iohannis vaticanPreşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un interviu acordat Financial Times, că nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe, apreciind că această luptă va dura cât timp va fi necesar.

Financial Times scrie că în primul său interviu notabil în limba engleză, în calitate de preşedinte, Iohannis afirmă că dorinţa sa de a curăţa politica românească rămâne. „Mulţi se aşteaptă la schimbări rapide, care, evident, nu se vor întâmpla imediat”, declară preşedintele.

„Nu e altă cale, nu se poate lupta împotriva corupţiei cu mănuşi albe”, declară Iohannis. „Va dura cât timp va fi necesar”, adaugă preşedintele, în interviul apărut în ediţia electronică de marţi a publicaţiei Financial Times.

Publicaţia notează că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au obţinut anul trecut peste 1.000 de condamnări şi au inculpat alţi 1.100 de suspecţi. Peste 90 la sută dintre cei inculpaţi au fost condamnaţi, o performanţă lăudată drept exemplară de susţinătorii instituţiei şi care îi deranjează pe criticii săi.

Iohannis a fost un susţinător al luptei anticorupţie a DNA, în bătălia cu Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta, dar criticii spun că preşedintele a fost adesea lăsat într-un rol de spectator.

Financial Times mai scrie că raidurile în zorii zilei şi arestarea unor oameni de afaceri şi politicieni sunt un lucru obişnuit pentru România. Analiştii afirmă că situaţia de la Bucureşti s-a „întunecat” în aprilie, când Dan Şova, un apropiat al premierului Victor Ponta, nu a putut fi arestat.

Potrivit publicaţiei, campania anticorupţie a intrat acum în ceea ce preşedintele Iohannis numeşte „o fază urâtă”, în condiţiile în care procurorii şi-au îndreptat atenţia spre însuşi Ponta. El este suspectat de implicare în fraudă şi conflict de interese odată cu numirea lui Şova într-o funcţie guvernamentală.

Premierul neagă acuzaţiile şi a câştigat o moţiune de cenzură în Parlament, la o săptămână după ce acuzaţiile împotriva sa au devenit publice. El şi-a luat apoi o pauză de o lună pentru tratament în Istanbul, după ce s-a rănit la genunchi, se mai arată în articolul FT.

Analiştii afirmă că Guvernul este într-o perioadă de supravieţuire, iar alegerile sunt probabile înainte de termen, mai notează publicaţia, care adaugă că, recent, preşedintele l-a numit premier interimar pe Gabriel Oprea, până la revenirea lui Ponta din Turcia.

În acelaşi interviu, Klaus Iohannis a apreciat că premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze, considerând inacceptabil ca primul-ministru unui stat UE să fie anchetat pentru fapte ilegale. Referindu-se la situaţia premierului Victor Ponta, cercetat pentru trei infracţiuni, preşedintele a spus că ar trebui să demisioneze. „Cea mai bună cale este să demisioneze”, afirmă preşedintele. „Dacă nu este vinovat, aşa cum susţine, atunci nu este nicio problemă…, dar este inacceptabil pentru o ţară europeană ca premierul să fie acuzat de procurori de fapte ilegale”, a adăugat el.

În materie de politică externă, Klaus Iohannis a îndemnat Guvernul britanic să evite măsurile discriminatorii împotriva cetăţenilor români, amintind că libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al Uniunii Europene. Iohannis a explicat că înţelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocupările publice privind imigraţia şi abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea măsurilor discriminatorii împotriva românilor. „Libertatea de circulaţie este extrem de importantă pentru Uniunea Europeană, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construită”, a afirmat Iohannis.

În altă ordine de idei, Iohannis a reiterat angajamentul României în favoarea sancţiunilor europene impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina şi a salutat suplimentarea prezenţei NATO în România. „Este vorba de modalitate de a oferi noi asigurări României, în calitatea de ţară situată pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Asistăm la frecvente survoluri ruse pe coasta Mării Negre”, a spus Iohannis.

 

sursa: mediafax.ro

5 COMENTARII

 1. Castiguri din prima luna,
  prin colaborare part-time sau full-time! 100-285 de
  euro lunar! Oferta este noua si foarte profitabila pentru colaboratori
  care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar
  (full-time), chiar din prima luna, colaborand cu noi intr-o activitate
  simpla si placuta. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare,
  unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:
  dumitrita.cretu@gmail.com

Comments are closed.