tuberculozaRomânia are cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană, iar măsurile luate de ţara noastră până în prezent sunt insuficiente pentru a ţine în frâu răspândirea infecţiei. Unul din doi pacienţi cu TBC din Uniunea Europeană este din România. Tuberculoza rezistentă la tratamentul clasic reprezintă în acest moment una dintre problemele grave ale ţării noastre

În România, tuberculoza se depistează cu dificultate şi se tratează cu medicamente care au o rată de succes destul de scăzută. Responsabilul programului naţional de control al tuberculozei, Gina Popescu, susţine că problema este o „urgenţă medicală” a României. Ea subliniază că 27-28 de pacienţi care suferă de TBC rezistent la tratament renunţă la tratament prea devreme, iar dacă un singur bolnav este netratat, poate infecta până la 15 persoane în decurs de un an.

În momentul de faţă, diagnosticul de TBC rezistent la tratament se pune în 70 de zile, spun specialiştii. Din luna aprilie însă, mai multe centre din Bucureşti şi Iaşi vor dispune de echipamente pentru diagnosticul rapid.

Costurile pentru a ţine în frâu tuberculoza în România ajung anul acesta la 5 milioane de euro, potrivit medicului Gilda Popescu. Totuşi, Guvernul nu şi-a dat încă aprobarea pentru această sumă, iar Programul Naţional de TBC pentru anii 2013-2014 este încă în stadiul de proiect.

În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate aproape 1.500 de persoane cu formă de TBC rezistentă la tratamentul clasic. Dintre acestea însă, doar 300 beneficiază de tratamentul corespunzător. O mare problemă o reprezintă însă tuberculoza multidrog rezistentă (TBC MDR), care nu răspunde la tratamentele clasice şi al cărei terapie corectă costă 1.770 de lei pe lună în ţara noastră. Iar tratamentul trebuie luat între 20 şi 24 de luni.

Tuberculoza a ucis, în 2011, 1,4 milioane de persoane din întreaga lume şi se estimează că o treime din populaţia lumii suferă de o formă latentă a bolii.

4 COMENTARII

  1. Bine inteles ca suntem pe primul loc la toate bolile ”cancer,tuberculoza,hepatita,diabet,anemie,boli cardiovasculare” deoarece suntem supusi la cele mai mizerabile conditii de existenta din UE.Gandul cat au putut toti politicienii de dupa rev.sa-si bata joc de mai mult de jumatate din popor, ne imbolnaveste din ce in ce mai rau.Stresul ca nu avem servicii,ca nu avem bani,ca muncesti pana la epuizare pt 1000 lei,ca esti dat afara cand nu te mai angajaza nimeni,ca la doctori la analize iti trebuie bani si nu ai,ca ai rate la banca,ca politicieni se lefaie cu averile cu vile cu banii de la noi prostii care-i tinem in spate,ca nu mergi macar o data intr-o statiune ,ca pe nimeni nu intereseaza soarta ta numai a lor .TOATE ACESTE SI MULTE ALTELE PRINTRE CARE SI DORUL DE TARA , FAMILIILE ABANDONATE SA MERGI DEPARTE LA MUNCA,TOATE ACESTE NECAZURI ISI SPUN CUVANTUL. VAI DE NOI SI BOLILE NOASTRE INCURABILE!!!!!1

Comments are closed.