klaus-iohannis

România modernă şi nu doar cea postdecembristă a avut parte, duminică seara, de o premieră:
Şeful statului, pe numele său Klaus Iohannis, a coborît în mijlocul unei manifestaţii neautorizate pentru a incita la violență împotriva Guvernului Sorin Grindeanu.
A făcut asta nu numai prin prezenţa sa la o mişcare de stradă neautorizată, dar şi prin etichetarea majorităţii PSD-ALDE, obţinute prin alegeri libere şi corecte, în 11 decembrie 2016, drept o Gaşcă de penali.
Păi, dacă Guvernul, cel care a pus în dezbatere publică Ordonanţele controversate, se reduce la o Gaşcă de penali, în înţelegerea preşedintelui, el, Guvernul trebuie dat jos prin forţă.

S-au făcut multe consideraţii despre acest fapt unic în analele statelor europene minim civilizate, întîlnit, poate, în Lumea a treia.
S-a invocat şi pe drept cuvînt Încălcarea Constituţiei, motiv pentru care – spun mulţi – Klaus Iohannis ar trebui suspendat.

Despre necesitatea istorică a Suspendării lui Klaus Iohannis am mai scris.
Titlul unui comentariul de-al meu, Fiecare zi cu Klaus Iohannis la Cotroceni e un atentat la Siguranţa naţională! ar putea fi luat drept motto al tuturor scrierilor mele despre cel ce-şi zice şeful Statului.
Într-o intervenţie la România Tv am ţinut să precizez că, prin această descindere a lui Klaus Iohannis, Mişcările de stradă au fost lipsite de principalul argument – spontaneitatea – şi, mai ales, expresia societăţii civile.
Ele apar astfel prin asumarea de către şeful statului, drept ceea ce sînt:
Mişcări organizate de o ramură a Puterii, prin intermediul SRI, Preşedinţia, împotriva celeilalte ramuri, Guvernul.

S-au căutat şi se caută explicaţii la această uriaşă provocare adusă statului de drept, de cel care răspunde, constituţional, de statul de drept.
Una dintre explicaţii – pe care şi eu am fost tentat s-o îmbrăţişez – e cea despre iraţionalitatea comportamentului asumat de Klaus Iohannis.
Victoria zdrobitoare a PSD a fost o lovitură cumplită pentru Klaus Iohannis.
Se aştepta la o victorie a PSD.
Se aştepta însă, potrivit sondajelor, la o victorie mai mică, în urma căreia PSD şi ALDE să n-aibă majoritatea absolută.
Manevrînd în culise, cum s-a întîmplat cu întîlnirea cu penalul Călin Popescu Tăriceanu, Klaus Iohannis ar fi desemnat pentru formarea Guvernului un premier de la PNL.

Victoria zdrobitoare a PSD-ALDE a fost luată de Klaus Iohannis ca o chestie personală, ca o ofensă adusă de electorat propriei persoane.
De atunci, el s-a străduit să se răzbune pe electorat.
Lungul şir de provocări – respingerea lui Sevill Shaidehh, convocarea lui Sorin Grindeanu la Cotroceni, atacarea făţişă a Majorităţii, datul buzna la Guvern, culminînd cu incitarea mulţimii la dărîmarea Guvernului rezultat din alegeri – sînt şi expresia acestui resentiment faţă de electoratul român.
Dacă ar fi doar atît, am avea de-a face cu un iresponsabil.

Eu însă nu cred că e iresponsabil la modul absolut.
Cred că urmăreşte şi provocarea unei Crize politice menite a duce la răsturnarea Guvernului Sorin Grindeanu şi înlocuirea cu un Guvern al Meu.
Căile gîndite de Klaus Iohannis, cu sprijinul Sistemului, le ştie doar el.
Eu însă – chiar dacă din punct de vedere constituţional mi se pare o iresponsabilitate – cred că asta ţinteşte Klaus Iohannis, fie şi pe căi neconstituţionale.

Toată lumea a sesizat ranchiuna cu care el l-a mazilit pe Florian Coldea.
Explicaţia?
Florian Coldea i-a făgăduit ca şi în noiembrie 2011, ca şi în noiembrie 2014, ca şi în noiembrie 2015, că-i aranjează o victorie mică a PSD şi ALDE.
Florian Coldea n-a reuşit să-i asigure un rezultat care, dînd PSD-ul drept cîştigător, să se poată forma un Guvern al Meu.
Toată noaptea de 11 spre 12 decembrie 2016, Florian Coldea s-a zbătut să-şi îndeplinească făgăduiala.
N-a reuşit.
Se pare că alte componente ale Sistemului au refuzat să încalce Constituţia.
Atunci, Klaus Iohannis i-a pus gînd rău lui Florian Coldea.
Prin debarcarea lui Florian Coldea, Sistemul a trecut în mîinile lui Klaus Iohannis și i-a promis că-i va aduce la Putere Guvernul Meu.

 

Sursa: cristoiublog.ro