UPDATE (16:53) | Ostaticii rămaşi în complexul petrolier din Algeria după atacul militar soldat cu victime sunt doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic, informează Reuters, reluând o informaţie difuzată de agenţia marocană ANI. Informaţia provine din surse apropiate răpitorilor.

UPDATE (15:41) | Armata algeriana a ucis, in timpul raidului, 34 de ostatici si 15 rapitori, potrivit agentiei de stiri ANI, citata de Reuters. Potrivit purtatorului de cuvant al grupului de rapitori, acestia incercau sa mute ostaticii din zona in care armata ii incercuise, insa in timpul raidului elicoptere au tras asupra vehiculelor, omorand atat ostatici, cat si rapitori.

UPDATE (14:11) | Elicoptere algeriene bombardează complexul petrolier In Amenas, din estul Algeriei, unde se află reţinuţi circa 40 de ostatici, a anunţat joi unul dintre răpitori pentru agenţia ANI din Maritania, transmite agenția Reuters. Doi ostatici japonezi ar fi fost răniţi în atacul elicopterelor algeriene, potrivit sursei citate.

UPDATE (14:03) | În cursul dimineţii de ieri, Ambasada României de la Alger a informat centrala de la Bucureşti despre un incident armat la frontiera Algeriei cu Libia, a anunţat Robert Cazanciuc, secretar general al MAE.
„Este vorba despre un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, care sunt ţinuţi ostatici. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a stabili cele mai adecvate metode de cooperare”, a mai anunţat Cazanciuc.

UPDATE (14:01) | Preşedintele Traian Băsescu ştia de miercuri de răpire şi este informat în permanenţă de către celula de criză formată la nivelul MAE, a declarat pentru Gândul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

UPDATE (13:51) | SRI a constituit o celulă de criză, după apariţia informaţiei privind posibila răpire a unui cetăţean român în Algeria.
„S-a format o celulă de criză din care Serviciul Român de Informaţii face parte, alături de celelalte instituţii din cadrul SNPCT (Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului). Celula de criză s-a format imediat cum s-a aflat la nivel naţional despre această chestiune. Este o situaţie excepţională, dat fiind faptul că există şi cetăţeni români răpiţi, nu ştiu dacă unul sau doi, nu comentăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

UPDATE (13:43) | Între 15 şi 30 de ostatici capturaţi de islamişti la un complex gazifer din estul Algeriei ar fi reuşit să scape, transmit agenţiile internaţionale de ştiri. O sursă de securitate algeriană a afirmat că persoanele înarmate, care au luat cu asalt complexul gazifer miercuri, au cerut să se instituie un culoar de siguranţă pe unde să poată pleca împreună cu prizonierii lor. Agresorii au afirmat că au reţinut peste 41 de străini, precum şi zeci de algerieni.

Canalul privat Ennahar a afirmat că 40 de algerieni au fost eliberaţi, majoritatea femei care lucrau ca translatori. Surse guvernamentale algeriene au afirmat însă că este imposibil în momentul de faţă să poată confirma o asemenea informaţie. Armata algeriană a înconjurat joi acest site administrat de grupul britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach.

 

Peste 40 de ostatici capturaţi miercuri în Algeria ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali. Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român. Răpitorul a dat asigurări că numărul ostaticilor este de circa 41, iar aceştia provin din 12 ţări: Norvegia, Franţa, SUA, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia, Coreea de Sud şi Armenia. Abou al-Baraa a indicat că gruparea se află în contact cu conducerea sa din Mali şi că principala sa revendicare este un schimb de prizonieri.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri.

Totodată, un britanic, un irlandez şi un japonez, prezentaţi ca ostatici în Algeria, au cerut, joi, pe postul de televiziune Al-Jazeera, retragerea militarilor algerieni care încercuiesc complexul gazifer unde sunt deţinuţi, la solicitarea unuia dintre răpitori.

Islamişti, combatanţi Al-Qaida veniţi din nordul Mali, au atacat miercuri o instalaţie British Petroleum din Algeria şi au luat ostatici mai mulţi angajaţi ai grupului. Treizeci dintre aceștia au reuşit să scape joi din incinta instalaţiei de gaze.

Ministerul Afacerilor Externe nu a confirmat informația.

„Verificăm, inclusiv prin Ambasada României în Algeria, informaţia apărută privind posibila răpire a unui cetăţean român. În măsura în care vom avea informaţii suplimentare despre această informaţie, le vom comunica cât mai prompt”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, citat de Mediafax.

De asemenea, fecretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, susţine, la ora 14.00, la sediul MAE, declaraţii de presă „pe tema ostaticilor din Algeria”.

1 COMENTARIU

  1. Corect este:”Al Jazeera:41 de străini (printre care și un român) au fost răpiți în Algeria”! N-a fost ținta lor românu`!

Comentariile sunt închise.