănescu au obținut și continuă să obțină, pe bandă rulantă, contracte cu instituțiile publice, însă, de fiecare dată, în vizorul justiției ajung oamenii ce conduc instituțiile și nu firmele sale.
Verificati pe SEAP, fiindca in proiectele europene e obligatoriu sa se faca asa. Conferintele sunt obligatorii in proiecte si depind de graficul Gantt aprobat de autoritatea de management. Inainte de a scrie despre proiectele europene sfatuiesc pe toata lumea sa ia date de la specialisti.
Comentariile sunt închise.