gabriel_oprea_klaus_iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că senatorul Gabriel Oprea are posibilitatea să demisioneze din Parlament pentru a „detensiona situația”, conform agerpres.ro

„După părerea mea, în Parlament nu trebuie să se voteze vinovăția sau nevinovăția unei persoane sau a unui parlamentar și a unui fost ministru și actual ministru, se stabilește numai în instanța de judecată. Situația la care s-a ajuns acum, în speța senatorului Oprea, este una care nu poate fi ușor detensionată și nu poate fi ușor rezolvată. Nu sunt convins că există posibilitatea procedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situația”, a afirmat Iohannis.

El spune că a fost foarte îngrijorat să vadă câtă lume a ieșit să protesteze în cazul Oprea.

„Pe bună dreptate oamenii sunt revoltați. Adică, cum își permit parlamentarii să protejeze pe cineva printr-un vot? Dacă omul este nevinovat, nevinovăția sa se va stabili în instanță. Lucrurile au ajuns într-o zonă unde nu ar fi trebuit să se ajungă. Sunt foarte trist, mâhnit, că Senatul, după atâta și atâtea discuții pe această temă, nu a înțeles despre ce este vorba. Senatorii în continuare votează la comanda partidului din care fac parte, fără să țină cont de nevoia de transparentizare și deschidere. Inclusiv în Senat avem atâția oameni care au un discurs deschis anti-justiție. Este revoltător și cred că, odată și odată, trebuie să înțeleagă alegătorul că de el depinde. Alegătorul poate să rezolve această problemă. Sunt partide care au înțeles cât de cât această nevoie de reformare și sunt partide care nu vor să înțeleagă că drumul României este înspre stat de drept și transparență. Și, dacă alegătorul vrea să participe la acest proces de primenire, atunci nu are decât să voteze partide care nu au pe liste penali și să nu voteze partide care păstrează penalii pe listă, cu riscul unor nemulțumiri populare importante”, a spus șeful statului.

Întrebat cu privire la rezolvarea situației în cazul Oprea printr-o grevă parlamentară, șeful statului a subliniat că în Parlament se lucrează prin vot nu prin grevă.

„Prin grevă poți să atragi atenția asupra unei chestiuni care este destul de clar în atenția opiniei publice și, după părerea mea, se poate detensiona, dar numai în această speță. În rest, alegătorii trebuie să facă alegeri clare, să terminăm odată cu aceste partide care nu au înțeles deloc ce vrea românul. Oamenii nu își mai doresc corupți în Parlament, penali în Parlament”, a subliniat Iohannis.

Președintele a precizat că nu este specialist în regulamentele Camerelor. „Vor stabili ei acolo în Parlament dacă se poate relua sau nu. Dacă se poate relua este bine să se mai voteze o dată, dar problema în fond rămâne aceeași, sunt prea mulți oameni care au probleme în Parlament”, a arătat șeful statului.

Totodată, întrebat dacă există un soi de ipocrizie în cererea lui Oprea de reluare a votului, președintele a susținut: „Nu pot eu să răspund în numele altui politician. Puteți să îl întrebați pe el cum evaluează situația. Dar rămâne cu un soi de imunitate care se tranșează în altă parte”.

Klaus Iohannis participă, în județul Argeș, la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.