de-la-stanga-la-dreapta-lt-col-nicoleta-p-maior-monica-rusen-si-

Nicoleta Primăvăraş, una din primele trei femei jandarm plecate în misiune în Afganistan, povesteşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX la puţin timp de la revenirea acasă, despre pericolele întâlnite la tot pasul, spunând că o astfel de experienţă te întăreşte şi te face să apreciezi mai mult viaţa.

Locotenent-colonel Nicoleta Primăvăraş are 40 de ani, face parte de 11 ani din Jandarmeria Română şi este una din cele trei femei jandarm care au plecat pentru prima dată într-un teatru de război. A stat zece luni în misiune în Kabul, în Afganistan, timp în care a lucrat direct cu femeile din Poliţia afgană. Povesteşte că acolo pericolul este la tot pasul şi nu o dată atentatele talibanilor au avut loc la doar câţiva kilometri de bază: ”Cel mai dificil moment a fost când a avut loc un atac în apropiere. S-a simţit, s-a auzit din bază şi când au anunţat cine a murit am am aflat că erau doi americani contractori, pe care îi cunoşteam personal”.

Ea spune că să fii jandarm femeie într-o zonă de război „te întăreşte”: ”Tot ce vezi în fiecare zi acolo te face să aprecizi şi mai mult viaţa şi lucrurile bune pe care le ai. În România, atunci când auzi că s-a întâmplat ceva rău te gândeşti că este un caz izolat şi că nu avea cum să ţi se întâmple ţie. În Afganistan, când se întâmplă ceva rău te gândeşti că ai fost foarte norocos, căci puteai fi tu”.

Nicoleta Primăvăraş este mamă a două fete în vârstă de 13 şi 14 ani şi, deşi a trecut prin multe, nimic nu a pregătit-o pentru dorul pe care avea să-l simtă ca mamă.

Acum, tocmai s-a întors acasă dintr-o misiune NATO în Afganistan, care a început în ianuarie 2015 şi la care au mai luat parte, alături de ea, alte două femei jandarm: maior Monica Rusen din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ialomiţa şi căpitan Rodica Mazilu din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita.

Reporter: Cum a fost întoarcerea, momentul în care v-aţi văzut familia şi copiii?

Locotenent-colonel Nicoleta Primăvăraş: A fost foarte emoţionant. M-au aşteptat cu flori. Mi s-a intersectat privirea cu a celor două fetiţe, cu a soţului şi mamei care a avut grijă de ele cât am fost plecată. Privirea nu le-o mai văzusem de foarte, foarte mult timp. A fost ca şi cum au regăsit ceva ce au pierdut.

Reporter: Care a fost primul lucru pe care vi l-au spus?

Nicoleta Primăvăraş: «Mami te iubim». Ăsta a fost primul lucru pe care mi l-au spus şi soţul, şi mama, a fost foarte emoţionant, sunt nişte momente în care cuvintele nu îşi au rostul.

Reporter: Cât timp aţi stat departe de familie?

Nicoleta Primăvăraş: Am stat zece luni plecată, am mai venit într-un concediu chiar când au început ele şcoala, în septembrie, când am fost o lună în concediu, dar ştiind că pleci iar a fost ca un vis, dar nu ca un vis frumos, ci ca un vis în care ştii că trebuie să te întorci în misiune. Am stat în total zece luni.

Reporter: În ce a constat misiunea dumneavoastră? Ştiu că împreună cu alte două colege aţi fost primele trei femei jandarm care au plecat în teatrul de război.

Nicoleta Primăvăraş: Am fost primele trei femei din Jandarmerie plecate într-un teatru de război. Eu eram consilier pentru o doamnă general din Poliţia afgană şi pur şi simplu o consiliam în ceea ce privea instruirea femeilor poliţiste afgane. Aveau un program de pregătire, aveau un program de instruire, care de cele mai multe ori nu era respectat ca în cazul bărbaţilor, din simplu motiv că acolo femeile sunt considerate mai înapoiate, lucru care nu este deloc adevărat. Acolo femeia este ţinută puţin deoparte. Încercam să le explicăm celor de la Academia de Poliţie de acolo că femeile pot face faţă unei astfel de pregătiri, femeie poate să desfăşoare o muncă de poliţist la fel ca un bărbat, le încurajam să dovedească că sunt capabile.

Citiți continuarea pe Mediafax.